ASV 3 – ZL 4: Veel cadeautjes weg gegeven, maar niets terug gekregen

Voor deze laatste wedstrijd moesten we nog een verre reis maken naar Arnhem. We speelden niet op de thuislocatie van ASV maar er werd uitgeweken naar het scholencomplex waar de Arnhemse schaakacademie is gevestigd. Een mooi ruim gebouw waar niets op is aan te merken, behalve dan dat er alleen maar drankjes en wat versnaperingen te koop zijn.

Feitelijk stond er niets meer op het spel: Amersfoort 1 was al kampioen en wij beiden konden niet meer degraderen. Daarom was er ook een vrije keus voor de opstelling. Zo wilde Eric Jan persé op bord 1 spelen en Jozef en Ronny hadden gekozen voor de twee laatste borden. En zo gingen we met goede moed en plezier om 13.00 uur van start.

De eerste partij die tot een resultaat kwam was die van mijzelf (daarom mag ik het verslag schrijven!). Op bord 6 opende mijn tegenstander met 1.e4 waarna de hoofdvariant van het vierpaardenspel van het Siciliaans op het bord kwam (6 Pxc6) . Die opening speel ik al mijn hele leven dus het was geen verrassing dat mijn tegenstander meer tijd verbruikte en op de 10e zet voor een minder goede voortzetting koos (Dd3 i.p.v. c4). Wellicht dat ik met een eerder f5 het voordeel had kunnen vergroten maar zoals ik het speelde, bleef de schade voor wit beperkt.

Omdat ik vrijwel altijd lange potjes speel vond ik het nu eens tijd om vroeg remise aan te bieden, hetgeen vrijwel onmiddellijk door mijn tegenstander werd geaccepteerd 0,5-0,5.

De volgende partij die tot een einde kwam was die van Eric Jan. Tegen hun speler met de hoogste rating kwam Eric Jan met wit goed uit de Engelse opening In het middenspel was de stelling duidelijk in balans en Eric Jan offerde zelfs een kwaliteit voor loper + pion. Dat wit hiermee meer dan ruime compensatie had werd ook door zijn tegenstander als zodanig getaxeerd, die daarom meteen de kwaliteit terug offerde. Helaas ging Eric Jan vrij snel daarna in de fout en verloor materiaal door een penning op de d-lijn. Als hij daarentegen had gekozen voor de geforceerde afwikkeling met wit dame offer voor zwarte toren was remise het onvermijdelijke resultaat geweest. Het eerste cadeautje voor ASV: 1,5-0,5. Daarna was het de beurt aan Camiel. Hij speelde met zwart de wat minder bekende opzet met 1…d6 gevolgd door een snel Lg4. Zijn tegenstander wist er niet zo goed raad mee en na zijn Pe4 kwam Camiel duidelijk beter te staan. Dat resulteerde uiteindelijk in pionwinst waarna in deze stelling het 2e cadeautje voor ASV volgde: 2,5-0,5.


Marcel v H speelde op bord 3 met wit een solide variant van het London systeem. Er werd veel afgeruild maar hierdoor kwam alleen maar wit beter te staan. Na binnendringen van de toren op g8, en een sterk wit paard op d6 was er in feite sprake van “Zugzwang”. De zwartspeler dacht echter met Pd7 nog een zetje te hebben, maar toen was het mat na Te8! Hierdoor heeft Marcel dit seizoen een prima resultaat behaald .Met een score van 6:9 op de hoogste borden en een TPR van 2116 mag je tevreden zijn. Tussenstand aldus 2,5-1,5.

Bart speelde met zwart op bord 4. Ook hier kwam het London systeem op het bord maar dit keer de Jabova variant ( 3.Pc3). Zoals wel vaker het geval is, is Bart al snel “out of book”. Zo ook deze keer. Maar Bart vindt dan wel altijd creatieve voortzettingen die dynamische stellingen opleveren.

Het resulteerde allemaal in een goede tot gewonnen stelling waarbij Bart een toren + 2 extra pionnen had voor paard en loper. Nadat zijn tegenstander pionwinst miste was het de beurt aan Bart om te overzien dat hij met Tc4 een stuk had kunnen winnen. Toen moesten er echt een paar biertjes aan te pas komen om het volle punt alsnog in de wacht te slepen. Bart is hierdoor de topscorer van ons team met 7 : 8 . Proficiat Bart! Tussenstand 2,5-2,5.

