Afgelopen zaterdag was het zover, het NK Snelschaken voor clubteams. Een paar weken terug hadden we al warm gedraaid bij het LK Snelschaken voor 4-tallen. Voerendaal had dat evenement glorieus gewonnen en daarom dacht men, we gaan ook maar naar Den Bosch.

De bedoeling was dat het huidige team van Noorbeek ook naar Den Bosch zou gaan, maar de “oude man uit Spanje” dacht daar anders over. In John Heuts hadden we een bekwame vervanger dus de Nederlandse titel gloorde.  Wij van Voerendaal kunnen toch wel tegen het geweld van Smeets, Nijboer, Bosboom en Carlier, beter bekend als En Passant. En ja als je van een team kan winnen die met 3 torens speelt dan moet alles haalbaar zijn.

Gelukkig was er ook nog een tweede team bereid gevonden om de reis naar Den Bosch te ondernemen. Het was dus een feest. Ook de vrienden van Leudal kwamen we tegen, waar we de week ervoor nog een strakke 4-4 tegen gespeeld hadden. Nu waren ze weer Garde, geen wonder dat ze steeds sterker worden met zoveel wedstrijdritme en schaakenthousiasme. Zo mochten wij onder de noemer van Voerendaal 2 starten, om iedereen te misleiden natuurlijk. Voerendaal 1 bestond uit Philippe S, Bob M, Marcel W en Guus vdA. Toch zeker ook een kanshebber voor de titel.

Ronde 1, Voerendaal 2 mocht makkelijk beginnen, tegen de Jagende Stukken 1 uit Tilburg, de koploper uit de Meesterklasse. Wat moeten we nou verwachten van Sprenger, Beukema, Muhren en Konings. Zelf speelde ik op bord 3, en ik mocht tegen Bianca M. Principieel als ik ben, heb ik netjes verloren. Ik win nooit van een Dame.  John legde het af tegen de 2 koningen van Frans. Bord 1 en 2 waren echter wel wakker en met 2 keurige remises werd het 3-1 voor Stukkenjagers.

En zoals een gezellig toernooi het betaamt, op naar de kroeg. Daar stond Bram Bier al met de eerste pils welke hij snel besteld had voordat de Limburgers ook het bier kwamen opsouperen. Zo gebeurde het dat om 10 uur 45 drie mensen aan het bier zaten, in Noorbeek waren Bart en ik nog maar met zijn tweeën.

Ronde 2, Nu traden we aan tegen de mensen uit het dorp van de lekkerste worstenbroodjes van Nederland, aldus afhaker Peerlings. Dit was het tweede team van Dubbelschaak. Jawel de club van Camiel. Een keurige overwinning van 3-1 restte ons weer de overstap naar Zaal A. Resultaten waren positief op Roger na, die verloor.  Jammer we kregen geen bier, terwijl ze nog aangaven de gezelligste te zijn, en om Camiel te gaan bellen dat ze verloren van Voerendaal was natuurlijk wel heel treurig. Ze wilden zich beklagen over de nederlaag.

Ronde 3, Ivoren Toren 1, deze waren duidelijk van een ander kaliber. Het Ivoor toonde wel scheuren, maar helaas waren ze niet te kraken, alleen Bart wist van zijn 2300+ tegenstander te winnen. De titel konden we nu wel vergeten.

Ronde 4, wat nu weer, jawel hoor Jan van Schaffelaar en consorten uit Kip city. Een mooie 3-1 overwinning, helaas verliest John een beetje ongelukkig. Maar wel weer promotie naar zaal A. De jojo is in volle werking zowel in uitslag als in zaalcurve. Het mooie ervan is, is dat je telkens langs de bar komt, je begrijpt het natuurlijk al, het bier vloeide per ronde.

Ronde 5, is het al pauze, nee hoor. Vianen 2 een 3-tal Duitsers en een Hollander, het lijkt Voerendaal wel. Dit team had onlangs nog van onze kanjers van het tweede gewonnen. Voor ons dus ook een onneembare vesting. Roger en ik dolven het onderspit, terwijl John helaas niet verder kwam dan remise. En Bart ja, die won weer eens, nu al 4,5 uit 5 een knappe prestatie. De kleine zus van Ali verloor nogal kansloos. Het Bier gaat vast zijn werking doen dus we zullen zien. Wederom een degradatie naar zaal B.

