Voor zaterdag 5 november 2016 staat de 3e ronde KNSB op het programma. Een gezamenlijk initiatief van Voerendaal en Stein leidt ertoe dat alle Limburgse KNSB teams deze dag gezamenlijk in Stein spelen. Voerendaal 3 speelt tegen Pionneke en helaas missen we voor deze dag twee sterke spelers, nl. Paul Stuemer en Hans Dam. Nadat van beide kanten de opstelling bekend is gemaakt, blijkt dat Pionneke 1 een duidelijk ELO overwicht op de eerste vier borden heeft. Pionneke weet dit maximaal tot uitdrukking te brengen en boekt op alle vier de borden winst. De einduitslag  is duidelijk: Voerendaal 3 – Pionneke 1½-6½.

De wedstrijd is amper een goed uur onderweg en de eerste problemen manifesteren zich al op de borden van Tom (tegen Eduard Coenen, bord 3) en Sander (tegen Ivan Utama). Bij beide Voerendaal-spelers is er in het vroege middenspel iets flink mis gegaan. Tom speelt Pf6-e4 waarna haarfijn aangetoond wordt dat dit te vroeg is. Resultaat is pionverlies en een koning die op de tocht komt te staan (0-1). De tegenstander van Sander kan al snel een zwarte pion op f3 plaatsen en de witte koning wordt helemaal naar de damevleugel gejaagd, waarna Sander, heel sportief, de matzet toestaat (0-2).

Ingrid speelt op bord 6 tegen Narcis Sofic. Hier is het verhaal juist andersom. De Pionneke speler heeft de opening niet goed behandeld en met het krachtige Le4xc6 wint Ingrid twee pionnen. Na enkele zetten geeft de zwartspeler de pijp aan Maarten (1-2).

Daarna duurt het weer even voordat de volgende uitslagen bekend worden. Guus, tegen Ger Janssen (bord 1), speelt zo actief mogelijk tegen. Hij laat hiervoor (bewust ?) lang zijn koning in het midden staan. Wanneer in het centrum enkele stukken geruild worden, lijkt stukverlies voor Guus niet meer te verhinderen (1-3).

Ger heeft me tijdens de wedstrijd al toevertrouwd dat hij blij is om niet als eerste te verliezen. Schijnbaar is bij hem in de opening tegen Gerard Roufs (bord 7) ook iets niet volledig volgens plan verlopen en speelt hij verder met een pion minder. Tegen de 40e zet (en inmiddels in tijdnood) ziet Ger af van verdere tegenstand (1-4).

Jan (bord 2) heeft tegen Joost Heltzel een stelling waarin het lang gelijk staat. Maar nadat de Pionneke speler een vrije randpion weet te creëren, is het Jan snel duidelijk dat hij hiervoor een stuk moet geven om deze  vrijpion onschadelijk te maken. Derhalve volgt zijn uitgestoken hand om de partij op te geven (1-5).

Hetzelfde wedstrijdbeeld kan verteld worden over de partij van John (bord 8) tegen Paul Aben. Lang lijkt de stelling in evenwicht, maar na de tijdnoodfase verliest John een pion en in het resterende eindspel manoeuvreert zijn tegenstander zo handig dat John steeds verder terug gedreven wordt met zijn koning en verlies uiteindelijk onvermijdelijk is (1-6).

De langste partij, maar ook de meest ingewikkelde partij speelt Marcel (bord 5) tegen Wolfgang de Cauter. Er staat een toreneindspel op het bord, waarbij Marcel een pion minder heeft. De Pionneke speler doet nog een uiterste poging om dit eindspel te winnen, maar hierdoor krijgt Marcel ook kansen. Voor de toeschouwers is het niet duidelijk wie er nu eigenlijk beter staat, of wie de beste vooruitzichten heeft. Uiteindelijk wordt er zo lang doorgespeeld dat er slechts 2 koningen op het bord over zijn. Eindstand derhalve 1½-6½. Deze wedstrijd moeten we zo snel mogelijk achter ons laten en maar weer vooruitkijken naar de volgende ronde, waarin de uitwedstrijd tegen De Combinatie op het programma staat.

De meningen over de gezamenlijke speelronde in Stein variëren. Voor sommige spelers voelt het bijvoorbeeld niet als een thuis-wedstrijd. Persoonlijk vind ik het jammer dat er in Stein geen ruimte beschikbaar was om na afloop, de partij met je tegenstander te analyseren.

Voerendaal 3

1936