Open Internationaal schaaktoernooi te GENT (juli 2023)

Schaakclub KGSRL organiseerde afgelopen juli voor de 44e keer het Open Internationaal Schaaktoernooi.  Van de 44 toernooien die hier gehouden zijn heb ik aan minstens 30 meegedaan. Als jongeman deed ik al mee, evenals vele Wageningse en Limburgse vrienden en clubgenoten. Kanjers als Jan Hania, Frans Tromp, Christina Pick, Harry van Lotringen,  Eric Smaling, Abe Willemsma, Arno Henzen, Armand Hendricks en Gaston Dörenberg lieten hier in het verre verleden hun schaakkunsten zien. Sommige komen nu nog steeds en aan anderen denken we met plezier en weemoed terug. Elk jaar opnieuw verheug ik me op de vijf zomerse dagen in Gent die doorgaans een ritme hebben van “chess, drink, sleep, repeat”.

Het toernooi is al op veel locaties in Gent gespeeld waaronder de legendarische Pietersabdij en de evenzo legendarische Leopoldskazerne. In de abdij werd heel toepasselijk de zolderzaal ‘de Hel’ genoemd omdat het daar door de brandende zon, die meedogenloos het dak verhitte, zo heet werd dat zetten als 10. Pa2- .. eerder regel dan uitzondering waren. Achteraf tijdens de analyses bleken daar de gekste partijen gespeeld te zijn. In de kazerne hebben we, ook heel toepasselijk, een echt vuistgevecht achter de touwtjes (waar de toppers spelen) tussen Dutreeuw en Van Haastert meegemaakt. De oorzaak van hun geschil had te maken met het niet respecteren van de verplichte looproute naar de toiletten. Dutreeuw nam een kortere route  achter Van Haastert langs en stoorde hem daarbij deze telkens in zijn concentratie.  Toen de waarschuwingen niet hielpen won Van Haastert met groot gemak het fysieke dispuut. Dutreeuw werd met één klap gevloerd. Het verhaal kreeg wel een staartje want muilperen verkopen mag nou eenmaal niet in de schaaksport. Van Haastert kreeg voor zijn onsportieve gedrag een nul ondanks dat hij niet tegen zijn stoorzender Dutreeuw speelde. Daar heeft hij succesvol tegen geprotesteerd en de uitslag van zijn partij werd veranderd in 1-½, de meest vreemde uitslag die ik ooit bij schaken gezien heb.

Die mooie locaties zijn inmiddels verwisseld voor andere speelzalen. De 2023 versie vond in “het Kuipke”, het beroemde Gentse wielerpaleis plaats. Een historisch gebouw waar Patrick Sercu,  Eddy Merckx en  Joop Zoetemelk hun  zesdaagse successen vierden. De opzet van het toernooi was nu wel anders dan in  alle voorgaande toernooien. In het verleden bestond het toernooi uit een Open groep en een 55+ plus groep en de resultaten van deze toernooien telden niet mee voor de rating.  In de nieuwe opzet bleef de 55+ groep gehandhaafd maar werd de Open groep opgesplitst in een Unrated en Rated toernooi. Daarnaast was er ook een Grootmeestertoernooi georganiseerd. In totaal waren er daardoor  zo’n 400 schakers van allerlei pluimage en sterkte aanwezig.  Natuurlijk deed ik mee aan het Unrated toernooi. Tijdens dit toernooi zijn namelijk ook de Gentse feesten in volle gang en vloeit het bier overal rijkelijk. Hoewel ik tegenwoordig alcoholvrij bier prefereer weet ik uit ervaring dat het in Gent onmogelijk is om dit vol te houden. Bovendien is het zo dat alcohol nogal negatief op mijn concentratie werkt waardoor meedoen aan het Rated Toernooi op voorhand een ratingkiller voor mij zou zijn.  Zo dachten mijn Wageningse clubgenoten er blijkbaar ook over en dus speelden we allemaal in het Open Unrated Toernooi. Het Rated toernooi bleek echter een veel groter succes te zijn dan ik gedacht had want zo’n 250 potentiële geheelonthouders schreven zich hiervoor in terwijl de Unrated versie op een kleine 70 bleef steken, waarvan 11 leden van SVW(ageningen), 1 oud lid van SVW en 1 potentieel lid van SVW. Van mijn andere schaakclub SV Voerendaal was alleen Bart van der Zwet aanwezig, zij het niet als schaker maar als supporter en fervent analist na afloop van de partijen.

