Na de nederlaag tegen Pionneke (7e ronde) en de afstraffing door Dubbelschaak in de 8e ronde (½-7½),  leek bij Voerendaal 3 langzaam de kaars uit te gaan. Aangezien voor de 9e ronde Jan, Maurice en Guus verhinderd waren, en Jürgen en Bart in Voerendaal 2 hun opwachting maakten,  moest onze teamleider wederom een creatieve opstelling uit de hoge hoed toveren.  Bij aankomst in Asten werd door onze tegenstanders gevraagd of we ditmaal wel compleet waren. Ons bevestigend antwoord leverde de eerste kleine teleurstelling bij de mannen van De Combinatie op.

Ingrid (bord 3) speelde een agressieve partij, in de stijl van Tal. Een kwaliteitsoffer leverde een op het oog verwoestende aanval op tegen de zwarte koningsstelling.  Een afgemeten verdediging van zwart leidde tot dameruil en verdere stukkenruil, hetgeen resulteerde in een compleet gelijkstaand eindspel. Dit overziend, kwamen  beide opponenten remise overeen.

Eric Jan (bord 2) speelde met zwart tegen de ratinghoogste van De Combinatie. De witspeler verbruikte zeeën van tijd, maar wist de stelling van Eric Jan in te snoeren. In hoge tijdnoodfase bleek dat er een stuk verloren ging voor Eric Jan, waardoor de partij opgegeven werd.

Tom (bord 4) speelde een nieuwe opening waarvan hij de nuances nog niet kende. Geleidelijk aan kwam zijn tegenstander beter te staan, en werd er vanuit Voerendaals perspectief met zorg naar Tom zijn stelling gekeken. Een onnauwkeurigheid van wit werd kordaat benut, hetgeen een moeilijk te beoordelen paard/pioneindspel opleverde. Na enige zetten kwamen ook hier de spelers remise overeen.

Roger (bord 7) speelde weer eens een partij met groot zelfvertrouwen. De opening verliep naar wens en in het middenspel behield hij een actieve drukstelling. Terwijl zwart op zoek was naar tegenspel, was Roger al geconcentreerd naar de zwarte koningsstelling aan het kijken. Na afruil van de dames, bleek het witte voordeel  voldoende te zijn om het punt voor Voerendaal binnen te halen (2-2).

Ed op bord 1 kreeg een stelling op het bord waar al snel de theorie verlaten was. Ed zette de partij positioneel op en probeerde de partij niet in tactisch vaarwater te laten belanden. Het laatste stuk van de partij heb ik gemist, maar volgens Ed had hij op het einde een vervelende dreiging van zijn tegenstander te laat gezien, waardoor ook hij het punt aan de Combinatie speler moest laten.

Yannick (bord 8) kwam net terug van een goed verlopen jeugdkampioenschap van België, maar in de KNSB competitie wilde het dit jaar nog niet lukken.  In zijn partij leek de balans nergens echt doorgeslagen te zijn, waardoor beide spelers remise overeen kwamen (3½-2½).

Floris (bord 6) speelde de partij van de dag. Na met Voerendaal 4 kampioen te zijn geworden, begon hij zonder schroom aan zijn partij in de KNSB competitie. Hij speelde met veel overtuiging de opening, hetgeen een beter staand middenspel op leverde.  Toen Floris een matdreiging in de stelling gevlochten had, moest wit zijn toevlucht zoeken in het offeren van materiaal, in de hoop dat er eeuwig schaak gemaakt kon worden.  Na een imposante koningsmars waren de witte schaakjes afgelopen en boekte Floris een mooie overwinning.

Ruud (bord 5) had zijn partij met wit heel rustig opgezet, en had de hele tijd een (kleine) plus in zijn stelling. In een dubbeltoreneindspel, meenden de stuurlui aan wal een snellere weg voor Ruud naar winst te zien, maar Ruud koos voor een andere voortzetting. Na bijna 6 uur spelen, dacht de zwartspeler de laatste witte pion te kunnen slaan, maar overzag hierbij de diepere bedoeling van Ruud: mat was niet meer te vermijden. Daarmee behaalde Voerendaal 3 een onverwachte, maar naar mijn mening een verdiende overwinning (3½-4½). 

Na afloop werd in de plaatselijke Chinees het glas geheven op het succesvolle eerste seizoen van Voerendaal 3 in de KNSB 3H, waar we een prima 4e plek bezetten. Tijdens het eten werd al druk gespeculeerd over het komende seizoen, waarin we de teams van DJC 1 (helaas gedegradeerd uit 2D) en kampioen LISB Brunssum zullen treffen.

 

1

E. Clevers

2061

-

E. Vos

1913

1-0

2

M. Swinkels

2186

-

EJ. Morren

1809

1-0

3

R. Aarts

2088

-

I. Voigt

2046

½-½

4

M. Kerkhof

1914

-

T. Vrouenraets

1844

½-½

5

J. Loomans

1953

-

R. Lemmers

2033

0-1

6

J. Swinkels

2015

-

F. Gordebeke

1534

0-1

7

S. Rooijakkers

1878

-

R. Hünen

1980

0-1

8

P. Hanique

1713

-

Y. Dorr

1860

½-½

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com