Prima start Zuid Limburg 3

 

(door Rien Seip)

 

Zuid Limburg 3 wist de Kempen Combinatie wederom aan de zegekar te binden. Een reprise van de laatste wedstrijd van het vorige seizoen, zij het met nu wat meer “ruis op de lijn”. Hiermee doel ik op partijen waar de kansen nogal heftig heen en weer slingerden. Het blijft niettemin een zeer verdienstelijke winst, mede gezien het gemiddelde ratingverschil van 80 punten in ons nadeel.

 

Onze vaste invaller Leon de Vries zorgde al binnen twee uur voor het eerste halfje via het tekenen van de vrede. 

 

Onze nieuwe aanwinst Ties Dumont bracht ons op voorsprong. Zijn tegenstander beging een klassieke blunder door Da4+ toe te staan tegen de Nimzo-indische loper b4 met het vervolg Pc6 en d4-d5. Let hier op, alle jonge lezers! Ties wist zelfs nog een tweede stuk te winnen, hoewel het nog even duurde voordat zijn tegenstander besefte dat doorspelen zinloos was, om niet te zeggen not done. 

Jan speelde de opening en het middenspel evenwichtig en ook daar werd de vrede getekend.

 

Guus speelde een tamelijk complexe partij met aan beide zijden een onveilige koningsstelling en wisselende kansen. Guus weigerde een remiseaanbod en wist vervolgens de partij in zijn voordeel te beslissen in een orgie van zware stukken, penningen en matdreigingen. Het belangrijke tweede punt, want er zou ook nog een verliespartij volgen.

 

 

Ingrid belandde na een tamelijk evenwichtig middenspel in een moeilijk paardeindspel waarin niet duidelijk was wie er nu eigenlijk beter stond. Wederzijdse vrijpionnen, dus tellen, tellen, tellen. Ingrid hield zich keurig staande en de pionnen verdwenen allengs gelijktijdig aan beide zijden.

 

Bij Bob aan bord 1 ontvouwde zich in de loop van de middag een ware triller. Na een zeer omzichtig middenspel werd de spanning opeens sterk opgevoerd via een gevaarlijk vrijpion aan Kempense zijde. Dit had Bob fataal kunnen worden, maar Van der Heijden verpatste zijn kans en liet zijn pion zelfs pardoes veroveren. Nu stond er een spel met zware stukken (toren en dame) plus een vrijpion van Bob. Hij was lang op de goede weg in een stelling die te winnen was, zij het niet eenvoudig. Op een kritiek moment zag Van der Heijden zijn kans schoon met een doorbraak via een pionoffer, waarna er een soort van wederzijds eeuwig schaak verscheen.

 

 

Na deze wederzijdse ontsnapping kwam het aan op het resultaat bij Ruud. Gelukkig weinig vuiltjes aan de lucht. Ruud stond steeds positioneel OK en de partij mondde uit in een lopereindspel met bij Ruud één pion op de kleur van de lopers. Een micro-slechte loper dus, zeker niet genoeg voor winst. Uiteraard probeerde zijn regenstander nog lang te duwen en te trekken, maar Ruud gaf geen krimp. Hiermee was de winst met 4½-3½ veiliggesteld.

 

De oplettende lezer  mist nu nog één partij, inderdaad de mijne, onze enige verliespartij. Mijn tegenstander liet zich in op een dubieuze variant van het Konings-Indisch met een dubbele e-pion. Op zet 9 stond ik toen voor de keuze tussen een positionele aanpak en een directe aanval tegen de zwarte koningsstelling. Omdat ik daarmee ook positioneel “in control” bleef, koos ik voor de koningsaanval. Bijkomende overweging was het verrassingseffect voor mijn tegenstander. Hoewel de stelling optisch zeer onduidelijk was, liet de engine mij na afloop zien dat mijn aanval nog veel kansrijker was dan ik zelf in de gaten had. Maar ik vond niet het juiste pad en wat een mooie aanvalspartij had kunnen zijn mondde uit in de beruchte stervende zwaan.

 

 

 

  Zuid Limburg 3 ELO   Kempen Combinatie 1 ELO      
1 Bob Merx 2023 Alan van der Heijden 2288 1/2 1/2
2 Ruud Lemmers 2020 Huub Schenning 2052 1/2 1/2
3 Leon de Vries 1853 Erik van Eijndhoven 2064 1/2 1/2
4 Ingrid Voigt 1971 Frans Wolferink 2036 1/2 1/2
5 Jan Fober 1942 Paul van Zon 1966 1/2 1/2
6 Rien Seip 1928 Rob van de Voort 1950 0 1
7 Guus van den Akker 1869 Yanniek Nitescu 1889 1 0
8 Ties Dumont 1775 Morris Schobben 1773 1 0
  Gemiddeld 1923   Gemiddeld 2002

 

 

Uitslagen en stand

 

 

 

meer artikels