Na de degradatie van afgelopen seizoen, mogen we dit jaar meespelen in de promotieklasse. In plaats van vechten tegen degradatie zou het nu vechten voor promotie moeten worden. Als we kijken naar de ratings van de opgegeven opstellingen, dan zijn Maastricht en wij de grootste kanshebbers voor de titel.


We beginnen de competitie vandaag tegen GESS. We hebben heel veel ratingpunten meer dan zij en het is daarom niet vreemd dat we ruim winnen. Dat we met 8-0 winnen, dat is voor mij als teamleider natuurlijk wel heel fijn. Om half 5 zijn we al klaar. Voor GESS is die 8-0 een teken, dat het een zwaar seizoen wordt. Hopelijk doen ze het wat beter in de andere rondes.
Wedstrijdverloop    Bob (bord 2 met zwart) offerde in de opening een pion voor het initiatief. In een scherpe stelling, die nog helemaal duidelijk was, overzag de witspeler dameverlies via een tactisch grapje. Het krachtsverschil in de partij van Tom (bord 8 met zwart) was te groot. Tom won een kwaliteit en kort daarna een tweede kwaliteit. Zijn tegenstander gaf op, toen hij daar bovenop nog een extra stuk verloor.

 

De tegenstander van Ingrid (bord 5 met wit) greep in de opening mis. Hij kreeg daardoor een onveilige koning op f7 en bovendien kreeg Ingrid hiermee een grote ontwikkelingsvoorsprong. Op zo’n momenten is Ingrid op haar best! Ze zette meteen de aanval in en won snel.

John (wit op bord 7) speelde zijn geliefde Engelse opening. Zijn tegenstander zette zijn stukken op de verkeerde velden. John kon hierdoor zijn stukken optimaal positioneren. Met beide lopers op de achterste rij (op c8 en d8) kon zwart geen vin verroeren. John had juist een machtig paard op e6. Even was het uit. Mat of groot materiaalverlies was niet meer te voorkomen.

Ger (zwart op bord 4) kreeg in de opening al een duidelijke plus. Die bouwde hij langzaam uit. Een tijd later won hij een pion en ruilde hij af naar een goed eindspel. Zeker toen hij daarin een tweede pion had gewonnen, had hij een gewonnen stelling. Ger lette goed op, zodat de witte dame zijn stelling niet kon binnenbrengen, en speelde het bekwaam uit.

Bij de partij van Luc (wit op bord 1) gebeurt de eerste twee uur heel weinig. Ze spelen namelijk maar een zet of 10 in die tijd. Marcel van Haren en Luc verbruiken zeeën van tijd in een stelling waarin weinig aan de hand lijkt te zijn. Na opening weet Luc een mooie aanval te creëren, waarmee hij wint.

Jan (bord 6 met zwart) bezorgt zijn tegenstander een lelijke triplepion op de c-lijn. Pas een hele tijd later weet Jan dat om te zetten in materieel voordeel. Daarna was het ook snel voorbij, al weet ik niet hoe hij heeft gewonnen.

Marcel (wit op bord 3) is als laatste klaar. Hij won in het vroege middenspel een pion met een leuke combinatie. Hij offerde tijdelijk zijn dame en kreeg die gewonnen pion als rente. Met die pluspion ging Marcel ook het eindspel in en dat eindspel won hij gemakkelijk.

Uitslagen:

GESS -1681 Voerendaal -1961 0-8
           
Van Haren -1940 Zimmermann -2138 0-1
Mussen -1855 Merx -2008 0-1
Hanssen -1758 Winkels -1959 0-1
Marwa -1570 Schaffhausen -1982 0-1
Koelman -1736 Voigt -1975 0-1
Van der Pol -1548 Fober -1938 0-1
Laenen -1498 Heuts -1847 0-1
Verstappen -1544 Vrouenraets -1856 0-1
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com