Ronde 6, ook deze is nog voor de pauze net als ronde 7, vreemd we hebben de lunchbonnen al genuttigd. Helaas geen soep, dus moesten we maar de meiden van de Toren opeten. Dit lukte maar voor de helft. Roger en ik hadden geen trek en lieten ons te grazen nemen. Zoals ik al zei een man van principes, dus ook deze dame won van mij. Bart en John wonnen en zo kregen we het eerste gelijke spel van de dag. En de jojo gaat weer omhoog.

Ronde 7, Na de Toren 3 kregen we nu de Toren 4. Een regelmatige overwinning.  Bart en ik wonnen. Ik was helaas mijn principes zat en versloeg nu wel een dame. Roger verloor en John haalde remise.

Eindelijk Pauze, kan ik eindelijk een update geven over het toernooi en ons eerste team, welke flitsend uit de startblokken kwam met een 4-0 overwinning tegen HMC 5. We kwamen ze dus een aantal keren tegen en in de pauze kregen we eigenlijk teleurstellend nieuws te horen. V1, onze trots stond bijna onderaan en kreeg in ronde 8 zelfs een bekende tegenstander, de Gebroeders Bye. Dit ijzersterke 4-tal werd echter wel ruim verslagen, een eclatante 4-0. Sportief zijn onze jongens wel, door zowel in ronde 6 als in ronde 7 te dienen als Sinterklaas voor de tegenstander. Per ronde was er 40 euro te verdienen voor een ratingprijs, deze werd uitgekeerd als een overwinning werd behaald door een lager geplaatst team ten opzichte van een hoger geplaatst team. En onze jongens konden onder luid applaus van Voerendaal 2 de boeken in met schaamrood op de kaken. Bij V1 was er ook een Bart en dat was Philippe, hij scoorde ook aan de lopende band. Echter de 1 op 1 was bereikt en het gif zou bij Bart toch zo wel gaan werken.

Na een slopende pauze en een aantal gifbekers, mochten we weer aan de bak.

Ronde 8, de grote broer van ronde 2. En ook zij gingen aan de zegekar, misschien hebben ze Camiel wel gebeld. Wij in ieder geval wel. Dubbelschaak 1 ging met 2,5 – 1,5 onderuit en ja Camiel moest dit natuurlijk weten. Alleen John verloor en ik mocht na 3 maal remise aangeboden te hebben, de remise aannemen toen de tegenstander met een slordige 2254 nog 3 seconden had en dit aanbood. Ik heb ook geen ruggengraat ook, niet professioneel genoeg om iemand door de klok te drukken. Roger won en Bart won van Martien van der Meijden, die kansloos er van af ging. Dit volgens de Dubbelschaakspeler.

Ronde 9, wat voor een leukigheid krijgen we nu. We mogen nog steeds in zaal A acteren. Ach, kijk de grote broer van Vianen 2 komt langs. Dit varkentje was net als de kleine broer te sterk voor ons, en ja hoor een 3-1 nederlaag was ons lot. Wie de wasmachine wil winnen, mag zeggen wie er voor V2 heeft gewonnen. Ja, het was Bart! Hij had nu al 8,5 uit 9 en iedereen vind dat je wel mee moet spelen met je teamgenoten. Dus het is niet leuk dat je de hele tijd wint Bart.

Ronde 10, een tegenstander die we kennen. De Toren 1 komt langs. We zijn Bart zijn prestaties een beetje zat en bieden zijn tegenstander een applaus aan mocht hij onze koning verslaan. GM Ruud Janssen was toch ook onder de indruk van onze Brard, hij besloot maar op tijd te winnen. De staande ovatie kon hij daarmee op zijn buik schrijven. Zo hoor je niet te winnen. Gelukkig voor de onze werd het geen 4-0 want ik mocht een leuk matje produceren.

