Een interessant schaaktoernooi voor de jeugd dat al vele jaren tijdens de kerstvakantie wordt gehouden, is het Limburgs Jeugdkampioenschap. Evenals vorig jaar is ook dit jaar het gezellige gemeenschapshuis De Glazenap in Tegelen de plaats van handeling. Tegelen is overigens vaker ‘standplaats’ van een jeugdtoernooi. En het mag gezegd worden, tot nu toe ging er elke keer een jeugdspeler van onze club met een beker naar huis. Of het ook deze keer lukt?

joomplu:38

<> Willem heeft belangstelling <>

Eerst even kijken naar Willem Gommer. Willem speelt dit jaar voor het eerst in de C groep. En dat is even wennen. Want het is drie dagen (27, 28 en 29 december 2013) vanuit Heerlen op en neer rijden naar Tegelen. In de laatste ronde heeft hij niets te klagen. Want zowel op als naast het bord weet hij zich goed gesteund. Met een overmacht aan materiaal op het bord en onder toeziend oog van de supporters alias andere clubgenoten, wint Willem zijn afsluitende partij van het toernooi. Op de foto kijken onder meer van links naar rechts toe: Ron (vader van Luca en Finn), Quinn, Finn, Luca, Benjamin en Filip.

 

 joomplu:39

<> De D groep met op de achtergrond Benjamin en Filip <>

In de D groep wordt ook vaak met grote concentratie gespeeld. De D groep is eigenlijk een ‘sleutelgroep’. Want degenen die hier het plezier en de kunde ervaren in het spelen van een goede schaakpartij, hebben vaak ook op latere leeftijd nog een grote motivatie in het beoefenen van deze mooie sport.

Voor Voerendaal waren in de D groep dit jaar Benjamin Kling en Filip Maessen van de partij. Maar vooraleerst we aan hen beiden aandacht schenken, wijzen we nog even op de deelname van Jolijn Bruinen van DJC uit Stein (rechts vooraan op de foto). Want zij was het die onlangs in Voerendaal, in de Limburgse teamcompetitie voor volwassenen, van een senior speler wist te winnen!

 

joomplu:40

<> De E groep met Luca en Quinn <>

De volgende groep, de E groep, kent natuurlijk jongere, maar vaak ook beginnende spelers. In deze groep zijn het Luca Hounjet en Quinn Caris van onze club, die deelnemen aan dit speciale toernooi. De foto illustreert een opvallend eigen spelstijl, die beiden tijdens dit toernooi hebben ontwikkeld: ze staan graag tijdens het spelen van een partij!

joomplu:41

<> Luca in actie tijdens een partij <>

Vooral bij Luca lijkt het staan achter het bord, op een grootmeester die een simultaan geeft! Een mondelinge toelichting op zijn zetten, verstrekt hij er regelmatig ‘gratis’ bij.

 

joomplu:42

<> Mooie winst voor Filip <>

Terug naar de D groep. Benjamin en Filip zijn vandaag, zoals gewoonlijk, weer behoorlijk goed op dreef. Filip wint net als Benjamin, soms op fraaie wijze een partij. In de bovenstaande partij is dit goed te zien. Filip verrast de tegenstander met een onhoudbare matdreiging!

joomplu:43

<> Deze partij is niet zo interessant voor Filip <>

Maar als het dan toch onverhoopt even flink tegenzit en een partij niet zo lekker loopt, kijkt Filip liever even om zich heen, naar het spel van zijn buurman. Want dat is een naaste concurrent voor het eremetaal in deze groep.

joomplu:44 

<> ‘De concurrent’ in actie met wit <>

Aan deze naaste concurrent, Laurens Ekker die hier met wit speelt, heeft Filip dit jaar al vaker in een jeugdtoernooi een lastige klus gehad. Ook vandaag speelt Laurens erg goed en wordt verdiend tweede in de D groep.

joomplu:45 

<> Soms is er een moment dat je de ander feliciteert… <>

In zijn eigen partij heeft Filip inmiddels het moment bereikt waarop hem niets anders rest dan zijn tegenstander, Siem van Dael, de hand te reiken. En hem sportief te feliciteren met de overwinning. Een mooi gebaar! Siem lijkt trouwens in de D groep ook dit jaar weer voor iedereen ‘een maatje te groot’ te zijn. En dat terwijl hij eigenlijk nog in de jongere E groep mocht deelnemen! Hoe dan ook, Siem is verdiend eerste.

