Na een teleurstellende zaterdag (V1 en V2 verloren beide tegen mindere tegenstanders) hopen we met Voerendaal 3 t/m 5 vandaag op betere resultaten. Met V3 spelen we thuis tegen DJC 2. Net als Venlo 2 hebben ze bakken met schaakervaring. Met de toevoeging van Jack Vaassen, die de eerste twee rondes niet had meegespeeld, breiden ze die bakken nog flink uit. Volgens mij heeft Jack lang niet gespeeld. Zou hij net zo gevaarlijk zijn als vroeger?

Op het bord van Tom Vrouenraets gebeurde als eerste wat. Tom was wat te snel, waardoor Gerard Bischoff een pion of a5 won. Naast die pluspion hield Gerard bovendien een betere stelling over. Tom speelde va-banque, maar dat hielp hem niet. Een tijd later had hij de keuze tussen het verliezen van een kwaliteit of twee extra pionnen. Tom gaf op (0-1).

Bob was als tweede klaar. Hij zette een moeilijke stelling op het bord, waarmee hij Jack Vaassen in de denktank kreeg. De tijdsinvestering van Jack betaalde zich uit, want hij verdedigde zich nauwkeurig. Er gingen redelijk wat stukken van het bord en een remise bleef over (0.5-1.5). In de analyse was hun conclusie over het eindspel "wie probeert te winnen, die verliest".

Zelf was ik als derde klaar. Ron van Dinteren bood net na de opening remise aan, toen hij dacht zijn problemen opgelost te hebben. Hij had echter mijn volgende zet gemist. Daarmee kreeg ik een betere stelling en een pluspion. Hij kwam niet onder die druk uit. Toen hij probeerde tegenkansen te creëren verloor hij meer materiaal, waarna hij opgaf (1.5-1.5).

Ger speelde een spectaculaire partij tegen Peter van Dinteren. Peter was gedwongen zijn dame te offeren tegen toren en paard. De stelling die overbleef zag er echter niet slecht voor hem uit, omdat Ger tegen een lelijke vrijpion van Peter op e3 aankeek. Peter won via een combinatie de dame tegen toren & paard terug. Op datzelfde moment bood hij remise aan, wat Ger accepteerde (2-2).

Marcel Winkels speelde tegen Jean van Kan. Optisch zag het er goed voor hem uit, maar in de praktijk was het niet veel, vertelde Marcel. Een remise dus (2.5-2.5).

Jan Fober stond volgens mij de hele partij wat beter tegen Rolf van Brug. Hij won pas heel laat een pion, maar daarna was het ook snel voorbij. Er bleef toen een pionneneindspel over. Naast zijn pluspion had hij ook een zwakke pion van Rolf om op te spelen. Dat won hij snel (3.5-2.5).

John Heuts had na de opening een lelijke pion op d3. Zijn tegenstander Leo Caessens had namelijk een half-open d-lijn en ik had gedacht dat hij op die zwakke pion zou spelen. Een tijdje later stond er na een ruil echter een zwarte pion op d4, waardoor d3 geen zwakte meer was. John wist de pion op d4 een tijdje later zelfs te winnen, waarna ook die partij er goed uitzag. Langzaam kwam hij verder, hij won een tweede pion en daarna won hij ook de partij (4.5-3.5). Daarmee waren de matchpunten binnen!

Luc Zimmermann was opnieuw, net als in de eerste twee rondes, als laatste bezig. Zijn stelling was lastig te beoordelen. Zijn tegenstander, Marcel Graff, had een geïsoleerde d-pion. Die bood hem echter wel een mooi veld op e5 voor zijn paard. Langzaam verdwenen de stukken van het bord. Daarmee leek de stelling van Luc eerst wat minder te worden. Hij kwam echter goed terug. In het eindspel, met veel pionnen op zwart, hadden hij en Marcel allebei een paard en een zwartveldige loper. Die van Luc was een stuk sterker. Marcel leek het niet optimaal te spelen, waarna Luc wist te winnen (5.5-2.5).

Met 5.5-2.5 is het uiteindelijk toch een ruime overwinning geworden. Netjes van het team. Weer een trotse teamleider!


Voerendaal 3        1973 - DJC 2            1842 5½-2½
Zimmermann , L. (Luc)   2174 - Graff , M. (Marcel)     1871 1 - 0 
Merx , B.H.M. (Bob)    1997 - Vaassen , J.M. (Jack)       ½ - ½ 
Winkels , M.P.M. (Marcel) 1952 - Kan van, J.H.G. (Jean)    1867 ½ - ½ 
Schaffhausen , G. (Ger)  1982 - Dinteren van, P.J.A. (Peter) 1849 ½ - ½ 
Lemmers , R.M.T. (Ruud)  2036 - Dinteren van, R.M.J. (Ron)  1827 1 - 0 
Fober , J.H.G. (Jan)    1938 - Brug van, R. (Rolf)     1834 1 - 0 
Vrouenraets , T.J.M. (Tom) 1856 - Bischoff , G. (Gerard)    1825 0 - 1 
Heuts , J.H.E. (John)   1846 - Caessens , L.J.M. (Leo)   1822 1 - 0 
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com