Na drie overtuigende overwinningen in de eerste rondes moesten we met Voerendaal 2 dit keer een nederlaag slikken. Sterke tegenstander? Slechte opstelling van de teamleider? Niet compleet? Off-day sommige spelers? Slecht geslapen? Geen rondje om de vijver gewandeld? Waarschijnlijk komt het door een combinatie van die en een aantal andere factoren.

Verloren met 5-3 en op de laatste drie borden verloren, dat is de samenvatting van de dag. Zowel Ingrid (bord 8) als ik (bord 7) stonden al snel matig. We kwamen steeds een beetje minder te staan en uiteindelijk raak je dan ergens materiaal kwijt. Bij mezelf ligt dat vooral aan mijn openingen. Een bekend verbeterpunt, maar het kost me de laatste tijd wel erg veel punten. Fritz 15 is aangeschaft, eens kijken of ik in mijn kerstvakantie kan beginnen met oefenen. Eric Jan (bord 6) was het liefste in bed blijven liggen, want hij was al een paar dagen ziek. Tot twee keer toe deed zijn hand een andere zet, dan wat zijn hoofd had bedacht. Het was voor hemzelf dan ook geen verrassing dat hij verloor. 0-3 was ook de tussenstand en op dat moment leek het richting 2-6 te gaan. De stellingen van Paul Stümer (bord 3) en Marcel Frenken zagen er ook niet best uit. Een tijdje later kreeg ik weer hoop.

Diana (bord 1) had goede kansen tegen Bart Dekker gekregen. In de opening offerde Dekker een pion, maar volgens Diana was dat niet goed. Toen ze zelf later terugblunderde stond ze kortstondig heel slecht. Dekker profiteerde maar half, waarna een redelijk gelijke stelling overbleef. Diana kwam binnen op de zevende rij en dat werd de beslissing. Ze won twee pionnen en direct daarna zorgde het scherpe g4 voor torenwinst. Dekker had op f5 een toren staan, maar als die weg zou gaan, dan zou Diana Dd3 mat spelen. Dekker speelde twee of drie zetten door en gaf toen op. Tussenstand: 1-3.

Bob (bord 5) stond al snel beter. Op zijn Bob's werd dat voordeeltje vastgehouden en op sommige momenten vergroot. Zelf was hij heel tevreden over Ld2-a5, waarmee hij voorkwam dat zijn tegenstander de torens op de d-lijn kon verdubbelen. Hij won in het eindspel een pion en speelde het toreneindspel strak uit. Tussenstand: 2-3. Op dit moment kreeg ik wat hoop. Bij Paul en Marcel verbeterde de stelling en bij Bart kon het alle kanten op. Positioneel was de stelling van Bart (bord 2) een puinhoop, maar hij had wel een kwaliteit meer. Helaas redde Bart het niet, waardoor het 2-4 werd. Toen was het afwenden van de nederlaag alleen theoretisch nog mogelijk.

Paul stond wat materiaal achter tegen Ruben Venis en wikkelde af naar een dame-eindspel waarin hij een a-pion had tegen een paard van zwart. Het lukte Paul om met de pion te gaan rennen en uiteindelijk moest Venis zijn paard offeren tegen de gevaarlijke a-pion. Wat resteerde was een dame-eindspel met alleen pionnen op de koningsvleugel. Venis had er vier en Paul had er drie. Ongeveer op dat moment was de partij van Bart geëindigd. Zo'n eindspel kun je natuurlijk nooit winnen. Paul hield dat mindere eindspel wel heel makkelijk remise. Een mooie partij van Paul tegen een van de sterkste spelers in onze klasse!

In de partij van Marcel Frenken werd flink met materiaal gegooid. Op een gegeven moment zag ik een stelling waarin Marcel een toren minder (hij had het een en ander geofferd). Later kwam een eindspel op het bord waarin Marcel drie pionnen tegen een stuk had. Zijn koning stond passief, waardoor de winst buiten bereik bleef. Hiermee kwamen we uiteindelijk dus op een 3-5 nederlaag uit. 

Aan het einde van de dag blijken we nog steeds eerste te staan in 3H, doordat de nummer twee (De Drie Torens) ook heeft verloren. Dus de titel is nog niet verkeken. We gaan ervoor! De volgende wedstrijd is op 9 januari thuis. Wij spelen in Klimmen tegen Maastricht en het eerste tegen DD uit Den Haag. Kom jij ons dan ook aanmoedigen?

 

  HSC           - Voerendaal 2      5-3 
1. Bart Dekker    2160 - Diana Dalemans  2037 0-1 
2. Paul van Asseldonk 2035 - Bart van der Zwet 2126 1-0 
3. FM Ruben Venis   2243 - Paul Stuemer   2099 ½-½ 
4. Jerzy Cebula    2031 - Marcel Frenken  2121 ½-½ 
5. Maarten Smit    1944 - Bob Merx     2063 0-1 
6. Johan Wuijts    1862 - Eric Jan Morren  1811 1-0 
7. Hugo Faber     2048 - Ruud Lemmers   2043 1-0 
8. Pim Blijlevens   1966 - Ingrid Voigt   1998 1-0 

 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com