 

 

joomplu:46 

<> De beide clubmaatjes: Benjamin en Filip <>

Maar de strijd om de derde plaats in de D groep, is nu nog steeds niet beslist! En raad eens wie daarvoor in aanmerking komen? Juist ja: Benjamin en Filip. De beide clubmaatjes treffen elkaar in de volgende ronde. Het toernooi is dan al ver gevorderd. Hoe gaat dit aflopen? Filip heeft wit en Benjamin speelt met zwart.

joomplu:47

<> Benjamin is alleen: waar is Filip gebleven? <>

Het spel is al een eind gevorderd als Filip plots de wedstrijdleider erbij roept en vraagt om een sanitaire stop. Is het de spanning van de partij? Of puur toeval dat het nu nodig is? Hoe dan ook zit Benjamin er voor eventjes alleen bij. Maar lang duurt het niet, want Filip komt al weer aanstuiven. ‘Wat heb je gezet?’, vraagt hij nieuwsgierig aan Benjamin. Benjamin wijst zijn zet aan en het spel gaat verder. Ik loop nog even wat verder door de speelzaal…

Even later kom ik terug en is het spel tot mijn verrassing al gedaan. ‘Zijn jullie al klaar?’ vraag ik nog verrast. ‘Oh we hebben remise gemaakt!’, antwoordt Filip snel. ‘Kijk maar naar de stelling, die is puur remise!’ legt hij me vol vuur in zijn stem uit! Ik vraag nog even aan Benjamin of hij er mee instemde en uiteraard, hij beaamde de remise! Nu stonden ze beiden nog steeds gedeeld derde met evenveel punten!

Er was nog één ronde te gaan. In de laatste ronde wonnen Benjamin en Filip beiden nog een punt. En dus bleven ze in puntenaantal gelijk. De berekening met weerstandspunten (de gemiddelde prestaties van de tegenstanders) wees aan dat Benjamin in de D groep na zeven ronden, met een miniem verschil juist als derde eindigde en Filip vierde.

 

Benjamin Kling wint hiermee dus de beker voor de derde plaats. Hij mag daarnaast ook deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap voor D spelers (tot 12 jaar), komend jaar op 29, 30 en 31 mei 2014 in Rijswijk bij Den Haag.

Benjamin volgt daarmee voor onze club Willem Gommer op, die dit jaar (in mei 2013) nog deelnam aan het NK D (tot 12 jaar). Benjamin: Proficiat en nu alvast veel succes gewenst!

 

 

joomplu:48

<> Drie bekers voor de jeugdspelers van Voerendaal!  <>

Was er soms nog iemand die een beker had gewonnen? Jazeker wel! Finn won een beker als 3e in de H groep. En Luca won zelfs nog een beker als 2e in de E groep. Beiden ook: Proficiat met jullie behaalde plaatsen! (zie ook: www.tegelsesv.nl voor alle uitslagen)

 

joomplu:49

<> Finn is super blij met zijn gewonnen beker <>

joomplu:50

<> En de ouders delen mee in de blijdschap! <>

Overigens reikte de organiserende vereniging, de Tegelse SV, aan alle deelnemers een mooie medaille uit. Daarnaast won elke speler via een tombola een mooie prijs. Dus: iedereen was tevreden en blij. Een volgende kans om deel te nemen aan een jeugdtoernooi is komende maand op zondag 26 januari 2014 in Echt! Dus aan iedere jeugdspeler: tot dan en een goed begin van het nieuwe jaar!

 

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com