In de Biechten te Rosmalen werd dit jaar de gezamenlijke slotronde van de Meesterklasse gehouden. En Passant, Charlois Europoort en BSG streden als enige teams voor het kampioenschap én Groningen Combinatie en Pathena Rotterdam waren nog niet zeker van klassenbehoud. Dit betekende dat er in zeker vier matches voldoende ingrediënten voor suspense waren.
De strijd om het kampioenschap werd beslist in de vooravond; Julian van Overdam wist in een eindspel Michiel Bosman op de knieën te krijgen waardoor Charlois de nieuwe kampioen van Nederland werd.
Het al gedegradeerde Voerendaal speelde tegen Groningen Combinatie en nam hen mee naar de Eerste Klasse.

Vandaag moest het dan gebeuren. Met zwaar geschut zou het ervaren Meesterklasse team het jonge gilde van SISSA bestrijden om de laatste strohalm te grijpen.
Hoe anders pakte het uit. Voerendaal speelde als een karikatuur van zichzelf terwijl de Groningse spelers met veel elan hun verblijf in de Meesterklasse prolongeerden.
Na deze slechte vertoning kan het team van Voerendaal alleen nog maar theoretisch de degradatie ontlopen.

In de zesde ronde van de KNSB -competitie liet Voerendaal twee zeer belangrijke matchpunten liggen in Utrecht. Door dit resultaat staat Voerendaal op het punt de Meesterklasse te verlaten.
In de laatste drie ronden zal Voerendaal minimaal twee maal moeten winnen om het vege lijf te redden.

In de strijd om de Rode Lantaarn trad Voerendaal aan tegen Pathena Rotterdam. Het team van Rotterdam bestond uit een mengeling van sterke Internationale Meesters (Bruno Carlier, Rini Kuijf, Martin Martens en Pascal Vandevoort) een groep talentvolle jongeren (Robby Kevlishvili, Alik Tikranian, Marijn den Hartog en Anna-Maja Kazarian) aangevuld met ervaren rotten (Frans Vreugdenhil, Michiel Besseling)
Lange tijd ging de strijd gelijk op. Op het moment supreme bleken de Rotterdammers doortastender te zijn en leed Voerendaal een zure nederlaag.

In de vierde ronde van de KNSB-competitie trok Voerendaal naar de gemeente Bunschoten-Spakenburg, gelegen aan de vroegere Zuiderzee. De gemeente mag dan slechts twintigduizend inwoners tellen, maar op sportief terrein staat zij haar mannetje. Zo kent de gemeente twee voetbalverenigingen V.V. De IJsselmeervogels (De Rooien) en SV Spakenburg (De Blauwen) die op topniveau spelen in de zaterdagcompetitie. Dankzij de steun van de visvangst heeft schaakclub En Passant de laatste drie jaar de scepter van HSG kunnen overnemen. De vraag in de vaderlandse competitie is niet wie er kampioen wordt, maar hoe groot hun voorsprong zal zijn.
Voerendaal kan niet meer beschikken overhet spelerspotentieel van de voorgaande jaren en zal alles op alles moeten zetten om de schade beperkt te houden.

SV Voerendaal heeft mij gevraagd om interessante stellingen of partijfragmenten uit de interne competitie te bespreken. Met graagte heb ik hierin ingestemd.
In de eerste ronde stuurde Frans Lipperts een heel interessante stelling op. In eerste instantie ziet de stelling er eenvoudig uit, maar naarmate je dieper gaat graven, kom je meer finesses tegen.
Wellicht dat er in onderstaande analyse voor u ook leerzame momenten aanwezig zijn.