Vervolgens was het de beurt aan Max om een cadeautje uit te delen. Ook hier het London systeem waar de zwartspeler van ASV een konings Indische opstelling tegen koos. Zoals gebruikelijk zette Max een solide stelling op het bord die in het middenspel zelfs 2 pionnen voorsprong opleverde. Toen de tegenstander dame ruil aanbood had Max hier op moeten ingaan. Gevaar verwijderd en het materiële voordeel in winst omzetten. Max ging echter voor verovering van een 3e pion en dat gaf nu net de benodigde tegenkansen aan de tegenstander. Met Tf8 ontstond matdreiging op de onderste rij die Max niet meer kon pareren. Een wat minder materialistische instelling van Max had de zure nasmaak kunnen voorkomen.

En toen stond het 3,5-2,5 en moesten Jozef (bord 7) en Ronny (bord 8) toch nog vol aan de bak, hoewel ze op een makkelijkere middag hadden gehoopt!

Op beide borden speelde wit 1.b3. De tegenstander van Ronny ruilde de zwartveldige loper al snel op f6 tegen het paard. De dubbelpion die zwart daaraan overhield versterkte echter de zwarte koningsstelling dusdanig dat het spel zich volledig op de damevleugel ging afspelen. Nadat deze aan beide kanten volledig was leeggeruimd ontstond een symmetrisch gelijke stelling die niet rechtvaardigde winstpogingen te ondernemen. Door deze remise werd het 4.0-3.0 en moest Jozef winnen om de stand gelijk te trekken. Een last op de schouders van onze speler met de hoogste rating en dat is maar goed ook. Jozef had de partij solide opgezet en had op het moment dat hij de laatste speler was een licht voordeel door zijn sterke zwartveldige loper ten opzichte van het zwarte paard. Daarbij hadden beide spelers nog een toren en een 5-tal pionnen. Met c4 probeerde zwart zich aan de druk te ontworstelen, maar dat pakte verkeerd uit. Jozef hield er een pion extra aan over die helemaal oprukte tot a7, gedekt door loper op e3 en toren op de h-lijn. De zwarte toren bezette het promotieveld op a8 en zwart manoeuvreerde zijn paard naar c6 en koning naar b7 om de parel van wit onschadelijk te maken.


Jozef wist dit echter op secure wijze te pareren zonder de zwartspeler ook maar enige tegenkans te bieden en daarmee werd de eindstand van 4.0-4.0 bereikt.

Door de vele cadeautjes van onze kant enigszins teleurstellend maar dat gevoel was al snel voorbij toen we vernamen dat BSV Bennekom 1 hun laatste ronde had verloren. En daarmee eindigen we dit schaakseizoen alsnog op de 2e plaats in deze KNSB klasse 3C.

Al met al een mooi resultaat in een zeer bewogen schaakseizoen. Ik weet zeker dat Ed met een glimlach heeft meegekeken en ons in de oren fluistert: “Jullie hadden wel nog Amersfoort 1 moeten pakken!“

Tot slot wil ik iedereen bedanken voor jullie bijdrage in de geweldige teamspirit van ons team.

Schaakgroeten,

Theo Pluijmen, teamleider ZL4

ASV 3RatingZuid Limburg 4RatingRonde 9
Berkhout, S. (Sander)2114Morren, E.J. (Eric Jan)18201 – 0
Wel van der, R. (Richard)1989Peerlings, C.C.L. (Camiel)21841 – 0
Wille, R. (Ruud)1779Haren van, M.A.R. (Marcel)19970 – 1
Jurrius, T. (Theo)1964Zwet van der, B.W. (Bart)20210 – 1
Janssen, A.H.A.F. (Toon)1841Mannheims, M. (Max)16661 – 0
Gerlich, R.J.H. (Remco)1948Pluijmen, T. (Theo)1777½ – ½
Reulink, F. (Fred)1921Simenon, J. (Jozef)22280 – 1
Maassen van den Brink, K.J. (Koen)1931Willen, R.A.C. (Ronny)1802½ – ½
Gemiddelde Rating:1936Gemiddelde Rating:19374-4

meer artikels