Sprookjesstart ZL4 zorgt voor speculaastie (4 nov. 2023, Hakjesboot 12)

We gaan richting sinterklaas en de slechte woordgrappen komen, net zoals paard Americo, weer van stal. En je weet wat ze zeggen: de dagen zijn kort, de nacht begint vroeg, café Keulen is helaas niet meer lang onze stamkroeg.

Vandaag spelen wij in de KNSB klasse 3G tegen Blerick 2. Vooralsnog hebben wij een vliegende start die niets minder is dan een combinatie van een sprookje en een jongensdroom. Maar welk sprookje, dat is de grote vraag. We hebben allebei onze matchen gewonnen en met de hulp van onze collega’s van Zuid-Limburg 3 is er zelfs een theoretische kans dat wij ongedeeld eerste komen te staan. Dan moeten de topploegen verliezen en wij wederom weten te winnen.

Leon “de hakker” de Vries is de grootste schaker in ons midden dus misschien is dit de hakker en de zeven dwergen. Vanaf vandaag krijgt de hakker een appel-eet-verbod. Misschien zijn we wel Assepoester. Als iemand een schoen verliest dan smijten we de andere schoen ook de struiken in. Ohja en vanaf vandaag beginnen wij wedstrijden geen minuut voor 12 uur. Sterker nog, voor 12 uur betreedt niemand een speellokaal. Daarnaast zullen we democratisch moeten beslissen wie vanaf vandaag zijn haren gaat laten groeien, zodat wij de optie hebben om uit de degradatiezone te klimmen, mits wij daar in zouden komen. Hiermee refereer ik naar Rapunzel. Rode kleding is vanaf nu ook verboden. We willen geen grote boze wolf uitnodigen om ons matchpunten te komen afsnoepen.

Tom speelt op bord 6 met wit tegen Herr Riekenbrauk, geboren en getogen te Blerick. Een Caro-hakje op het bord! Hier gaat mijn hart altijd sneller van kloppen. De toren van Tom moet eigenlijk naar e1, maar krijgt een tussenstop op d1. Zwart gebruikt deze bonuszet om zijn ontwikkeling te voltooien, met tegenspel op de damevleugel. Vervolgens volgt een fase van “het eerste offer is een daalder waard”. Alles berekenen kost Tom veel tijd, maar hij haalt de trekker niet over. Misschien werkten de offers ook niet en in de lucht schieten is iets voor op een Mexicaanse bruiloft, maar niks voor op een schaakbord. Zwart is degene die als eerste een stuk op g2 offert en geforceerd zijn materiaal met bonus terug krijgt. Nadat de kruitwolken zijn opgetrokken staat wit een stuk achter en is het 1-0 voor Blerick.

Paul speelt op bord 2 met wit tegen Gordon Fowler. Een oer Engelse naam, maar uit ervaring weet ik dat deze meneer Duits spreekt. Jaren geleden speelde ik tegen hem en toen ik zei “would you like a drink?” reageerde Gordon met “gerne, Kaffee bitte”. Onze Paul is al in vorm en cadeautjes slaat hij niet af. Zwart speelt hier Bg4. Iets wat we in de volksmond kunnen benoemen als een grafzet.


Paul aarzelt niet en speelt Bxg4, Nxg4, Ndxe4. Niet alleen de pion op e4 valt, maar om d6 niet ook te verliezen zou zwart c5 moeten spelen. Dan volgt Nd5 met tempo en complete disaster. Zwart besluit om voor “die Tot oder die Gladiolen” te gaan. In deze stelling heb ik geprobeerd om iets te vinden wat verliest voor wit, zodat ik kan zeggen dat Paul nog even moet oppassen. Het frappante is, alles wint voor wit. Het maakt niet uit wat je doet. Probeer het zelf maar eens. Paul wint en het staat 1-1.



Op bord 8 speelt Guus met wit. Guus staat heel erg vaak extreem goed, maar weet het vaak niet af te maken. Dit is jammer, want wij teamgenoten wachten al jaren op een enorme monsterscore van 7,5 uit 9 ofzo. Dit zit erin, maar moet nog even eruit komen. Wat het beste werkt is een kleine materiele voorsprong. Dan kan je afruilen en het eindspel winnen. Dan heb je in het middenspel niet te veel opties en kan je niet te veel overdenken. Keep It Super Simple, afgekort KISS. Gelukkig gaat deze partij precies zo. Guus wint een pionnetje en zijn tegenstander wikkelt af naar een verloren eindspel dat vakkundig wordt uitgetikt. We kennen de vriendin van Guus persoonlijk en hopelijk vertelt hij haar niet dat hij met schaken geKISSed heeft, want dan vrees ik dat ik klappen krijg van Karen, omdat ik hem niet heb tegengehouden. De eerste voorsprong is binnen en het team staat 2-1 voor.

