V2 verslaat alweer V1 en is nu officieel angstgegner

De eerste ronde van het jaar is altijd lastig. Tegen een team van Voerendaal spelen is altijd lastig. Tegen een team van dezelfde vereniging spelen is altijd lastig. Tegen een goed team spelen is altijd lastig. Dit jaar spelen wij net zoals vorig jaar de eerste ronde tegen Voerendaal 2 en dit is traditiegetrouw altijd lastig.

Echter, als het voor Voerendaal 1 op voorhand lastig lijkt, dan is het voor Voerendaal 2 op voorhand ook lastig. Een paar dingen zijn zwaar in het voordeel van Voerendaal 1. Als eerste wil ik beginnen met de absolute headliner: the return van Gert. Gert is al zes jaar en een twintigtal partijen op rij ongeslagen. Niet alleen dat, maar hij rijgt ook de overwinningen aan elkaar.

Daarnaast heeft Voerendaal 1 met het gehele team een uiterst gezond ontbijt gehad bij Ger en Willll. Een zelfgemaakte pompoensoep (Will heeft het gemaakt met behulp van de spierkracht van Ger die de pompoen vakkundig in mootjes heeft gehakt. Wellicht heeft hij hier al wat kruit verschoten) afgetopt met room. Room is gezond, want dat zijn goede vetten. Transvetten zijn niet goed en volkoren is wel goed. Het midden van een graankorrel is bloem en dat is suiker. Het buitenste gedeelte, de schil, zit vol vezels en die zijn goed voor je. Graag wil ik Ger bedanken voor de duidelijke uitleg. Iedere dag een klein beetje beter worden dan de dag ervoor is the way of the warrior.

Ook zijn er een aantal facetten in het voordeel van V2. Ze hebben Ties en Bob in de gelederen en die zijn nog jong. Die hoeven zich dus niet druk te maken over rekeningen, hypotheekrentes, macro-economische of geopolitieke ontwikkelingen. Deze jongens kunnen dus rustig schaken en tussendoor een broodje kroket erin klappen. Of een tosti. Iets waar iedereen met een leeftijd van boven de 30 alleen maar van kan dromen.

Nog een voordeel van V2 is teamlid Ingrid Voigt. Ingrid is een hele gevaarlijke speelster en daarnaast is ze ook nog vrouw. Iets waar iedere schaker het altijd lastig mee heeft. Vooral Brunssummers. En laat V1 nou een heel team vol zijn. Het is een absolute must voor V1 dat Ger tegen Ingrid speelt, want de rest acht ik kansloos tegen haar. Ger is een beetje de James Bond gespeeld door Sean Connery van tegen vrouwen schaken.

Last but not least is de afwezigheid van Hans Dam een aderlating voor V1 en een zegen voor V2. Hans heeft een nieuwe vaste relatie en daarmee is hij het Pieterpad aan het lopen. De wandelingen in de buurt zijn al afgekruist dus vandaag heeft hij een verre reis voor de boeg. Succes!

Na het fantastische ontbijt rijdt V1 gezamenlijk en gebroederlijk in colonne richting ons fantastische lokaal op de berg in Klimmen. Onderweg krijgt Sander een appje van Ruud Lemmers. Ruud maakt zich zorgen, want niemand van V1 is nog gesignaleerd. Vervolgens komt een volledig Duits wagenpark de parkeerplaats op rijden. Een Opel, een VW en een BMW. De Brunssumse schaakmaffia.

De wedstrijd kan beginnen.

Op bord 4 speelt Gert V1 met wit tegen Ties V2. Ties’ bijnaam is aan het evolueren. Eerst was hij het Matiesje, maar sinds eind vorig seizoen is hij gepromoveerd naar Tricky Ties. Deze eervolle bijnaam was eerst besteed aan Tricky Tom (Tom Vrouenraets die nu weer bekend staat als Tom). Tricky Ties heeft vorig jaar wat James Dean the Great Escape – en katachtige ontspanningen laten zien in de KSNB. Tegenstanders waren zo verward dat keer op keer de slechtste zet uit de hoge hoed kwam getoverd. Helaas is er slecht nieuws voor TT op komst.

Gert speelt met wit een gesloten Siciliaan tegen TT. Om nog specifieker te zijn is dit het systeem dat Armand Hendricks vroeger ook speelde. Armand is trouwens ook mede de reden waarom Paul nu in ons team speelt. Heel vroeger, toen TT en Bob V2 nog niet geboren waren, is een vriendschap ontstaan tussen Brunssummers en Paul op de Gentse Feesten. Armand was trouwens ook veel beter in verslagen schrijven dan ik. 

TT neemt geen genoegen met gesloten stellingen en speelt zijn pion van c5 naar c4. Een pionoffer met vage uitleg, maar actieve zetten tot gevolg. Dit wordt niet aangenomen en Ties gaat van gek naar gekker naar gekst. Gert gaat de uitdaging graag aan, want niet te vergeten, Gerts naam eindigt op een T. Wie het laatst tricket, tricket het best. De weersberichten zijn slecht. Een hoge druk trickfront verzameld zich boven het complete bord.


