Na het gelijke spel in Delft speelde V1 op zaterdag 10 oktober de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen het eerste team van Voorschoten. Volgens de cijferfetisjisten is Voorschoten de gedoodverfde degradatiekandidaat nummer één met gemiddeld bijna 100 ELO-punten minder dan de nummer voorlaatst. Maar dat cijfers niet altijd iets zeggen, bewezen de Voorschotenaren al in de eerste ronde door nipt met 4-6 te verliezen van één van de favorieten voor het kampioenschap (De Stukkenjagers 1). En ook in de wedstrijd van afgelopen zaterdag deden ze niet onder voor een op papier sterker Voerendaals team.

T.o.v. de eerste wedstrijd was onze GM Daniel Hausrath verhinderd (hij speelde mee bij het supersterk bezette Wereldkampioenschap Rapid en Snelschaak in Berlijn, zie www.berlin2015.fide.com (ook Voerendaler Christian Seel nam deel)). In IM Thomas Trella hadden we een volwaardige vervanger. Verder was Valentin Buckels verhinderd en waren Patrick Driessens en Dragos Ciornei weer van de partij, waardoor de teamleider/verslaggever in V2 kon spelen.

Na een toespraak door voorzitter Eric-Jan Morren en een minuut stilte wegens het overlijden van Frans Kerssemakers (voor zijn ziekte kwam hij tijdens bijna elke KNSB-wedstrijd in Klimmen minimaal een uurtje langs) zette wedstrijdleider Jos Pots de wedstrijd in gang.

Na nauwelijks een uur spelen was er de eerste consternatie. De GSM van Dragos Ciornei (bord 8, wit) maakte geluid, hetgeen een reglementaire nul betekende. Normaal gesproken laat Dragos bij elke wedstrijd zijn GSM in zijn auto achter en ik vermoed dat dit in de toekomst ook weer gaat gebeuren...

Een tijd later kwamen we zelfs met 2-0 achter. Ivo Wantola (bord 3, zwart) had in het middenspel moeite om tegenspel te ontwikkelen. De stelling voor zijn tegenstander was een stuk gemakkelijker speelbaar, hetgeen resulteerde in een noodgreep door Ivo in de vorm van een pionoffer. Het bracht echter geen verlichting en zijn tegenstander had geen moeite om de winnende variant te vinden.

Patrick Driessens (bord 4, wit) bracht V1 weer terug in de wedstrijd. Tegen het Grünfeld-Indisch, dat op het bord kwam, heeft hij volgens mij een gigantisch goede score en deze werd verder verbeterd. Nadat zwart te langzaam zijn ontwikkeling voltooide, kon Patrick een vervelend pionnetje naar d6 doorschuiven en kwam hij even later binnen via de c-lijn. Een koningsmars naar f6 bezegelde het zwarte lot.

Johannes Mundorf (bord 6, wit) bracht ons langszij. In het middenspel wist zijn tegenstander geen goed plan te ontwikkelen en met kleine steekjes kreeg Johannes voordeel. Hij snoepte enkele pionnetjes zonder de druk te verlagen en leek zonder veel moeite zijn tegenstander tot opgave te dwingen.

We kwamen zelfs op voorsprong. Na de opening, waarin Thomas Trella (bord 1, zwart) zich zelf vrijwillig een geïsoleerde pion had bezorgd in ruil voor stukkenspel, kreeg Thomas steeds meer grip op de stelling. Waar de witte stukken moeite hadden om samen te werken, ging dit bij de zwarte stukken steeds beter. Op een instructieve manier wist hij tenslotte het punt binnen te brengen.

Henk Temmink (zwart, bord 9) kreeg deze keer een rustige opening op het bord (in tegenstelling tot de vorige ronde). Wit wist niets te bereiken en na de ruil van enkele lichte stukken leek Henk m.b.v. een tijdelijk pionoffer zelfs een licht voordeeltje te krijgen. Er restte echter uiteindelijk een remise toreneindspel.

