"Het wordt een mooie dag vandaag", sprak de teamleider van Voerendaal-1 turend naar de strakke blauwe hemel. Met deze uitspraak doelde hij niet op het prachtige schaats- en wandelweer, maar op het topduel in de Meesterklasse. De twee meest zuidelijke verenigingen in de Meesterklasse, De Stukkenjagers uit Tilburg en SV Voerendaal, strijden in de zesde ronde om de koppositie in de hoogste klasse van de vaderlandse schaakcompetitie. De match van twee jaar geleden staat nog vers in ons geheugen gegrift: een eigen doelpunt in blessuretijd resulteerde in een bloedstollende 4,5-5,5 overwinning voor de Limburgers en Bondgenoten. De wedstrijd van vandaag kende een heel ander verloop. Na een middagje aanvallen op één doel nam SV Voerendaal, na een ruime overwinning, de twee matchpunten mee naar Limburg. Het derde zuidelijke team, HMC/Calder, maakte het feestje compleet door te winnen van de andere koploper SC Utrecht. Hierdoor staat Voerendaal op nummer één in de ranglijst.

“Het wordt vandaag een mooie dag. Ik verwacht een 6-4 of een 61/2 - 31/2 overwinning”, zegt teamleider Tom Bus tot zijn reisgenoten Oscar Lemmers, Christian Braun en voorzitter Eric-Jan Morren. Zij kijken hem wantrouwend aan. Lijdt de Voerendaalse captain aan megalomanie, een delirium of is hij gewoon niet goed bij zijn hoofd? Na een voorspoedige reis komt het kwartet rond 11.15u bij de speelzaal de Harmonie aan. De trouwste supporter van Voerendaal, Bart van der Zwet, geniet dan al van zijn koffie.

Bart kreeg donderdagvond van de voorzitter een cryptisch Sms’je “Zat naar Tilburg”. Zat naar Tilburg? Het is geen publiek geheim dat Bart en Eric Jan het gerstenat niet schuwen, maar om zat in Tilburg te arriveren gaat zelfs Bart te ver. Zou de voorzitter misschien met zat zaterdag hebben bedoeld? Bart zit in dubio. De laatste keer dat hij bij het vooruitspelen in de Harmonie kwam kijken, pakte slecht uit voor Voerendaal. Verder kan hij vandaag ook bij zijn andere club, Veldhoven, gaan kijken. Deze vereniging speelt in een nieuwe locatie, afgedwongen door een sjoelkampioenschap! Bart neemt de juiste beslissing en neemt nog een slok van zijn koffie.

Rond 11.45 druppelen de Stukkenjagers en hun tegenstanders het speellokaal binnen. Ik herken die typische schakeruitdrukkingen maar ik mis de spelers van Voerendaalse zijde. Het zal toch niet zo zijn dat Eric Jan en Bart hun trainingspakken moeten uittrekken? Nee, dat kan niet want zij moeten morgen met Voerendaal-3 aantreden. Om 12.00 start Mister Stukkenjager, César Becx zijn toespraak. Gelukkig, daar komen weer vier Voerendalers. We zijn met zijn zevenen! Welbespraakt als hij is, geeft César elk team zijn eigen introductie. Gelukkig speelt De Stukkenjagers met vijf teams. “SJ-1 heeft als doel bij de eerste drie te eindigen en Europa in te gaan!”, spreekt César bescheiden. En dat als promovendus: een verdiende ambitie! Na 10 minuten geanimeerd speechen aangehoord te hebben, kan arbiter Ton van Roon de opstellingen voorlezen. Op dat moment betreden de Rusburgers Orlov, Levin en Trella de speelzaal. Let the games begin!

Na het voorlezen van de opstellingen mis ik de naam van de sterkste speler van De Stukkenjagers, Jan Sprenger. Het ontbreken van Jan (debet aan een meningsverschil) is jammer voor de sympathieke club uit Tilburg en dwingt mij een correctie uit te brengen op mijn eerdere uitspraak. ”Ich glaube es wird Heute 3-7 für uns”, vertel ik Daniel Hausrath profetisch in de oren. Hij kijkt mij ongelovig aan en antwoordt:”Fünf und ein Halb reicht auch schon!” Het ratingoverwicht is bepalend voor deze match. Voerendaal heeft geluk dat zij De Stukkenjagers pas in ronde 6 ontmoeten. Hun onbevangen spel in de eerste ronden heeft menig tegenstander verrast. Daar waar nodig hebben De Stukkenjagers goed spel getoond en misschien ook wel het geluk afgedwongen. Voerendaal is gewaarschuwd! De voorbereiding op de match stond in het teken van de mentale training. Een schaaktechnische voorbereiding is bijna niet mogelijk omdat de Stukkenjagers nog wel eens schuiven met hun pionnen. De voorbereiding van de partij Bianca Muhren - Christian Braun is kenmerkend voor het hele gebeuren. Christian heeft zaterdagochtend tijdens zijn ontbijt een half uurtje gekeken naar een zestal mogelijke tegenstanders en komt tot de opmerkelijke conclusie: zij spelen 1.e4!  Bianca doet dat veel professioneler. Met de database komt zij tot de ontdekking dat er wel erg veel Brauns zijn. Na 1.e4, e6 valt Bianca bijna van haar stoel. “Dat speelt hij nooit!”, mijmert zij. Bianca heeft zich op Arik Braun in plaats van Christian Braun voorbereid.