Op bord 3 speelt Tricky Ties. Hij stijgt zeer snel in de hiërarchie en zal dat ook blijven doen zolang hij blijft winnen. Ties heeft andere en extra spelregels in zijn hoofd. Ook gebruikt hij een alternatief bord. In zijn hoofd bestaat het centrum uit e4, f4, e5 en f5. Je krijgt volgens hem ook bonuspunten als je met pionnen op al deze velden bent geweest. Bij remise telt dit als een uitgoal bij voetbal. Het diagram bevat de beginstelling voor Ties. We hebben al pionnen op e5 en f5!

Wit is heel erg druk met het winnen van de c4 pion. Dit kost veel zetten en als je hem wint dan heb je een dubbelpion. Het was beter om d4 te spelen en en-passant toe te laten, maar dan zijn de stukken van wit wel sneller actief. Nu gebruikt Ties deze extra tijd om zijn zelfverzonnen bonuspunten op te halen. Hier volgt Nxc4 Nxc4 xc4. Wit wint de pion, maar e4! We zijn nog alleen f4 verwijderd van de Ties special.



Daar is die toch. Hier pakt wit op f4 en laat het toe dat zwart verdubbelt op de tweede rij met catastrofale gevolgen. Dit mag en kan je gewoon niet spelen of toelaten. Het best is om Bd4 te spelen. Als zwart dan pakt op e3 volgt c5 schaak, Kh8 en Bxe3. De loper kan je niet pakken vanwege Rf8 mate. Zie je dit niet? Speel dan Rc3 en bid tot de goden dat je het bij elkaar weet te houden.



Hier geeft zwart al zijn voordeel weg met Bh2. Dit is een veld dat bestemd is voor een toren. Het winnende idee is Bh4 gevolgd door Rg3 en Rxh3. Nu kan wit remise maken door de zwarte toren van d2 te blijven aanvallen met lopers. Gelukkig heeft de witspeler echt zijn dag niet en vanuit het diagram volgt Bh2, Be3, Rb2, Bd4 (wit ziet het nondejus), Rd2, Bc3?? (ohnee toch niet). Aan de lezer om mat in 4 te geven. Een 3-1 voorsprong, wat een luxe. Nu aan de rest van het team om dit rustig uit te bouwen naar matchpunten.

Sander speelt op bord 5 met zwart. Wit pakt een giftige pion op g7 en komt nagenoeg verloren te staan. Echter, zoals zo vaak weet de laatste tijd weet Sander zich enorm te verrekenen en ziet een simpel ideetje, een simpel zetje over het hoofd. Hij besluit om alles of niets te gaan spelen. Het lijkt niet te worden, met een kleine kans op alles. In een redelijk complexe stelling weet wit geen nauwkeurige zetten te vinden en staat zwart dan misschien toch gewonnen?



Eeuwig schaak en voor mijn Duitse tegenstander met Spaanse naam, Jose Alonso, immerschach. Hoe ik dit weet?

SB: “e tu te que drinko que es pas?”. JA: “gerne, Kaffee bitte”

Op bord 6 speelt de hakker met wit tegen Wilfried Harff. De Hakker heeft zijn theorie op orde en verrast zijn tegenstander. Een paar nauwkeurige zetten moeten gevonden worden, maar dit lukt beperkt. Zwart gaat met twee pionnen minder het eindspel, maar is nog soort van in leven. Wilfried gooit het over een andere boeg. Tot verbazing biedt hij tot drie keer toe remise aan in nog geen tien zetten. Het remise-aanbod blijft een tricky ding. Onze hakker blijft beleeft en slaat het uiteraard af. Zelf zou ik iets zeggen in de trant van “Entschuldiging aber ich spiele weiter bis es noch zwei keunigen auf bret stehen”. Wit offert met succes een van zijn twee pionnen extra voor een actieve koning. Het blijft lastig om naar het juiste toreneindspel af te wikkelen. Ook nu blijkt dat zo te zijn. De kill wordt niet gevonden en iedere zet denk ik dat het wint. Dan snoept de hakker een pionnetje die hij niet mag snoepen. Wit heeft twee pionnen meer, maar het is remise. 4-2

Op bord 1 speelt Bob met wit tegen Christoph Wolff. Bob is niet in topvorm en speelt in plaats van GM Gino de Mon, onze kopman. Sinds Alan van der Heijden een fout tegen hem heeft gemaakt met desastreuze afloop is GdM niet te stoppen. Het brengt voor Bob natuurlijk veel druk met zich mee om in deze voetsporen te treden. Iedereen vraagt zich af: kan Bob hier tegen? De partij duurt lang en onze teamcaptain is op de verdediging. Het ziet er allemaal veel te lastig uit voor een buitenstaander. Is het verloren? Is het te houden? Het houdt de gemoederen bezig. Ik heb er nog steeds geen antwoord op. Helaas volgt capitulatie.