Per dag spelen we 2 partijen m.u.v. de laatste dag waarop slechts 1 partij gespeeld wordt.  Rond 17 uur zijn de meesten wel klaar met de middagpartij en dan is het haasten om ergens wat eten te krijgen. Frietkot “De Gouden Saté” is dan the place to be omdat je daar een gedegen hoeveelheid lekkere calorieën naar binnen kan slaan als basis voor de avond-analayse. De laatste jaren moet je wel enig geluk hebben want de uitbater gooit steeds vroeger in juli de zaak op slot en gaat dan met zijn Lamborghini op vakantie naar Italië. Het frietkot is een ware goudmijn. Hij verdient door het jaar meer dan genoeg aan de hongerige studenten van de Gentse Universiteit zodat hij de opbrengst van de Feesten niet nodig heeft. Als hij de zaak op slot doet moeten we in het frietkot naast De Gouden Saté gaan eten maar dit is toch een stuk minder lekker. Zwetende Tonio doet daar wel zijn best maar zijn frieten liggen me toch zwaar op de maag.  Als ik daarna moet gaan schaken gaat veel energie verloren aan de vertering van te ver doorgebakken kip in looksaus Daardoor lijkt het alsof je de avondpartij in het nadeel begint maar je kan er donder op zeggen dat je tegenstander niet veel beter gegeten heeft. Kansen volop voor de speler die er tegenaan durft te gaan. De avondpartij begint om 19 uur en rond 23 uur heeft iedereen wel al zijn zetten gedaan. In de aangrenzende bar zitten dan aan elke tafel hordes schakers rondom een bord te kijken naar een partij die één van hen gespeeld heeft. Terwijl vele handen over het schaakbord schieten op zoek naar betere voortzettingen vloeit het bier rijkelijk. Voordat überhaupt één schaker naar de stad gaat om Gents te Feesten ontstaan in de speelzaal al Bourgondische taferelen. Ik werd twee maal het slachtoffer van een bierbad, het onbedoelde neveneffect van een te enthousiast uitgevoerde analyse die leidt tot het omstoten van glazen waardoor één van de disgenoten met natte kleren eindigt. Men moet hier ook niet vreemd opkijken als barkeeper Stefaan, de beste DJ van Gent en omstreken, een spontane dansexplosie initieert. Als “Malle Babbe” uit de luidsprekers schalt springen alle schakers als door een wesp gestoken op en beginnen mee te zingen en te springen. Dat kan alleen op het schaaktoernooi in Gent.  Dat soort zaken was ook de verslaggever van Het Laatste Nieuws, de Belgische evenknie van De Telegraaf, ter ore gekomen.   Die heeft er nog een mooi artikel over geschreven in de krant van 19 juli 2023 waarvan hieronder een screenshot is weergegeven.

Er werd ondanks de gezelligheid toch harde strijd geleverd op de schaakborden. Het toernooi werd gewonnen door FM Helmut Froeyman met 6,5 uit 9. Zelf deed ik het ook goed met 6 uit 9 hetgeen mij een gedeelde 1/2e plaats in de ratingcategorie tot 2100 opleverde samen met toekomstig teamgenoot Abe Willemsma.  Van de Wageningse enclave deden Bert Torn en oud-lid Micha Plomp het nog beter, zij eindigden net als de toernooiwinnaar op 6,5 uit 9 maar hadden iets minder weerstandspunten. Wat zeker niet onvermeld mag blijven is de prestatie van Marcel Hahné die met een Fide-rating van 1564 in zijn categorie een vette ratingprijs ophaalde met zijn score van 5 uit 9. Voorts  won Steef Bijlmakers (Fide-rating 1532) de gewilde fles Dom Perignon voor zijn overwinning op een speler met 550 ratingpunten meer. Niemand in alle vier de toernooien had een hoger gerate speler met meer verschil in ratingpunten ten opzichte van zichzelf verslagen. Eigenlijk deed niemand van Wagenings Enclave het slecht dit toernooi want we haalden ook nog eens een teamprijs binnen omdat we met zijn alle zoveel punten gescoord hadden.

Het was dus een hele gezellige en succesvolle versie dit jaar. Tot slot nog enige sfeerfoto’s ter inspiratie voor met name mijn Limburgse clubgenoten. Vroeger was er ook een grote Limburgse enclave aanwezig maar die is gaandeweg kleiner geworden. Dat mag best weer veranderen. Gent is een fantastische stad en KGSRL organiseert elk jaar een fantastisch toernooi. Ik kijk nu al uit naar de 2024 versie.

Voor de eindstand van de NR groep van het GENT OPEN 2023, klik hier.

meer artikels