Natuurlijk kun je altijd tegen beter weten in hopen op een klein of groot wonder. Maar V4 kon, zoals was te verwachten gezien het grote verschil in rating, niet meer doen dan zoveel mogelijk ervaring opdoen en spartelend ten onder gaan. Voerendaal 4 speelde "uit". Toch was het V2 dat als laatste arriveerde. De spelers van V4 hadden toen al alle spullen naar boven gedragen en waren de borden en de klokken gereed aan het maken......

"Kaalslag in schaakwereld: aantal schakers gehalveerd" Was de titel van een bericht op de site van 1limburg. Gelukkig is in het bijbehorende filmpje dat opgenomen was bij DJC in Stein een positiever geluid te horen. Ook bij SV Voerendaal mogen we ons verheugen met een grote en actieve groep jeugdschakers. Maar liefst 8 van onze jeugdspelers spelen daarnaast ook nog eens met Voerendaal 4 en Voerendaal 5 in de LISB competitie. Helaas moest V5 in de eerste ronde een flinke (maar gezien het verschil in speelsterkte onvermijdelijke) nederlaag incasseren. Voor V4 tegen Eijsden was het echter een volledig ander verhaal. Nadat onze personele problemen met hulp van V5 waren opgelost (Justin van Wijk was zo vriendelijk om onze lege plek op te vullen) was onze opstelling als volgt: bord1 Willem Gommer; bord2 Ties Dumont; bord 3 Bob Vonken; bord 4 John Gerrichhauzen; bord 5 Justin van Wijk en tenslotte op bord 6 Joep Didden.

Auteur: Eric Jan Morren

Afgelopen zondag trad Voerendaal 4 aan tegen het ooit eens zo machtige Hoensbroek Max Euwe.
Deze vereniging heeft het de laatste jaren erg moeilijk maar gelukkig lijkt het lek boven en kijken ze weer voorruit. Graag spelen ze volgend jaar weer in de Promotieklasse, waar ook wij vorig jaar nog mochten acteren. Bert Bomhoff had ons netjes bericht dat wij in Cafe Hofland mochten spelen. Echter om 12 uur 55 belt John Heuts mij met de mededeling er is niemand hier. Vlug naar huis gebeld voor de check, ja het klopt toch. Dan gaan we maar op zoek naar de juiste locatie. Gelukkig nam Peter Bruls de telefoon nog op en zo kwamen op de juiste locatie, een mooi cafe in een sporthal. Dit zag er veelbelovend uit.

Verslag: Guus van den Akker

Tot nu toe verschenen er weinig verslagen van V4 op de site, reden daarvoor is dat we weinig te melden hadden. De tussenstand na 3 rondes: 1 matchpunt, 7 bordpunten en de op één na laatste plaats. Op 2 februari speelde V4 tegen de hekkensluiter DJZ1. Er moesten punten gepakt worden om een kans op handhaving te behouden.

Met een nipte overwinning op de directe concurrent Gess 1heeft Voerendaal 4 het kampioenschap binnen gehaald. Welliswaar was 2,5 bord punt voldoende om als eerste te eindigen. Maar we deden onze plicht en wonnen met 4,5 punt. De eerste  overwinning was voor Frans Lipperts die zich kennelijk met wit goed had voorbereidt, die Ruud Werts al in de opening veraste. De tweede winst partij was voor Bert Smeets die met zwart in het middenspel de koning van Bart Koelman in het middendreef en mat zette. Met het oog dat 2,5 punt voldoende was heb ik in een iets mindere stelling remise aangeboden aan Bart Salden. Met deze aanname was het kampioenschap een feit.

Voerendaal 4 heeft na de overwinning op Heerlen 1 een belangrijke stap richting kampioenschap gezet. Onze concurrent GESS 1 ging hard onderuit tegen Schaesberg 1. Dit brengt ons in een riante positie dat 2,5 bordpunt in Helden voldoende is voor de overwinning. De doelstelling van dit jaar was niet degraderen. Volgens de gemiddelde teamratings moeten we onder de helft eindigen. De laatste vijf overwinningen zijn zonder geluk afgedwongen. Het succes is vooral te danken dat sommige spelers dit jaar goed spelen en groeien in rating.