"Kaalslag in schaakwereld: aantal schakers gehalveerd" Was de titel van een bericht op de site van 1limburg. Gelukkig is in het bijbehorende filmpje dat opgenomen was bij DJC in Stein een positiever geluid te horen. Ook bij SV Voerendaal mogen we ons verheugen met een grote en actieve groep jeugdschakers. Maar liefst 8 van onze jeugdspelers spelen daarnaast ook nog eens met Voerendaal 4 en Voerendaal 5 in de LISB competitie. Helaas moest V5 in de eerste ronde een flinke (maar gezien het verschil in speelsterkte onvermijdelijke) nederlaag incasseren. Voor V4 tegen Eijsden was het echter een volledig ander verhaal. Nadat onze personele problemen met hulp van V5 waren opgelost (Justin van Wijk was zo vriendelijk om onze lege plek op te vullen) was onze opstelling als volgt: bord1 Willem Gommer; bord2 Ties Dumont; bord 3 Bob Vonken; bord 4 John Gerrichhauzen; bord 5 Justin van Wijk en tenslotte op bord 6 Joep Didden.

>>Lees hier verder:

Justin was als eerste klaar. Vroeg in de partij verloor hij een toren, maar niet snel daarna zag het al een stuk beter uit en was zijn tegenstander een dame armer. Toen deze ook nog een foutje maakte en een toren verloor, was het voor Justin geen probleem meer deze voorsprong tot het einde vast te houden. 1-0 voor V4.

De volgende partij die klaar was was die van John Gerrichhauzen. Van John heb ik een eigen verslag gekregen:
“Het was spannend om mee te doen met de externe competitie in Voerendaal 4. Per fiets kwam ik lichtelijk gespannen uit Valkenburg in Klimmen aan. Benieuwd wie mijn tegenstander zou zijn. Dat bleek Sege Vroom te zijn. Ik had wit en bord 4. Ik koos voor een opening waar ik de laatste tijd mij wat meer in verdiept heb, maar waar ik zeker de finesses nog niet van beheers. De Londen-opening, dus d4, de loper vlot op f4 plaatsen, het paard op f3. Tot zet 22 verliep de partij voorzienbaar. Ik had wel een tijdje mij geïrriteerd aan een dreiging die mijn tegenstander had opgezet op de a-h diagonaal. Zijn witte loper op b7, met daarvoor zijn dame op d5. Ik besloot na enig wikken en wegen tot een dameoffer. Best ingewikkeld, met enige scepsis maar ook wel vertrouwen begon ik aan de afwikkeling. Helaas bleek mijn vertrouwen misplaatst. Ik had bij de afwikkeling een verkeerde keuze gemaakt, in totaal verdwenen 5 stukken van het bord. Met een voor mij slechte opbrengst, een stuk minder en geen paard meer. Ik probeerde te redden wat er te redden viel. Voor mij een ongelijke strijd tegen een gelouterde tegenstander. Zijn voornaam deed mij al vermoeden dat zijn zelfvertrouwen groot zou zijn. Sege zo is zijn voornaam en die lijkt wel heel erg op zege. Helaas was verlies mijn deel.” tussenstand 1-1

De derde Partij die afgerond werd was die van Willem Gommer. Onderstaand relaas is van Willem:
"Ik speelde mijn partij met zwart tegen Frans Broers. Deze tegenstander had ik al twee maal eerder getroffen in de LISB competitie, maar die had ik helaas beide verloren. Vervuld van revanchisme begon ik mijn partij. De opening ging redelijk gelijk op, totdat ik een kans zag om mijn centrumdominantie te vergroten, met behulp van F5 en D5. Dit resulteerde in een sterke en ruimtelijke positie. De partij ging verder met wisselende druk van beide kanten. Toen er bijna alleen nog zware stukken en pionnen over waren zag ik een kans: de dame van de tegenstander stond op een schuine lijn voor zijn koning, waarvan de veldkleur overeen kwam met mijn laatste loper. Er was alleen nog één probleem: er stond een paard in de weg. Dus ik sloeg dat paard eraf met mijn toren, hij sloeg terug en ik pende zijn dame. Na de dame winst was het pionnen opruimen geblazen en won ik snel de partij."
2-1 voor V4

Ondertussen bleek dat Joep Didden de achterstand die hij vroeg in de partij had opgelopen niet meer had kunnen wegwerken. Eijsden had weer een puntje verdient en de stand op 2-2 gebracht.

Bob Vonken had al vanaf het begin van de partij een pionnetje voorsprong. Deze voorsprong was voldoende om zijn partij winnen te eindigen. 3-2 voor V4.

Van Ties heb ik ook een eigen verslagje mogen ontvangen.
"We begonnen met Siciliaans, en daarna wikkelde het zich af in een vastgesteld middenspel. Een van mijn paarden kon geen kant meer op omdat ik hem de verkeerde kant op teruggespeeld had, en dat leidde tot wat innerlijke frustratie. Uiteindelijk kon ik mijn paard wel weer spelen, maar stond het nog steeds erg passief. Op een gegeven moment bood mijn tegenstander een loperruil aan, wat ik nogal vreemd vond, aangezien die loper verderop een betere rol had kunnen spelen in de aanval. Laat in het middenspel werd het erg goed oppassen met verschillende matdreigingen met loperoffers. Blijkbaar (dat had ik dus niet volledig doorgerekend) was dat nog mat geworden ook als mijn tegenstander het ook volledig doorgerekend had. Maar hij kwam nogal onder de druk van de tijd en offerde zijn loper. Ik nam het offer natuurlijk aan en begon te vermoeden dat mijn laatste uur misschien wel geslagen had, omdat mijn koningsstelling heel erg open was. Ik leidde mijn koning er toch nog veilig uit en wist daarna nog de dames af te ruilen. Daarna was het extra materiaal dat ik had verkregen genoeg om de partij in mijn voordeel te besluiten. 1-0"

Overzicht uitslagen:

Gommer , W. (Willem) 1161 Broers , F. (Frans) 1664 z-w 1 - 0
Dumont , T.C.W. (Ties) 1495 Vermeij , R. (Richard) 1343 w-z 1 - 0
Vonken , B.J.M. (Bob) 1580 Toma , R. (Rob) 1289 z-w 1 - 0
Gerrichhauzen , J.T.G. (John) 0 Vroon , Z.A.E.P. (Zeger) 1658 w-z 0 - 1
Wijk van, J. (Justin) 1344 Bartels , C.A. (Chris) 998 z-w 1 - 0
Didden , J. (Joep) 0 Ramaekers , N. (Nico) 1282 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating:1395Gemiddelde Rating:1372 4-2
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com