Daniel Hausrath: van idee tot publicatie

De totstandkoming van zijn eerste 2 boeken.Daniel Hausrath

De Duitse Grootmeester Daniel Hausrath is al sinds 2005 een zeer gewaardeerd lid van onze vereniging en met zijn innemendheid en bescheidenheid is hij sindsdien een vaste waarde in het eerste team van SV Voerendaal/SV Zuid Limburg.

In de periode rondom de Corona-pandemie heeft hij zijn eerste 2 boeken geschreven en gepubliceerd:

Double Fianchetto – The Modern Chess Lifestyle (2020)

Double Fianchetto – The Ultimate Workbook (2021)

In onderstaand verhaal vertelt hij over het proces van de totstandkoming van beide boeken. Veel leesplezier!(door Daniel Hausrath)
Ik draag het idee al heel lang met me mee, op een dag een boek te schrijven omdat veel van mijn studenten me ernaar hadden gevraagd. Al vele jaren heb ik veel succes behaald met het Dubbelfianchetto (b3/Lb2 en g3/Lg2), dus het onderwerp van het boek was heel snel duidelijk. Ik rijd ongeveer 5-6 keer per jaar naar een schaakpostorderbedrijf in Münster om door de nieuwste publicaties te bladeren. Er werkt ook een trouwe fan van mij, die onder andere ook zelf het Dubbelfianchetto speelt. Hij nam contact op met de uitgever van Thinkers Publishing. Deze brengt regelmatig de nieuwste publicaties persoonlijk daar naar toe en was erg enthousiast over het idee om mij als auteur te hebben. Grappig genoeg is hij zelf ook een grote fan van openingen, die bijvoorbeeld met 1. Pf3 beginnen.

Kort daarna, begin 2019, kreeg ik een contract aangeboden en begon ik te schrijven. Ik vond het belangrijk dat er niet zomaar varianten werden getoond. Ik wilde vooral de ideeën en plannen uitleggen en daarbij ook de verhalen over de emoties tijdens de partij vertellen.
Ik heb daarom ook enkele van mijn eigen partijen geselecteerd, omdat ik aan de hand van deze de eigen ideeën het beste zou kunnen vastleggen. Het gaat niet om een theorieboek, maar om een verzameling partijen met structuren, die kunnen voortvloeien uit het Dubbelfianchetto.

Er zijn ook veel partijen in het eerste boek waarin zwart beide lopers fianchetteert. Maar het is ook belangrijk om te vermelden dat dit niet alleen partijen van mij zijn, maar ook partijen van echte experts zoals Kramnik en Andersson. Over het algemeen hoop ik ook dat de humor in het boek niet verwaarloosd. Iets wat ik mis in “gewone” schaakboeken.

Na ongeveer een jaar werken werd het eerste boek bijna gelijktijdig met het uitbreken van de pandemie in maart 2020 gepubliceerd. Ik moet toegeven dat het echt een fijn gevoel was om iets “eigens” in de handen vast te houden.

Eigenlijk was het oorspronkelijk niet de bedoeling om een ​​tweede boek te schrijven. Door de pandemie gingen echter een aantal afspraken niet door, waardoor ik meer tijd dan normaal had. Verder had ik sowieso nog veel materiaal liggen en het idee van een oefenboek was dan ook snel geboren. Ik heb geprobeerd de oefeningen niet op onderwerp maar op speler te sorteren. Op deze manier kon ik ook spelers als bijv. Gerhard Schebler of Karl-Heinz Podzielny onderbrengen in het boek, aangevuld met enkele anekdotes.  Aangezien ik zelf uit een onderwijzersgezin kom, heb ik geprobeerd om voornamelijk uit te leggen waarom bepaalde zetten werden gemaakt.

Het oefenboek is vervolgens in november 2021 verschenen. Er staan ​​enkele privé-zaken in de boeken en ook nog een paar schaakanekdotes, die helaas veel te weinig te vinden zijn in andere publicaties.

Indien de lezer geïnteresseerd is in één of beide boeken, dan bestaat er de mogelijkheid om rechtstreeks contact op te nemen met Daniel om de verzendkosten te besparen (contactgegevens Daniel op te vragen bij Bob Merx)!

meer artikels