Black to move. Als de loper van c5 weg zou zijn dan heeft dit desastreuze gevolgen voor wit, want dan is Rxf2, Kh1, Bd5, Nf3, Bxf3 een groot probleem. TT speelt hier Bf8, met als doel om de loper weg te lokken, deze bovengenoemde combinatie uit te voeren met schaak en vervolgens de loper op f8 terug te snoepen. Gert negeert de Mexican Bishop stand-off en speelt Rad1. Hij valt een loper aan en ik val een toren aan. Ties speelt hier R8d8. Een automatisch zetje wat in eerste instantie goed lijkt. Gert speelt Rxd2 en langzaam maar zeker begint het een en ander te dagen in de bovenkamer van de zwartspeler. Dan komt het besef: TT is geoutT’d. Rxd2 Re8 komt op het bord en de pion op f2 is verdedigd door de loper op c5 die niet geslagen kan worden, want de loper op f8 is gepend en wordt twee keer aangevallen. Niets kan de zwarte stelling nog redden en na twee zetten is capituleren het enige wat zwart nog rest. 1-0 V1 en GerT wint van Ties die vanaf nu weer gewoon Ties is. Gerts ongeslagen status blijft behouden en bekroond zijn rentree na 4 jaar afwezigheid met een mooie overwinning. De Toon is gezeT. 1-0.   

Op bord 2 speelt Roger tegen Sander. Een rossolimootje komt op het bord en Sander heeft een ontwikkelingsvoorsprong en centraliseert al zijn stukken. Roger reageert tijdig met de juiste actieve zetten en Sander mist wat nuances om wat druk uit te oefenen. De onderstaande stelling komt op het bord. Zwart heeft net d5 gespeeld. De witspeler zit tegenwoordig dagelijks aan enorme hoeveelheden middlegame tactics, want dit heeft hem al een paar keer punten gekost. Hier spot Sander Nf6, Bxf6, Rxe8, Rxe8, Bxf6. De belangrijkste verdediger van zwart is afgeruild en de belangrijkste aanvaller van wit staat nog op het bord. Of dit waarde heeft hangt helemaal af of de witte dame op de diagonaal van a1 naar h8 kan komen. In de praktijk blijkt dat een nauwkeurige Re4 dit onmogelijk maakt en een remise is onvermijdelijk, want de zware stukken gaan er op de e lijn vanaf. In het weglopen komt een getergde, van zijn tricky titel gestripte Ties naar Sander toe. Ties had een dubbel kwaliteitoffer gezien die door beide spelers gemist was, maar meteen heel interessant klinkt. Hier komt die: Nf6, Bxf6, Rxe8, Bxd4!, Rxf8, Qg3. Dit is minimaal een draw vanwege eeuwig schaak op de g en h lijn. Computers kunnen echter nog verder rekenen en dit blijkt zelfs winnend te zijn. Hiervoor moeten wel een paar zetten worden gevonden die rechtstreeks uit het sprookjesbos komen. Lets go.  Nf6, Bxf6, Rxe8, Bxd4!, Rxf8, Qg3, Kh1, Qxh3, Kg1, Qxg4, Kh1, Qh3, Kg1, Be5, f4, Bd6! Hier valt zwart de toren op f8 aan en dreigt tegelijkertijd Bb6 gevolgd door Ba6. Dit schijnt noodlottig te zijn. De lopers zijn samen te sterk en wit verliest te veel materiaal. Als Ties dit gezien had zou hij meteen weer gepromoveerd worden tot TT, maar helaas. Desalniettemin mijn complimenten. Nog meer tactics oefenen voor Sander dus en hopelijk komt hij dan ooit op het level van Ties. V1 1.5 – V2 0.5.


Op dit punt in de wedstrijd zijn Ruud Lemmers en Paul Stuemer hun ding aan het doen op bord 1. Ruud kent de opening niet en staat het vanaf zet 5 al bij elkaar te houden. Paul speelt actief op de damevleugel en in het centrum. Op bord 3 verdedigd Ger een slechtere stelling en Ingrid speelt b6 (zelf heb ik weinig hoop voor Ger, maar na deze zet geloof ik zelfs in winstkansen, mits Ger een weg weet te vinden en de dreingingen weet te pareren). Op bord 4 speelt Marcel met zwart tegen John Heuts. Beiden zijn fervent Caro-kann spelers. Mensen naar mijn hart. John is steady en Marcel heeft wat tijdnood en slaat de actieve weg in. Het lijkt erg gevaarlijk, maar als John als dit overleeft wint hij. Dit kan dus alle kanten op. Op bord 6 speelt Ron Dohmen met wit tegen Bob Vonken en Ron staat een pionnetje achter, maar geen big deal.

Ger heeft goed verdedigd en de volgende stelling staat op het bord. Ingrid plaatst hier een remise-aanbod bij. Wellicht om Ger in de war te brengen. Zwart kan nu doen wat hij wilt de pionnen en het paard vormen een muur. Ger kiest ervoor om naar de koningsvleugel te lopen, maar beseft twee dingen. 1: als wit h3 speelt en de loper op f2 zet komt zwart er ook nooit door vanwege een witte muur. 2: Nd4 check en het paard kan de witte stelling in springen. Ingrid speelt de loper terug en het is remise. V1 2 – V2 1.


