Eindhoven 2 – ZL3: voor een wafel en een koek

Uniek voor Zuid Limburg 3 waren we bij het ingaan van de laatste ronde reeds helemaal veilig. Dat gold niet voor onze tegenstander Eindhoven 2. De winst wegschenken zou dus kunnen, maar is binnen de schaakmores zeer ongepast. Je doet je sportieve plicht. Natuurlijk wel relaxed en wie anders dan Sander kan dan de passende toon zetten. In de zaal waren geen broodjes verkrijgbaar en dus togen Sander en Danny naar de naastgelegen Lidl voor rollen eierkoeken en suikerwafels. Want het resultaat mag dan niet wezenlijk zijn, aanlopen tegen een hongerklop is geen optie. Bovendien hadden we zo weer iets om voor te spelen.

De catering ter plekke was sober, maar de speelzaal was prima met oude “Limburgse” bekenden als Hans Ouwersloot en Jacob Perrenet die alweer enkele jaren voor Eindhoven spelen. Zo ontbrandde reeds om 12.00 uur de strijd.

In een vroeg stadium liep Tom tegen een blooper op. Zijn 9.Td1 in plaats van lange rochade had het nadeel dat de koning nog in het centrum bleef. Hierna werd Tom te vroeg actief en tegenstander Jacob maakte hier handig gebruik van door Tom zelfs de dame te ontfutselen, een geval van schaakblindheid.

Niet veel later bracht Ties de stand op 1-1 in een slim gepeelde partij. Hij liet een ogenschijnlijk gunstige slagwisseling toe, maar stelde zijn tegenstander vervolgens voor een onoplosbaar probleem dat een stuk kostte. Twee zetten later herhaalde Ties deze truc zowaar en zo was reeds na 23 zetten alles voorbij. Hiermee kandideerde Ties zich voor de MOTM-beker, mede omdat hij topscorer is van het team.

Ruud moest zich voortdurend tevreden stellen met het iets slechtere spel maar zijn geduldige en nauwkeurige verdediging stelde het halfje veilig.

Bob’s tegenstander rocheerde lang tegen de Grand prix attack, ten koste van het iets slechtere spel. Op zet 30 kreeg Bob een mataanval in de schoot geworpen die hij niet benutte. Enkele zetten later kon zijn tegenstander het heft overnemen, maar hij durfde niet door te zetten en bleek tevreden met zetherhaling.

Ingrid speelde enigszins optimistisch 3. … c5 in het “Franse tweepaardenspel” en kreeg daardoor problemen met de rochade. Het was allemaal niet onoverkomelijk, maar toen zij vervolgens de d-pion verloor via een kleine combinatie en even later ook nog een paard als gevolg van hetzelfde trucje (schijnoffer dame, gevolgd door een paardvork) staakte zij de strijd in een partij die ze liefst snel zal willen vergeten.

De voor de matchwinst  noodzakelijke winstpartijen kwamen hierna van Sander, Danny en Rien.

Sander beproefde een creatief nieuwtje in een bekende opening dat door zijn tegenstander niet actief genoeg werd tegengespeeld. Deze stelde zich teveel voor van dreigingen tegen de witte koningsstelling wat hij moest bekopen met twee minuspionnen. Dit werd door Sander bekwaam naar winst gevoerd.

Danny’s tegenstander speelde in de Franse doorschuifvariant het a-positionele a4 en enkele zetten later een ongemotiveerd pionoffer. Danny revancheerde zich ongewild met een te riskante actie die had kunnen uitmonden in een mataanval. Gelukkig voor Danny bleef dit onbenut en wist hij het resterende eindspel te winnen met een fraaie tempodwang.

Ik had vanuit de opening steeds het beste van het spel en op een zeker moment een dwangpositie met alleen nog dames en torens op het bord. Dit speelde ik iets te gehaast waardoor er een eindspel dreigde van dame tegen twee torens. Daar had ik geen zin in en ik koos voor het pionneneindspel, mede met het oog op de beperkte bedenktijd van mijn tegenstander. Dit was objectief remise, maar -zoals vaak bij pionneneindspelen- tricky voor beide kanten. Mijn  tegenstander koos het verkeerde pad en miscalculeerde het beslissende tempo. Dat lag aan mijn kant en hij gaf bij zet 41 gedesillusioneerd op.  Tevreden kon ik mijn door Sander uitgedeelde suikerwafel uitpakken.

Alles overziende zaten er deze middag dus nogal wat wisselvalligheden in de partijen. Genoeg te bespreken dus tijdens de BBQ na afloop bij Sander en Aniek. De MOTM-beker ging eensgezind naar Ties die deze samen met vriendin Jil breed lachend in ontvangst nam.

Eindhoven 2RatingZuid Limburg 3RatingRonde 9
Serton, R. (Rudi)2031Bachaus, S. (Sander)19650 – 1
Bosscher, J.K. (Hans)1949Lemmers, R.M.T. (Ruud)2031½ – ½
Schalij, F.D. (Frits)2050Merx, B.H.M. (Bob)2019½ – ½
Hurk van den, J.P.A.M. (Hans)1968Dumont, T.C.W. (Ties)17910 – 1
Perrenet, J.C. (Jacob)1967Vrouenraets, T.J.M. (Tom)18511 – 0
Ouwersloot, J. (Hans)1962Voigt, I. (Ingrid)19561 – 0
Schellingerhout, N. (Nico)1846Seip, R. (Rien)18790 – 1
Beaumont, A.C.P. (Arjan)1860Arns, D. (Danny)18900 – 1
Gemiddelde Rating:1954Gemiddelde Rating:19233-5

meer artikels