Vandaag spelen we de tweede ronde van de LiSB-competitie. Omdat iedereen kan, hebben we zelfs de luxe om Tom Vrouenraets op de reservebank te zetten. Venlo 2 is vandaag onze tegenstander. In de eerste ronde ronde hadden ze Guddat (2100) op bord 1 en Montignies (2200) op bord 2. Beiden stonden niet in hun opgegeven opstelling en zijn flinke versterkingen. Zouden ze er vandaag weer bij zijn?

Als iedereen van Venlo aangekomen is op onze nette uitwijklocatie ('t Wouves in Ransdaal), dan zien we dat Montignies wel meespeelt, maar dat Guddat ontbreekt. Qua rating hebben we daardoor een mooie plus. Ik denk dat alleen Bob, die tegen Montignies speelt, een lagere rating heeft dan zijn tegenstander. Het zegt echter niet alles, want Venlo speelt met een aantal oude rotten. Mannen als Jos Rievers en Peter Schoeber speelden in mijn jonge tijd aan hoge borden van Venlo 1. Als je pech hebt, dan spelen ze juist tegen jou zo'n mooie partij als in vroeger tijden!

De meeste mannen van Venlo ken ik al 30 jaar. Als tiener speelde ik voor Venray al tegen mannen als Van der Grinten en Van der Hoogt. Rievers en Schoeber speelden in een hogere klasse. Die kwam ik alleen bij de rapidpartijen wel eens tegen. Is maar goed ook, want toen hadden ze zeker 100 ratingpunten meer dan ik. Tegenwoordig is het omgekeerd. Zelf speel ik tegen Peter Schoeber en nu ben ik qua rating juist de favoriet. Leuk om weer eens tegen hem te spelen!

In chronologische volgorde waren de partijen ongeveer in deze volgorde klaar:

  1. Op bord 8 is John als eerste klaar. Het evenwicht wordt tegen Marc van der Lee nooit echt verbroken en de remise is dus een terechte uitslag (0.5-0.5)
  2. Op bord 7 speelt Jan Fober tegen Nico van der Hoogt. Hij verliest een pion, maar heeft veel druk tegen een zwakke pion op e3. Zijn tegenstander durft niet zo goed door te spelen en biedt remise aan. Jan accepteert (1-1).
  3. Ingrid speelt op bord 5 tegen Hans van Mulekom. De beide dochters van Hans hebben ooit in de jeugd van Voerendaal gespeeld. Eentje heeft zelfs les van mij gehad. Nu zijn ze 21 en 18 en schaken ze al jaren niet meer. Hans is gewoon door blijven schaken, dat is een echte... Hans offert in het middenspel een stuk. Hij krijgt daarvoor blijvende druk, al kon hij niet alles doorrekenen. Hij wint het stuk veel later een keer terug en daarna is het redelijk gelijk. Had Ingrid ergens het stuk kunnen houden? Dat is een moeilijke vroeg. Ook in de analyse komen ze daar niet uit. De remise is dus ook netjes van allebei (1.5-1.5).
  4. Marcel Didden wint in de opening een pion tegen Bas van der Grinten krijgt daar een passieve stelling voor terug. Zijn tegenstander wint later zelfs een kwaliteit. In het eindspel is de koningsstelling van Bas erg open, waardoor Marcel allerlei schaakjes heeft. Bas ziet niet hoe hij het kan winnen, waardoor het ook hier remise wordt. Bij deze partij komen we goed weg, want Bas had die partij kunnen winnen (2-2).
  5. Op bord 4 speel ik zelf, tegen Peter Schoeber dus. Peter speelt het te passief. Hij ziet steeds mijn goede zetten wel, maar hij ziet niet hoe hij zijn eigen stelling kan verbeteren. In het vroege middenspel offert hij een pion. Dat offer is niet goed, want ik win meteen een tweede pion erbij en hij heeft geen tegenaanval. Het is uitkijken om tegenkansen te neutraliseren en terwijl ik dat doe, kan ik zelfs twee extra pionnen meepakken. Daarna is het snel afgelopen (3-2).
  6. Bob speelt op bord 2 tegen Montignies. Van die partij heb ik weinig gezien. Op een gegeven moment staat Bob een pion voor en ziet het er goed voor hem uit. Nico van der Hoogt zei, dat Montignies er niet aan te pas kwam tegen Bob. Weer een punt voor ons (4-2).
  7. Op bord twee speelt Ger tegen Geert Hovens. In zijn huisvariant van het Siciliaans pakt Ger meteen het initiatief. Dat levert hem na een zet of 12 een pion op. Die pion ziet Hovens nooit meer terug. Ger weet uiteindelijk af te wikkelen naar een makkelijk gewonnen pionneneindspel (5-2).
  8. Luc is als laatste bezig, net als in de eerste ronde. Onze man zit de hele tijd te azen op een kwaliteitsoffer, maar het kan steeds niet, want Jos Rievers verdedigt zich taai. Op een gegeven moment kan Luc toch offeren en zo krijgt hij een voordeeltje. Pas na 18 uur is het punt voor Luc binnen (6-2).

Uiteindelijk dus een 6-2 overwinning tegen zo'n ervaren team. Perfect resultaat! Hiermee houden we ook onze koppositie vast. De volgende ronde is op 17 december. Dan spelen we thuis tegen DJC 2. Kom jij ons aanmoedigen?!

(De detailuitslagen en de ratings vind je op https://lisb.netstand.nl/pairings/view/820)

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com