Toernooireglement onder voorbehoud!
Uiterlijk 2 weken voor aanvang zal het reglement definitief worden.

Toernooireglement:

Er wordt gespeeld volgens de FIDE-Rapidregels (zie FIDE-Regels voor het Schaakspel, Aanhangsel A) met de volgende aanpassingen:

  • Een arbiter zal niet ingrijpen als hij een onreglementaire zet ziet, tenzij beide koningen in schaak staan, een promotie onvoltooid is of één van beide spelers de arbiter hiertoe verzoekt. In die gevallen zal de arbiter de onreglementaire zet laten terugnemen, twee minuten extra bedenktijd toekennen aan de tegenstander van de overtreder en de partij verder laten spelen.

  • Een arbiter zal niet ingrijpen als één vlag gevallen is. Een arbiter mag wel ingrijpen (dus remise uitspreken) als beide vlaggen gevallen zijn en verder spelen het speelschema in de war zou brengen.

  • Een speler die minder dan twee minuten bedenktijd over heeft en vindt dat zijn tegenstander op tijd speelt, mag dit bij de arbiter claimen. Als de arbiter dezelfde mening is toegedaan, geeft de arbiter de speler twee minuten extra bedenktijd, waarschuwt hij de tegenstander dat deze een winstpoging moet doen en wordt het spel voorgezet in het bijzijn van de arbiter. Als de arbiter vervolgens nog tijdens de partij of als een vlag is gevallen van oordeel is dat door de tegenstander niet op winst wordt/is gespeeld, dan verklaart hij de partij remise.

  • Een speler kan voor de eerste twee uitgevoerde onreglementaire zetten van zijn tegenstander geen winst claimen. In geval van het claimen van een onreglementaire zet bij de arbiter dient, indien dit over de allerlaatste gespeelde zet betreft, deze zet te worden teruggezet en indien mogelijk met het aangeraakte stuk gespeeld te worden (of het aangeraakte stuk van de tegenstander geslagen te worden) nadat de tegenstander eerst twee minuten extra bedenktijd heeft gekregen. Vanaf een derde keer kan de winst wel geclaimd worden.

Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com