Na de degradatie uit de succesvolle Meesterklasse-periode startte V1 met een t.o.v. vorig seizoen lichtelijk uitgekleed team aan het seizoen in klasse 1B. Tegenstander op 27 september was DSC Delft, dat vorig seizoen afsloot met een verdienstelijke 2e plaats. Plaats van handeling was het Denksportcentrum in Delft.

Omdat ik zelf veel achter het bord heb moeten zitten en daardoor niet veel heb meegekregen, maak ik af en toe gebruik van het verslag van tegenstander Chiel van Oosterom op de website van de Delftenaren (waarvoor dank Laughing).

We begonnen met 2 remises (van Ivo en Christian, beiden met wit), waarbij waarschijnlijk het evenwicht niet echt werd verbroken.

Vervolgens kreeg Henk met zwart een loei van een aanval over zich heen na een wit stukoffer. De zwarte koning bleef in het midden en de enige hoop leek de tijdnood van de witspeler te zijn, maar nadat Henk 2 witte zetten niet had zien aankomen, werd de zwarte stelling opgeblazen.

Johannes ging al vroeg met zijn zwarte dame op avontuur om een pion te snoepen. Wit had echter compensatie en wist uiteindelijk af te wikkelen naar een beter eindspel. Dit wist Johannes echter te kiepen.

Onze enige resterende GM Daniel speelde (met zwart) weer op zijn "Daniels": geduldig wachten op de fout van zijn tegenstander, die er in het middenspel kwam. Vervolgens gaf hij wit geen kans meer om in de partij te komen en bracht ons daardoor weer langszij.

Lang konden we niet genieten, want Benjamin moest door zijn mindere zwarte pionnenstelling, waar hij een groot deel van de partij tegenaan heeft moeten kijken, de hele tijd verdedigen. In de onvermijdelijke zwarte tijdnood kon de witspeler de partij naar zich toetrekken. Commentaar van Benjamin: "Ich habe meine Notation verbrannt ..." Frown.

André kon weer iets terug doen. Na een goede partij wist hij een paardeindspel met een pluspion te verzilveren en V1 terug in de wedstrijd te brengen.

Voor teamleider Bob waren de voortekenen voor de partij niet goed: hij heeft een gruwelijk slechte score tegen dames (iets van 1 uit 16), die steeds gewoon goede partijen tegen hem spelen, en hij speelde natuurlijk met zwart tegen één van de 3 jongedames bij de tegenstander. In het middenspel kwam Bob iets beter te staan, doordat de zwarte stukken betere velden hadden. In wederzijdse tijdnood volgden tactische verwikkelingen en zwart miste een mat in 2. De witte stelling bleef echter moeilijk speelbaar en na nog een fout ging de witte dame geforceerd verloren.

Het zag er opeens erg goed uit voor V1! Een ongelijk lopereindspel bij Ruud en een zeker niet mindere stelling voor Valentin zouden genoeg moeten zijn voor samen 1 punt en de 2 matchpunten, maar het zou anders lopen.

Aanvankelijk had debutant Ruud (met wit) een klein ruimteoverwicht in een dichtgeschoven stelling, maar na een onoplettendheid kreeg de zwartspeelster via een schijnoffer het initiatief o.a. over de open d-lijn. Met kunst- en vliegwerk kon Ruud uiteindelijk vluchten in het bovengenoemde ongelijke lopereindspel met een minuspion, maar dat was vrij gemakkelijk te kiepen.

Blijft nog over het drama op het bord van Valentin. Hij had met wit steeds een miniem voordeeltje en groot tijdsvoordeel. Door de symmetrische pionnenstelling bleef de remisemarge echter groot. Na de remise van Ruud wist Valentin dat remise genoeg was voor de 2 matchpunten en hij kon volgens getuigen zelfs 3 keer dezelfde stelling bereiken. Of het door zijn jeugdige overmoed kwam of doordat hij spoken zag, weet ik niet, maar hij gaf een stuk weg door een foutieve combinatie en kon enkele zetten later opgeven.

Daardoor bleven we steken op 5-5. De wedstrijd hadden we kunnen winnen, maar met een beetje pech ook kunnen verliezen, dus houden we het maar op een verdiende uitslag Smile.

 

De individuele uitslagen: 

  DSC Delft 1   - Voerendaal 1   5 - 5
1. Chiel van Oosterom 2367 - Christian Braun 2417 ½ - ½
2. Sten Goes 2261 - Daniel Hausrath 2490 0 - 1
3. Matthieu Freeke 2350 - Ivo Wantola 2389 ½ - ½
4. Joost Michielsen 2390 - Johannes Mundorf 2210 ½ - ½
5. Joram op den Kelder 2271 - André Krüger 2139 0 - 1
6. Sebastiaan Smits 2142 - Henk Temmink 2181 1 - 0
7. Lisa Hortensius 2162 - Valentin Buckels 2128 1 - 0
8. Jan-Pieter Vos 2079 - Benjamin Nachbar 2148 1 - 0
9. Martine Middelveld 2119 - Ruud van Meegen 2155 ½ - ½
10. Talitha Munnik 2009 - Bob Merx 2146 0 - 1
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com