Over het spelverloop kan ik kort zijn: veni, vidi, vici. Al vrij snel krijgt Voerendaal het betere van het spel. Op bord 1 neemt Cor van Dongen misnoegd het remiseaanbod van Oscar Lemmers aan. Gezien de stand op de andere borden zou Cor moeten doorspelen. Zijn eigen stelling en resterende tijd nopen hem tot acceptatie. Tom Bus overweegt inmiddels het remiseaanbod van Henk Jan Beukema. De stellingen op de andere borden zijn zo mooi dat Tom risicoloos verder zou kunnen spelen. Er zijn drie redenen om niet door te spelen. Schaken is een raar spel en de bordjes kunnen snel verhangen worden. Tom heeft meer tijd dan de tegenstander verbruikt en dat kan tegen hem werken. De belangrijkste reden is dat de stelling volkomen in evenwicht was……wat zeg ik? Tom moet goed uitkijken dat Henk Jan met Pg4 het initiatief zou nemen. De tussenstand is 1-1. Op bord twee speelt Andrei Orlov een zeer sterke partij. Zijn tegenstander, Herman Grooten, wordt op zijn eigen terrein verslagen. Met strategische en positionele middelen duwt Andrei zijn tegenstander naar de rand van de afgrond. Felix Levin heeft weinig moeite met de Hedgehog-opstelling van Stefan Beukema. De verkrampte positie van vooral Pa6 geven Felix groot ruimtevoordeel. De techniek van de grootmeester brengt Voerendaal op een 1-3 voorsprong. Mihail Saltaev en Thomas Trella lijken geen problemen met hun tegenstanders Mark Haast en Mart Nabuurs te hebben. Zij krijgen inderdaad mooie stellingen. De Tilburgse spelers tonen de kunst van het verdedigen te beheersen (2-4). De partij die optisch het meest in evenwicht lijkt, is die tussen Ali Bitalzadeh en Anne Haast. Ali hoopte op elke tegenstander voor vandaag… behalve Anne Haast. Zij heeft zich immers optimaal in Wijk aan Zee op deze match kunnen voorbereiden! Met zwaar labourwerk weet Ali de vis op het droge te brengen. Zijn dameoffer is fraai! (2-5).
In de persoon van Bianca Muhren doen de Stukkenjagers iets terug. Chistian lijkt met gelijkspel uit de opening te komen. Dat is niet geheel het geval. Bianca laat zien hoe je met actief stukkenspel je tegenstander onder druk kunt zetten. Ze verleidt Christian tot een foutieve zet en slaat vervolgens genadeloos toe (3-5).
Daniël Hausrath mag tegen Mark Clijsen zijn geliefde Konings-Indisch (patent Da5) tonen. De partij gaat gelijk op. Enkele kiebitzers menen zelfs dat Daniel iets gelijker staat. Tegen de tijdnoodfase neemt Mark risico’s om het initiatief te nemen. Dit werkt als een boomerang. De technisch begaafde Daniel weerlegt de witte opzet en begint hout te sprokkelen (3-6). Thijmen Kampan trakteert Christof Sielecki op 1.e4 e5 2.c4. Christof kijkt beduusd naar het bord… vervolgens in het rond. ”Ich kann es nicht fassen”, leest iedereen van zijn gezicht. Met eenvoudige middelen weerlegt Christof de witte opzet en wint een pion. Iedereen verwacht dat Christof vandaag als eerste klaar zal zijn. Het is blijkbaar toch niet zo eenvoudig. Kampman krijgt zijn pion terug maar behoudt de mindere stelling. Christof breit verder en dankzij zijn pionnenstructuur en zijn actieve loper weet hij de witspeler op de knieën te krijgen. Hiermee is de eindstand 3-7 voor Voerendaal geworden. Ik geloof niet dat de overwinning erg geflatteerd is.

Nagenietend in het gezellige bargedeelte worden de partijen getoond en nagesproken. De dag wordt gastronomisch afgesloten in het zeer gezellige eetcafé “Het Elfde Gebod”. Het toetje van de maaltijd is het bericht dat HMC/Calder gewonnen heeft van het Starke SC Utrecht. De Limburgse schakers zijn hiermee de nieuwe koplopers van de Meesterklasse geworden. Onder het motto “Beter een goede buur, dan een verre vriend” wil ik dit verslag afronden.

   De Stukkenjagers 2229 SV Voerendaal 2416 3   7
 1      Cor van Dongen 2356  IM Oscar Lemmers 2389  ½    ½
 2 IM Herman Grooten 2340  GM Andrey Orlov 2523 0    1
 3 WIM    Anne Haast 2290  IM Ali Bitalzadeh 2405  0    1
 4          Mart Nabuurs 2203  FM Thomas Trella 2414 ½    ½
 5     Stefan Beukema 2222  GM Felix Levin 2500  0    1
 6 WGM Bianca Muhren 2297  FM Christian Braun 2381 1    0
 7            Mark Haast  2277  GM Mihail Saltaev 2489 ½    ½
 8            Mark Clijsen 2179   IM Daniel Hausrath 2506 0    1
 9 Henk Jan Beukema 2008       Tom Bus 2149 ½    ½
 10  Tijmen Kampman 2122  FM Christof Sielecki 2400 0    1
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com