In de 2e ronde speelden we de uitwedstrijd tegen onze buren uit Stein. Alhoewel er recordtemperaturen voor 1 november werden voorspeld, hebben we niet veel van de zomerwarmte gemerkt. Dat is het risico als je schaken als hobby hebt gekozen!

Promovendus DJC bezit een sterk team, dat dit seizoen misschien wel bovenin mee kan spelen. Wij kozen voor een opstelling waarbij we op de bovenste borden probeerden te keepen en op de onderste borden misschien wel konden toeslaan. Tot zover de theorie. De praktijk zou echter anders uitwijzen, maar daarover later meer!

Na ongeveer 3 uur spelen noteerden we 2 remises. Debutant Benjamin dacht dat hij na de opening met wit niets had en bood remise aan. Zijn tegenstander dacht iets minder te staan en nam het aanbod aan.
Bob (met wit) en zijn tegenstander hadden een dynamisch evenwicht op het bord en na een zettenherhaling werd op zet 20 de vrede getekend.

Even later kwamen we zelfs op voorsprong. Jack kreeg met zwart in het middenspel het initiatief op de koningsvleugel. Toen zijn jeugdige tegenstander niet adequaat genoeg reageerde, werd de witte koningsstelling onder vuur genomen. Wit offerde nog materiaal, maar het mocht niet baten. Eén zet voor het mat gaf wit op.

Op het 2e bord kreeg Bart met zwart een sterke Belgische tegenstander. Er ontstond een gecompliceerd middenspel, waarin in eerste instantie de witte stukken iets beter leken te staan. Wit liet plotseling een loper opsluiten op a6, maar zwart kon hier niet direct van profiteren. In een onduidelijke stelling bood zwart remise aan. De witspeler accepteerde het aanbod. Het was inderdaad niet te zien hoe de witte loper kon worden bevrijd, maar het was ook niet te zien hoe de witte loper kon worden gevangen! In de analyse kwam er nog een enkele verraderlijke variant op het bord!

Dit betekende 2,5 uit 4 op de eerste borden. Onze spelers hadden zich duidelijk niet aan het strijdplan gehouden Laughing! Uit het vervolg zou blijken of de laatste 4 borden dit wel zouden doen.

Luc gaf met zwart meteen het goede voorbeeld. Na de opening leek het tegenspel van Luc te langzaam op gang te komen, maar na een scherpe zet van wit (Pc3-d5) sloeg opeens de vlam in de pan! Na een afwikkeling (die de witspeler volgens eigen zeggen niet ver genoeg had doorgerekend) had zwart 2 pionnen voor de kwaliteit, waarbij het zwarte loperpaar en pionnenphalanx Luc in het voordeel bracht. Wit miste nog een moeilijk te vinden voortzetting, waarna de d-pion uiteindelijk naar de overkant kon lopen. Dit betekende een 3,5-1,5-voorsprong met kansen op meer!

Bij Marcel kwamen na de opening langzaam enkele stukken een beetje ongelukkig te staan. Zwart profiteerde hiervan door het centrum te openen. Even later was zwart niet nauwkeurig genoeg waardoor Marcel weer in de partij kon komen. Hij "vergat" echter even tussendoor een toren op d8 te ruilen, waardoor er een pion verloren ging. ven later kwam ook nog de witte koning onder vuur, waarna de stelling niet meer te houden was.

Op bord 8 kwam Ingrid met zwart zonder problemen uit de opening. Na een rustig middenspel kwam er uiteindelijk een eindspel op het bord met een dame, paard en 4 pionnen voor elke speler. Bij nauwkeurig spel van zwart zou de partij in remise moeten eindigen, maar in de praktijk viel dit echter tegen. Het sterke witte paard stond steeds klaar voor grapjes en de witte koning stond veiliger dan de zwarte. De zwarte fout kwam dan ook op zet 33 en het leverde de witspeler een pion op. Doordat de witte koning niet kon worden belaagd was er geen tegenspel en wit maakte de partij met vaste hand uit.

Nog steeds niets aan de hand, want we hadden nog Henk! Met wit bouwde hij een stelling op, waarin hij ruimtevoordeel had. Met zijn 2 paarden probeerde zwart tegenspel te krijgen, maar de stelling bleef prettiger speelbaar voor wit. Toen Henk kon kiezen tussen een rustige, positionele voortzetting (Lb2-c1) en een scherpe opstoot van de f-pion (f4-f5), koos hij helaas voor de tweede mogelijkheid (eveneens op zet 33 Frown). Niet snel daarna bleek dat de gecreëerde vrije e-pion zwak zou worden en door enkele rake zwarte zetten stortte de witte stelling in.

Dit betekende helaas een nipte 4,5-3,5 nederlaag, waarbij er dus meer had ingezeten. Op 22 november kunnen we op ons zelf(!) revanche nemen, dan staat de thuiswedstrijd tegen HMC Den Bosch 2 op het programma.

De individuele uitslagen:

Roel Hamblok