De stand is 4-3 en alle ogen, oren en andere zintuigen zijn nu gespitst op de partij van Barry. Barry stelt al jaren niet teleur en is zowel met wit als zwart een gevaarlijke klant. Hij speelt actief en creëert altijd kansen. Met zwart speelt hij tegen Andre Krueger, een ex Voerendaler. Krueger heeft zelfs nog gestreden onder teamleider Sander Bachaus, back in the days, when hope was high. Door een schijnbaar verrassende opening met zwart van Barry gaat Andre zwaar in de denktank. Als ik zeg zwaar, bedoel ik dus echt zwaar. Na 5 zetten was er al 40 a 50 minuten van de klok verbrand. Nu begint onze Barry ook na te denken en dat kost nou eenmaal tijd. Helaas krijg ik niet veel mee van het middenspel, want ik was aan het klooien. Achteraf verklaard Barry dat hij zou opgeven op het moment dat een “offer” aangenomen zou worden. Dit was niet het geval en de partij draait. Plots heeft Barry materiaal over en wikkelt af naar een gewonnen eindspel. Goed rekenen is een must, want het staat 4-3 en dat is het verschil tussen 5-3 of 4-4. Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Barry vind het juiste idee, een Zugzwangetje!



Wit loopt naar boven en zwart loopt naar onder.

Zwart speelt Ne7 en Ng8 totdat wit geen zetten meer heeft en met de koning een stapje terug moet doen totdat de rand is bereikt. Dan speelt wit Ne7 en Ng8 totdat de koning aan de kant moet. Barry wint. Euforie alom, want we hebben nu 6 matchpunten na 3 wedstrijden. Het kersje op de taart moet nog komen.

Tegelijkertijd speelt Zuid-Limburg 3 tegen Eindhoven 1, DE kampioenskandidaat. Bij een 3.5-2.5 stand in het voordeel van onze collega’s zijn twee van de drie Marcellen nog bezig op bord 1 en 2. Beiden staan wat slechter. Marcel Winkels een pion achter op bord 2. Marcel van Haren in de touwen op bord 1. De Marcellen houden het allebei remise. Wat betekent dit? Zuid Limburg 3 staat gedeeld tweede en wij, Zuid Limburg 4, staan nu ongedeeld eerste. What a time to be alive.


Nu zal Bob als teamleider kort op de bal moeten zitten, sterallures de kop in drukken en alle mensen goed managen. De opstelling voor de volgende ronde is al binnen. Vechten wij ons vrij van degradatie? Spelen we stiekem mee voor het kampioenschap? Hoe gaat het verder met GdM en Paul? Ze beleven allebei ook persoonlijke successen met 100% scores. Waar eindigt het met Tricky Ties? Gaat Guus alsnog die langverwachte monsterscore neerzetten? Wie staat de volgende ronde weer op? Gaat dit team vergeleken worden met Arsenal uit 2003-2004 (bijnaam: The Invincibles). Er zijn talloze verhaallijnen te volgen. In de wandelgangen wordt er gespeculeerd over een mogelijk kampioenswedstrijd: Zuid Limburg 3 – Zuid Limburg 4.

Zuid Limburg 4RatingBlerick 2RatingRonde 3
Merx, B.H.M. (Bob)1905Wolff, C. (Christoph)19860 – 1
Stuemer, P. (Paul)2062Fowler, G.C. (Gordon)20131 – 0
Dumont, T.C.W. (Ties)1888Lambertz, M. (Michael)19971 – 0
Vries de, L.J.A. (Leon)1920Harff, W. (Wilfried)2125½ – ½
Bachaus, S. (Sander)1981Alonso, J.A. (Jose)1837½ – ½
Vrouenraets, T.J.M. (Tom)1843Riekenbrauk, J. (Jörg)19050 – 1
Braeken, B.H.J. (Barry)1950Krueger, A. (André)19521 – 0
Akker van den, G.G.H. (Guus)1863Toll, M. (Maarten)18221 – 0
Gemiddelde Rating:1927 Gemiddelde Rating:19555-3

meer artikels