Auteur: Ruud Lemmers

Het is al weer de laatste ronde van de KNSB-competitie. Toch is het pas mijn competitiedebuut voor dit jaar. Mijn laatste competitiepartij was een dik jaar eerder. Toen kwam ik met een remise heel goed weg. Eens kijken hoe het dit keer gaat. Als je zo weinig speelt, dan is dat elke partij weer een verrassing. Voerendaal 3 kan elk bordpunt gebruiken, dus ook een eventueel punt van mijn kant. Bij een nederlaag zijn we met V3 zeker gedegradeerd, bij een gelijkspel of overwinning hebben we goede kansen op handhaving. Met een wedstrijd tegen De Giessen en Linge, die op de derde plaats staan, zullen we het niet makkelijk krijgen. 

 

Op een donkere en regenachtige dag rijden we naar Giessenburg (bij Dordrecht). Echt schaakweer op ons laatste schoolreisje van het seizoen. De Giessen mist twee sterke spelers en dat scheelt ze zo'n 80 elopunten per bord. Dat verbetert onze kansen!

Diana is als eerste klaar. Ze speelt tegen de Jesper Nederlof, die met 2186 de hoogste rating heeft van De Giessen. Al na vijf zetten geeft ze een pion weg. Dan is het extra verrassend, dat ze het eerste punt binnensleept. Eerst een foutje en kort daarna een flinke blunder kosten Nederlof een vol stuk. Ik denk dat de partij de 15 zetten niet heeft gehaald. Een mooie opsteker.

Aan het einde van de dag vertelde John dat hij het wat somber inzag tijdens de wedstrijd. Zelf zag ik een aanvalsstelling bij Guus, een mooie drukstelling bij Paul en zelf stond ik ook beter. Zeker na het punt van Diana zag ik het veel zonniger in dan John!

Bij Guus gaat het niet vanzelf tegen Louis Rutgers, want Rutgers houdt zijn stelling goed bij elkaar. Op een gegeven moment offert Rutgers een stuk. Meer dan een paar schaakjes levert het niet op en zo wint ook Guus. Wie was als volgende klaar? Ik denk Sander met zijn remise tegen Hemmo Mulder op bord 6. In die partij was nooit iets bijzonders aan de hand. Was zijn tegenstander ook nooit van plan...

In de volgende partijen komen steeds wat halfjes en hele punten binnen. Paul schuift zijn tegenstander van het bord (meen ik, ik heb daar het laatste stuk niet van gezien). Bij Jan Fober gaat het wat op en neer. Hij laat wat kansen liggen, maar staat nooit verloren. Remise is uiteindelijk een terechte uitslag. Ger Schaffhausen is als laatste bezig. Zijn tegenstander heeft een pionnetje meer in het toreneindspel en gaat voor de winst. Met wat degelijk verdedigingswerk pakt Ger gewoon een halfje.

En hoe ging het bij mij? Op bord 1 krijg ik niet de 2186 tegen van hun sterkste speler, maar de 1849 van een van hun zwakkere spelers. Op zet 6 speelt hij al een onnauwkeurige zet. Langzaam gaan mijn stukken richting zijn koning en hij ontwikkelt zelf geen tegenspel. Een wanhopig stukoffer, een binnendringende dame en het onnodig weggeven van een kwaliteit later, zitten we in het eindspel. Daarin heb ik een volle toren meer. Punt voor mij.

In totaal komen we op een 6-2 overwinning uit. Vier overwinningen, vier remises en nul nederlagen. Een prachtige teamprestatie. Eigenlijk op de manier, zoals ik dat dit seizoen vaker van V3 had verwacht. Aanvallend punt voor Guus, degelijk werk van Paul en Ger, Diana die haar tegenstander truct... Dat past bij V3!

Na deze succesvolle wedstrijd gaan we richting de Wok. We willen naar binnen gaan, maar Sander houdt ons tegen. Een snelle controle van zijn kant leert, dat het restaurant 3,9 van de 5 sterren scoort op een reviewsite. Daarmee krijgt het restaurant zijn goedkeuring en mogen we naar binnen. Tijdens het eten horen we de andere uitslagen. Ondanks de overwinning zijn we toch gedegradeerd. Zeven matchpunten en qua bordpunten zijn we zelfs zesde. Helaas is het de negende plaats die telt. Op de sfeer heeft de degradatie weinig effect. Dat komt volgend seizoen wel goed met dit team! Misschien doe ik dan nog een paar keer mee. Als ik tenminste weer mee op schoolreisje mag...

Individuele uitslagen:

    De Giessen en Linge         -    Voerendaal 3                    2 - 6

1. Eddy Korevaar (1849)       -    Ruud Lemmers (2037)       0 - 1

2. Jesper Nederlof (2186)     -    Diana Dalemans (2003)      0 - 1

3. Tim Schakel (2042)          -    Jan Fober (1980)               ½ - ½

4. Bobby Fijlstra (2037)        -     Ger Schaffhausen (1950)    ½ - ½

5. Henk Boot (1988)            -    René Snoeck (1960)            ½ - ½

6. Hemmo Mulder (2020)     -    Sander Bachaus (1944)       ½ - ½

7. Louis Rutgers (1789)       -    Guus v.d. Akker (1894)         0 - 1

8. Henk v.d. Hoek (1704)    -    Paul Stuemer (2118)             0 - 1

 

 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com