Het is nog niet gedaan want ronde elf kwam eraan. Na deze 2 nederlagen mochten we weer naar zaal B, waar Rivierenland 1 uit Tiel, ons een prettige partij toe wenste. Ik dacht dat ik tegen flipje moest, maar die kan ook op een van de andere 3 borden hebben gezeten. We hadden wat goed te maken, Flipje en Co hadden immers van V1 gewonnen. Het werd een fraaie 4-0 voor de onze…. Een mooie revanche.

Ondertussen raakte V1 ook op stoom vooral Bart ehh Phillippe hij scoorde aan de lopende band. Ook in Machpunten hadden ze ons al bijgehaald. De overwinning op de gebroeders had hen duidelijk goed gedaan.

Ronde 12, het einde komt in zicht maar de tap was nog steeds niet leeg. Nu mochten we tegen Utrecht 3, een team met gemiddeld 2114 en ja dan vertrouwen we op Bart dat het 3-1 wordt voor de hunnen, en zo geschiedde het. Hij won van 2 turven hoog en kwam nu al op 10,5 dat was eentje meer dan Jan Smeets, met wie we een biertje dronken aan de bar zijn eerste, en wij waren de tel kwijt.

Ronde 13, de scheidsrechter komt naar ons toe, we moeten aardig zijn want we spelen tegen zijn cluppie. Na ja, ze speelde vals zo stelde Roger vast. Ze begonnen met 3 torens. Nou, wij hadden ook een 3 en dat was de 3 in de 3-1 overwinning.

Ronde 14 Bram Bier en zijn kornuiten kwamen onze stukken verjagen. Deze jongens uit Tilburg zijn eg gezellig je kunt er goed mee after bieren. Het werd 3-1, Bart liet zich van het bord praten door Bram Bier en ik kon helaas niet winnen met 3 pionnen en een stuk voor liet ik mij per ongeluk mat zetten. Bij John was de pijp leeg. Gelukkig kon Roger de eer redden zodat het geen 4-0 werd.

De slotronde, we staan gelijk met V1 en een half bordpuntje voor. Als we nu winnen, dan eindigen we boven V1 dat is natuurlijk een topprestatie en zouden ze nog lang moeten horen. Pallas 2 was de tegenstander, een jeugd team uit Deventer. John was snel klaar, ik hoorde heel blij aan de overkant roepen; ik claim. En ja zo eindig je dan een toernooi. De zenuwachtige jongens waren bij een overwinning zeker van de C-Groep. Mijn tegenstander had meer oog voor andere dan voor zijn stelling, en zo mocht ik een dame winnen met een leuk aftrekschaakje.  Gelukkig speelde hij door. Roger verloor toen ook opeens en mijn tegenstander begon te juichen en speelde door.  En daar kwam opeens muziek uit de Bar, en de handjes gingen bij Bart, Bram Bier aan de andere kant van de zaal en van mij omhoog we moesten ff swingen. Eindelijk gaf mijn tegenstander op. Met 26 stukken achter ging hij maar door, en toen bleef hij schaak staan. Het einde van de partij. Bart had ergens een stuk verloren maar won door een mat achter de palen en zo werd het 2-2. V1 won de laatste ronde en mocht daardoor ons voorbij streven.

Unieke prestaties van Bart en Philippe beide op bord 1.
Bart 12,5 uit 15 en Philippe 10 uit 14 of 11 uit 15.
De overige scores waren: V1: Bob 6, Marcel 5,5 en Guus 7.
Bij V2 hadden Roger, Eric Jan en John net iets meer dan Bart bij elkaar dan. Roger 5,5 Eric Jan 7,5 en John had er 4.

Al met al een gezellig toernooi en heeft Duitse Jan van Stukkenjagers mijn hart veroverd om zijn mooie uitspraken. En hij hoopte dat Voerendaal 1 landskampioen wordt in het seizoen 2011 En met deze mooie droom sluit ik dit epos maar eens af.

Schaakkalender

Juni 2019
Z M D W D V Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Zoeken

Gebruikers Menu

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com