Bij Ron op bord 6 slaat het noodlot toe. Een toren is op a7 ingesloten door een pion op b7 en een loper op a6. Bob valt niet alleen met een kwaliteit extra aan, maar ook de loper van a6 kijkt helemaal naar f1! Binnen een paar zetten kunnen de stukken in de doos. Ron heeft zich kranig geweerd maar het blijkt niet genoeg. V1 2 – V2 2. Btw (afkorting voor by the way. Niet te verwisselen met belasting over toegevoegde waarde, want hier hoeven ze zich op die leeftijd nog niet druk over te maken) ik heb Bob en Ties niet achter het bord zien eten. Opmerkelijk.

Op bord 5 (dat dit bord 5 is zegt wel hoe hoog het niveau is) zet Marcel alles op alles om in tijdnood toch de overwinning over de streep te trekken. John blijft koel en geeft zijn toren voor twee stukken. Hij stabiliseert zijn stelling en twee centrumpionnen lopen naar de overkant. Na de partij heeft Marcel het gevoel dat er ergens meer in heeft gezeten, maar hij weet nog niet precies waar. In ieder geval een goede partij van John want Marcel is al jarenlang in topvorm en zijn rating klimt maar door. De laatste vijf jaar heeft hij maar twee keer verloren en dat was beide keren tegen V2! John is wat mij betreft vanaf nu de man to beat. De man in vorm. Man on fire. Hij heeft ook niet voor niets zijn groep gewonnen op Tata Steel (de derde ronde speelde hij een Caro-Kann met een snelle c5 en zijn tegenstander kwam er niet aan te pas). V1 2 – V2 3.

Er is nog maar 1 partij over. Ruud tegen Paul. Het werd remise op bord 2 en gezien de tussenstand, die ik een heel stuk hierboven beschreven heb, was ik op dat punt niet ontevreden. Echter sindsdien is het bergafwaarts gegaan. Minuten later heeft Paul zich verrekend en geeft een pion weg. Het is beter te beschrijven als: hij geeft een pion weg, maar kan helaas toch niet een andere pion terug winnen. Dit heeft Ruud toch vaak dus het is geen geluk meer te noemen. Als het ingewikkeld is maken mensen eenmaal foutjes en daar weet hij dan als geen ander gebruik van te maken. Maar gelukkig heeft Paul een voordeeltje opgebouwd en is er nog wat initiatief over. Materiaal is ook maar materiaal. Zoals Brad Pitt in de film Fight Club zei: the things you own end up owning you. Paul blijft in de weer en blijft kansen creëren. De partij is erg ingewikkeld en er is ook nog tijdnood. Een open stelling met een erg zwakke koning voor wit, een iets minder zwakke koning voor zwart, twee loperparen en dus totale chaos. Tekenend voor de partij is het feit dat er voor beide kanten biiiijjjjjna dame offers met mat door lopers in zaten. Ruud hoefde het dame offer niet aan te nemen en Paul gaat niet mat, omdat de loper van Ruud die mat moet geven gepend staat. Ruud doet zijn sportieve plicht en geeft eeuwig schaak zodra het in de stelling zit. Immer schach. Dit betekent een 3.5 – 2.5 overwinning voor Voerendaal 2.

Waar is het nu fout gegaan? Hier moeten we nog diep over analyseren en terug naar de tekentafel gaan. Ik vermoed dat het ontbijt te gezond was. Ger heeft verteld dat het lichaam veel moeite heeft met het verteren van ongezond voedsel. Echter, dit heeft wel tot gevolg dat er uren later nog energie uit die frikandel wordt getrokken door het lichaam. Duidelijk is dat wij het volgend jaar de eerste ronde over een hele andere boeg moeten gooien. Ik stel voor.. Broodjes knakworst, gehaktstaven, bier, whisky en gezang als ontbijt. Hier hebben wij Hans bij nodig! Gepassioneerd Malle Babbe inzetten bij het ontbijt is het schaakequivalent van Ruud Gullit een penalty geven bij de aftrap op een EK finale voetbal. Misschien is ieder 1,5 uur een banaantje uitdelen a la Gaston Dörenberg ook een oplossing. NEE, FRIKANDELLEN!

Voerendaal 1RatingVoerendaal 2Rating1e ronde
Stuemer, P. (Paul)2051Lemmers, R.M.T. (Ruud)2060½ – ½
Bachaus, S. (Sander)1974Hünen, R.W.G. (Roger)1928½ – ½
Schaffhausen, G. (Ger)1932Voigt, I. (Ingrid)1927½ – ½
Deichmann, G. (Gert)1814Dumont, T.C.W. (Ties)18811 – 0
Didden, M.D. (Marcel)1928Heuts, J.H.E. (John)18150 – 1
Dohmen, R. (Ron)1430Vonken, B.J.M. (Bob)16920 – 1
Gemiddelde Rating:1855Gemiddelde Rating:18842½-3½

meer artikels