Zo midden in de kerstvakantie is iedereen het Sinterklaasfeest natuurlijk al lang weer vergeten. Toch zijn er nog onvergetelijke schaakmomenten van die  onstuimige avond in december, die we u niet willen onthouden.

 joomplu:29

<> Lars tegen Vera <>

Het bekende liedje: “Zie de maan schijnt door de bomen, makkers staakt u wild geraas. Heerlijk avondje is gekomen, avondje van Sinterklaas!”, typeerde de sfeer prima. Want inderdaad, het heerlijk avondje was gekomen, ook voor de kinderen van onze schaakclub Voerendaal.

Maar aan de boodschap om het wilde geraas te staken, werd geen gehoor gegeven. Want tijdens het - inmiddels traditionele - Sinterklaas Snelschaaktoernooi, raasden de kinderen met de stukken in volle vaart over het schaakbord. En vooral in de editie van vorig jaar volgde de ene matstelling na de andere zich in rap tempo na elkaar op. Zo vlak na de Kerst dan toch nog maar een beeldverslag.

Om te beginnen is er een fraaie en typische matstelling te zien bij de allerjongste deelnemers.

joomplu:30 

<> Wouter wint van Dirk <>

Wouter speelt hier met wit en wint met een overmacht aan stukken van Dirk. Wouter kijkt Dirk bijna verontschuldigend aan, alsof hij tegen hem wil zeggen: "Kan ik het helpen dat je mij zo gemakkelijk laat winnen?" Prachtig!

Vooral bij de iets oudere kinderen, ‘regende’ het fraaie matbeelden. Benjamin bijvoorbeeld, kwam in een fel duel met Filip een stuk achter, maar wist Filip toch nog verrassend mat te zetten!

joomplu:31

<> Benjamin toont trots zijn matstelling! <>

 Natuurlijk bleven ook Willem, Nicky, Joep en Thies niet achter met mooie matstellingen. Op de volgende foto’s zijn zij aan de beurt om hun kunsten te tonen over hoe je een tegenstander mat zet!

 joomplu:32

<> Willem <>

  joomplu:33

<> Nicky <>

 joomplu:34

<> Joep <>

  joomplu:35

<> Thies <>

Hoewel veel partijen bij de kinderen in mat eindigden, waren er ook een paar uitzonderingen met remise als resultaat. Eén van de kinderen die de kunst verstaat om zich met snel spel uit een penibele situatie te redden, is Filip. Hij beheerst als geen ander de kunst van het spelen volgens de strategie “Tijd heelt alle wonden!” Al meermaals heeft Filip deze behendigheid met succes in de praktijk gebracht!

joomplu:36

Ook op deze foto toont Filip dat hij op snelheid bijna niet te kloppen is. Zo weet hij uit een remisestelling toch nog het volle punt te halen!

Een andere situatie die bij kinderen wat vaker voorkomt, is te zien op de laatste foto.

joomplu:37

<> Luca haalt met wit een remise tegen Vince <>

Want het was inderdaad niet met alle partijen ‘mat wat de klok sloeg’. Op de foto laat Luca dit met trots zien. In een hopeloos verloren stelling, weet hij Vince toch nog te verleiden tot een verrassend pat. En dat leidt bij Luca terecht tot blijdschap!

Al met al is het jaarlijks terugkerend Sinterklaas Snelschaaktoernooi een leuke happening. De foto’s geven een aardige impressie van het enthousiasme en het plezier dat de kinderen ervaren bij het schaken en het mat zetten van hun tegenstander, of soms ook bij het remise houden van een partij.

Nu maar hopen dat iedereen zo direct na de Kerst weer goed op adem is gekomen. Want lang tijd om uit te blazen is er niet. Voor velen staat er dit weekend immers een groots jeugdtoernooi op het programma: het Limburgs Kampioenschap in Tegelen. Alle deelnemers veel succes gewenst!

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com