Na de zeer  teleurstellende en verdiende nederlaag tegen Apeldoorn, heeft SV Voerendaal iets goed moet maken in de overige rondes. De promovendus BSG uit Bussum heeft dat aan den lijve moge ondervinden. De Limburgers hebben niets aan het toeval overgelaten en kwamen met één van hun sterkste opstellingen naar café Keulen. Slechts op bord 3 had  BSG een ratingvoordeel; dit leverde uiteindelijk ook de enige Bussumse overwinning op.

Bord 1:  De zwarte koningsstelling van GM Felix Levin (2500) werd stevig onder vuur genomen door IM Robert Ris (2388). Felix dirigeerde enkele stukken ter verdediging naar zijn monarch en Ris zette al zijn creativiteit in om de aanval gaande te houden. In de post-mortem toonde Ris enkele fraaie mataanvallen., maar Felix hield het droog.

Bord 2: In één van zijn favoriete systeempjes speelde IM Daniel Hausrath (2506) een nieuwtje. “Das war aber schlecht”, vertelde Daniel de volgende dag lachend. Daniel kwam een pion achter en had daar meer voor voldoende compensatie voor. Op het moment dat Daniel twee lichte stukken voor een toren kreeg, begon het betere breiwerk. In het eindspel verhoogde  Daniel de druk op de zwarte damevleugelpionnen. De oud-Nederlands jeugdkampioen Lars Ootes (2326) kon het tij niet keren.

Bord 3: De Sicilaanse Verdediging van IM Oscar Lemmers(2389) kan veel verdragen. Tegen het langzame maar zekere sloopwerk van GM Alexander Berelowitsch(2569) was de zwarte koningsstelling helaas niet bestand.

Bord 4: Het evenwicht in de partij GM Andrei Orlov (2523) - IM Leon Pliester(2381) was lange tijd niet verbroken. In tegenstelling tot Apeldoorn bleef Andrei nu doormelken. Dit werd in de tijdnoodfase beloond met pionwinst. “De rest is een kwestie van techniek”, spraken de kiebitzers aan de bar. Ze hadden gelijk.

Bord 5: IM Ali Bitalzadeh(2405) koos tegen Lennart Ootes (2203) een opening die je niet met de Franse Slag mag spelen. Onder het toeziend oog van The Flow verdedigde Ali eerst zijn koning om zich daarna te gaan wijden aan de halfopen c-lijn. Met het binnenvallen op c3 werd het fundament van de witte stelling ontnomen. Niet veel later gaf Lennart op.

Bord 6: GM Mihail Saltaev(2489) verdedigde zich tegen Tatjana Rozenfeld (2114), de levensgezellin van GM Berelowitsch. “Een kat in een bakkie”, dachten vele spelers en toeschouwers. Echter, in de eerste uren van de partij kon men niet aan de stelling zien dat er een ratingverschil van 375 punten tussen beide spelers stond. In de tijdnoodfase kon Mihail het eindspel in zijn voordeel beslissen.

Bord 7: In een Spaansachtige partij deelden FM Christof Sielecki (2400) en Ewoud de Groote (2301) elkaar wat plaagstootjes toe. Hierbij verdween telkens meer materiaal van het bord. Het spannende pionneneindspel resulteerde in zetherhaling.

Bord 8: FM Thomas Trella (2414) koos tegen FM Henk van der Poel (2300) voor een Botwinnik-opstelling met het paard op f3 (Normaal staat het paard op e2). De Bussumse routinier wist hier wel raad mee en bluste alle brandjes.

Bord 9: Invaller IM Benjamin Tereick (2391) haalde zonder al te veel problemen het volle  punt binnen tegen Jesper de Groote (2104)

Bord 10: FM Patrick Driessens (2309) wist tegen de moderne Benoni-opening een stevig initiatief op te bouwen. Toen Ton van der Heijden (2284) een vijandelijke pion op c6 toeliet, was de uitkomst van de partij al min of keer zeker .Als het zwaard van Damocles hing de vrijpion boven het hoofd van van der Heijden. Uiteindelijk kwam het zwaard neer.

Met deze overwinning blijft SV Voerendaal een topnotering houden. Het uitstekend presterende De Stukkenjagers verraste nu weer. In de streekderby tegen HMC/Calder  werd een fraaie 5-5 uitslag bereikt. SC Utrecht is medekoploper geworden door hun overwinning op LSG Leiden.

In de volgende ronde  treedt Voerendaal op tegen De Stukkenjagers!  Wordt dit een “Vorentscheidung?”

 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com