Over cijferfetisjisten gesproken (zie inleiding): Christian Braun (bord 2, wit) had meer dan 350 ELO-punten meer dan zijn tegenstander, maar in de partij was hier niet veel van te zien. Wit speelde een tamme opening en na een onoplettendheid werd hij opgezadeld met een slechte pionnenstelling. Het zwarte voordeel werd steeds groter en Christian kreeg geen kans meer om terug in de partij te komen. Commentaar van Christian na afloop: "Mein Gegner spielte richtig gut!".

Benjamin Nachbar (bord 10, wit) meldde na de wedstrijd in Delft uit de eerste ronde aan dat hij zijn notatieformulier zou verbranden. Na de partij van afgelopen zaterdag kon hij weer pyromaantje gaan spelen, want hij gaf deze keer een mooie winststelling uit handen. Zijn tegenstander offerde foutief een pion, waarna Benjamin met een (onnodig?) kwaliteitsoffer nog steeds een goede stelling overhield. Na een paar keer een winstvoortzetting (Lxc5!) te hebben gemist, liet wit zijn tegenstander terug in de partij komen en werden de witte pionnen één voor één opgepeuzeld. Het laatste deel van de partij was nog een grote zelfkastijding voor Benjamin.

Dat betekende dat we nog anderhalf punt uit 2 partijen nodig hadden om een gelijkspel uit de strijd te slepen. Dat Ruud van Meegen (bord 7, zwart) voor tweederde van dit totaal zou zorgen, zag er lange tijd niet naar uit. De opening zag een beetje dubieus uit (ruil van de fianchettoloper op g7 tegen een paard op c3 al op de vierde zet) en Ruud had moeite om zijn koning in veiligheid te brengen. Omdat beide spelers veel tijd verbruikten tijdens de opening en in het middenspel, ontstond er een tijdnoodspektakel. De witspeler offerde een aantal pionnen om de zwarte stelling te kraken, Ruud pakte alles aan en toen de stofwolken na de 40e zet optrokken, had Ruud 3 pionnen meer en een goed paard tegen een slechte loper. Het restant kostte weinig moeite.

Aan André Krüger (bord 5, zwart) restte de ondankbare taak om bij een 4½-4½-tussenstand als laatste de Voerendaalse eer te redden. Onderweg raakte hij een pion kwijt (hoe heb ik niet gezien) en kwam terecht in een stelling met alleen nog de zware stukken op het bord. Na de ruil van een torenpaar en de dames moest André dus een toreneindspel met een pion minder verdedigen, waarbij de witte koning leek afgesneden te zijn. Zijn tegenstandster bood (gelukkig voor ons) remise aan, terwijl ze waarschijnlijk risicoloos een winstpoging had kunnen wagen.

E.e.a. betekende (alweer) een 5-5-gelijkspel, waarbij we de twee op papier minste teams (cijferfetisjisten, daar gaan we weer...) hebben gehad. Hopelijk halen we betere resultaten tegen de op papier sterkere teams Smile...

De individuele uitslagen: 

  Voerendaal 1   - Vooorschoten 1   5 - 5
1. Thomas Trella 2391 - Elwin van der Auweraert 2247 1 - 0
2. Christian Braun 2417 - Igor Damen 2060 0 - 1
3. Ivo Wantola 2389 - Peter Wilschut 2269 0 - 1
4. Patrick Driessens 2283 - Vincent Blom 2232 1 - 0
5. André Krüger 2139 - Rosa Ratsma 2076 ½ - ½
6. Johannes Mundorf 2210 - David Jongste 1949 1 - 0
7. Ruud van Meegen 2155 - Midas Ratsma 2136 1 - 0
8. Dragos Ciornei 2162 - Marcus Driessen 2042 0 - 1
9. Henk Temmink 2181 - Henk Schouten 2171 ½ - ½
10. Benjamin Nachbar 2148 - Frits Fritschy 2060 0 - 1
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com