Auteur: Eric Jan Morren

Afgelopen zondag trad Voerendaal 4 aan tegen het ooit eens zo machtige Hoensbroek Max Euwe.
Deze vereniging heeft het de laatste jaren erg moeilijk maar gelukkig lijkt het lek boven en kijken ze weer voorruit. Graag spelen ze volgend jaar weer in de Promotieklasse, waar ook wij vorig jaar nog mochten acteren. Bert Bomhoff had ons netjes bericht dat wij in Cafe Hofland mochten spelen. Echter om 12 uur 55 belt John Heuts mij met de mededeling er is niemand hier. Vlug naar huis gebeld voor de check, ja het klopt toch. Dan gaan we maar op zoek naar de juiste locatie. Gelukkig nam Peter Bruls de telefoon nog op en zo kwamen op de juiste locatie, een mooi cafe in een sporthal. Dit zag er veelbelovend uit.

Verslag: Guus van den Akker

Tot nu toe verschenen er weinig verslagen van V4 op de site, reden daarvoor is dat we weinig te melden hadden. De tussenstand na 3 rondes: 1 matchpunt, 7 bordpunten en de op één na laatste plaats. Op 2 februari speelde V4 tegen de hekkensluiter DJZ1. Er moesten punten gepakt worden om een kans op handhaving te behouden.

Met een nipte overwinning op de directe concurrent Gess 1heeft Voerendaal 4 het kampioenschap binnen gehaald. Welliswaar was 2,5 bord punt voldoende om als eerste te eindigen. Maar we deden onze plicht en wonnen met 4,5 punt. De eerste  overwinning was voor Frans Lipperts die zich kennelijk met wit goed had voorbereidt, die Ruud Werts al in de opening veraste. De tweede winst partij was voor Bert Smeets die met zwart in het middenspel de koning van Bart Koelman in het middendreef en mat zette. Met het oog dat 2,5 punt voldoende was heb ik in een iets mindere stelling remise aangeboden aan Bart Salden. Met deze aanname was het kampioenschap een feit.

Voerendaal 4 heeft na de overwinning op Heerlen 1 een belangrijke stap richting kampioenschap gezet. Onze concurrent GESS 1 ging hard onderuit tegen Schaesberg 1. Dit brengt ons in een riante positie dat 2,5 bordpunt in Helden voldoende is voor de overwinning. De doelstelling van dit jaar was niet degraderen. Volgens de gemiddelde teamratings moeten we onder de helft eindigen. De laatste vijf overwinningen zijn zonder geluk afgedwongen. Het succes is vooral te danken dat sommige spelers dit jaar goed spelen en groeien in rating.

16-12-2012 tijd 03.35. You have mail. You have mail. Zit ik nog even te genieten van een whiskey krijg ik een mail van de voorzitter of ik zo goed wil zijn om hem en de Bartman even op te pikken, dan kunnen ze V4 aanmoedigen in Noorbeek .......

Tuurlijk doe ik dat en rond het middaguur koersen we richting zuiden. Ondanks dat mijn TomTom een vreemde route neemt zijn we er ruim op tijd. Twee seizoenen geleden werd er thuis nog verloren en zorgde er mede voor dat V4 degradeerde. Dit jaar heeft onze teamleider voor een van de sterkere opstellingen gekozen  en dat heeft ervoor gezorgd dat degradatiezorgen plaats maken voor kampioensaspiraties!

Naast Bart en E.J. blijken er nog meer supporters de weg naar Noorbeek gevonden te hebben. Ruud had zijn Andrea meegenomen (zo hoort dat) Ed had tijd gevonden om langs te komen, Frans Kerssemakers ook nadat hij met V5 zelf had gespeeld werd ook gespot en ons nieuwe lid Jeroen wist het clubhonk van DJZ ook te vinden. Met zoveel supporters moesten we wel ons beste beentje voorzetten.

Deze ronde was het weer ronselen  om tot een opstelling te komen. Het lijkt alsof de crisis alles behalve Voerendaal heeft getroffen, luxe problemen als vakantie's, echtgenotes die verjaren heeft de teamleider slapeloze nachten bezorgd. Uiteindelijk was ik tevreden met de kwaliteit maar niet met de kwantiteit van de spelers groep. Door een zieke begonnen we de wedstrijd met 1 punt achterstand. De tegenstand van MSV-VSM 3 was gering om 15:30 was het 2-5 in het voordeel van V4. In de opening blunderde Ilmar een belangrijk stuk en gaf meteen op. De andere 5 partijen waren eenvoudige overwinningen. Uiteindelijk was de enige serieuze partij van die middag van Emily tegen een stoer jongetje van 10 jaar Thomas Steenman. Onder de aandacht van de Voerendalers en MSV-VSM-ers wist Thomas een einspel met één pion meer vakkundig uittespelen.