In een spannende wedstrijd heeft Voerendaal met 6-4 gewonnen van koploper Utrecht. Na een nipte nederlaag tegen Den Bosch in de 1e ronde betekent dat dat Voerendaal in de middenmoot staat. Aan onze kant wonnen Mihail Saltaev, Oscar Lemmers, Johannes Mundorf en Christof Sielecki. Thomas Trella, Christian Seel, Ivo Wantola en Tom Bus maakten remise. In de volgende ronde, op 7 december, speelt Voerendaal thuis tegen landskampioen En Passant uit Bunschoten.

Vanwege toernooiverplichtingen kon Voerendaal dit keer over wat minder grootmeesterlijk geweld beschikken. Gelukkig voor ons was ook Utrecht verzwakt; Robin Swinkels, hun enige grootmeester, speelde niet mee. Al erg snel kwamen we op een 3-0 voorsprong. Christof speelde zijn tegenstander langzaam weg en kreeg toen een stuk cadeau. Mihail kwam wat beter te staan maar zijn tegenstander liet plotseling een paardvork toe. En Johannes speelde een Wolga-gambiet in de voorhand. Hij kreeg de gebruikelijke compensatie voor de pion in de vorm van mooi stukkenspel. Daarna vond hij een (standaard)offer, waarna zijn opponent ernstig mistastte en meteen kon opgeven.

Toch was de overwinning nog lang niet binnen, want Ivo, Jürgen, Patrick en Tom stonden onder druk. Patrick blunderde in iets mindere stelling een stuk weg; hij had de ene zetvolgorde wel gezien maar de andere buiten beschouwing gelaten. Jürgen stond heel slecht, had erg weinig tijd maar mocht plotseling een gedekte vrijpion op f7 zetten. In flinke tijdnood offerde hij een stuk (dat won), daarna een toren (dat maakte nog remise) - allemaal correct maar op een belangrijk moment koos hij de verkeerde koningszet en het was meteen mis. Tom hield dapper stand en maakte remise.

Na de tijdcontrole stond het dus 3-2 voor Voerendaal. Thomas maakte snel remise (zijn tegenstander had net voor de 40e zet een kans gemist). Ivo was zoals altijd bijzonder taai en verdedigde net als de vorige ronde een heel moeilijk staand eindspel netjes naar remise. Het was toen duidelijk dat Voerendaal zou gaan winnen want de overige twee borden stonden beter. Inderdaad won Oscar zijn toreneindspel. Bij Christian zat er net niet genoeg in voor een heel punt. Een nette - en ook zeer welkome - 6-4 overwinning dus.

De volgende ronde tegen de landskampioen met vele grootmeesters. Komt Anish Giri, absolute wereldtop, net als vorig seizoen naar Klimmen om Voerendaal schaakles te geven? Op 7 december weten we meer!

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com