SamSam-toernooi weer groot succes!

Op zondagmiddag 29 januari was het weer een drukte van jewelste in Klimmen. Om precies te zijn: in ons mooie clublokaal. Daar werd namelijk het jaarlijkse SamSam-toernooi voor de schooljeugd georganiseerd, met ditmaal ruim zestig deelnemers. Iet minder dan verwacht overigens, als gevolg van concurrentie in het ons omringende buitenland. Toch was de wedstrijdleiding alleszins tevreden over de opkomst. Er waren ook nog eens zo’n twintig begeleiders van de partij, die zichzelf op uiteenlopende wijze onledig hielden: met, jawel, schaken, maar ook met breien, computeren, babbelen en zo meer. Maar dat konden zij in de voor hen bestemde nevenruimte naar hartenlust doen!

Heel anders ging het er in de grote speelzaal aan toe. Althans, tijdens de ronden zelf. Wat was het leuk om zoveel kinderen super-aandachtig als ware grootmeesters achter hun bord te zien zitten! Sommigen deden dat schijnbaar onbewogen, met een pokerface waarop een casinobezoeker jaloers zou zijn geweest. Anderen lieten hun emoties al snel de vrije loop, zeker na in een gewonnen stelling een stuk aan de tegenstander cadeau te hebben gegeven, zodat er soms onderdrukte kreetjes van schrik te horen waren. Maar over het algemeen waren de geluiden stereotiep voor snelschaaktoernooien: de typische klikken van de klokken, het verschuiven van stoelen en soms, in gevallen van tijdnood, en die waren er volop, het op de grond vallen van stukken.

Dat volwassen schakers nog wat van kunnen leren van onze schooljeugd werd uw scribent duidelijk na afloop van een aantal partijen: kinderen kunnen dingen zoals het verliezen van een partij razendsnel van zich afschudden en meteen overgaan tot de orde van de dag, waar de minder jonge schaker nog weleens verzinkt in gepeins, zich kwelt met verwijten of het speellokaal met slaande deuren verlaat, zich vast voornemend nooit meer een schaakstuk aan te raken. De uitslagen, zult u denken? Ach, dat doet er op zo’n dag minder toe. Ik geloof dat er op zo’n dag als deze eigenlijk alleen maar winnaars zijn. En met die verheffende gedachte was het na een dynamische middag aangenaam huiswaarts keren!

Uitslagen SamSam-toernooi SV Voerendaal / Stand Jeugd Grand-Prix 2022-2023

Informatie Jeugd Grand-Prix 2022-2023

meer artikels