Verzwakt Zuid Limburg 2 verliest zwaar van sterk Blerick 1: 2-6

De vorige ronde miste het eerste team ook twee spelers maar hadden we bewust gekozen om het tweede team niet te verzwakken gezien het belang van de wedstrijd. Deze keer lagen de kaarten anders: het eerste team had een belangrijke wedstrijd in de strijd tegen degradatie en we zouden proberen onze sterkste spelers te laten invallen. Echter toen we daaraan begonnen hadden we nog geen vermoeden dat er zoveel spelers in het eerste team zouden missen en daardoor invallers nodig waren van het tweede team en Jozef uit het derde. Bovendien, moest verder doorgeschoven worden in bijna alle teams om de gaten te vullen. Uitval zorgde tot het laatste moment voor aanpassingen. Uiteindelijk waren wel alle teams met het aantal benodigde spelers aanwezig, maar konden we nergens in volle sterkte aantreden.

Zuid-Limburg 2 kon dan wel beschikken over Oscar, maar de andere hoge-rating spelers van ZL-2 waren dus ingevallen in het eerste of waren niet beschikbaar, waardoor we tegen het heel sterke Blerick 1 eigenlijk kansloos waren en zeker niet meer voor de titelstrijd konden gaan. Dat blijkt ook uit de einduitslag: 2-6 verlies. Echter, deze is toch wel wat overdreven want als we de individuele partijen bekijken, waren er hier en daar toch duidelijk goede kansen op meer voor ons. Maar de overwinning van Blerick kwam nooit in gevaar en is uiteraard heel verdiend. Je moet ook je eventuele kansen (op winst of remise) benutten en dat hebben wij onvoldoende gedaan, zij wel.


Luc (bord 4 met wit) was als eerste klaar met een korte remise. Zwart speelde een wat speculatieve opening maar Luc werd niet verrast en kwam wat beter uit de opening, genoeg voor zijn sterkere tegenstander om remise overeen te komen. Misschien moet Luc toch meer doorspelen in deze situaties?

Daarna kwamen er helaas 4 verliespartijen, maar zoals gezegd waren ze niet zonder kansen. De eerste 3 (Bob, Gino, René) waren wel tegen spelers van meer dan 2300 rating.

Bob (bord 3 met zwart) speelde op een hoog bord en heeft eigenlijk nooit echt een kans gehad. Hij kwam wat gedrongen uit de opening en wits ruimteoverwicht nam alleen maar toe. Daarom offerde Bob een pion op de damevleugel (Wolga-gambiet -stijl) in de hoop wat tegenspel te verkrijgen, maar dat kwam er nauwelijks. Een investering van een tweede pion bracht ook te weinig extra lucht en Bob moest zich neerleggen bij het onvermijdelijke. Degelijk gespeeld van zijn 2300+ tegenstander.

Gino (bord 1 met zwart) speelde aan het spitsbord tegen GM Martijn Dambacher een heel interessante partij.  Wit kreeg een klein “wit-voordeeltje” uit de opening maar er was lang weinig aan de hand en Gino speelde goed mee. Wit opende het centrum voor activiteit maar kreeg daardoor wel een klassieke geïsoleerde d-pion. In deze fase was plots elke zet uiterst belangrijk. De stelling was heel gecompliceerd en beide spelers misten hun beste kansen. De laatste schermutseling was dat zwart een geslagen pion kon terugnemen maar dan leek hij een kwaliteit te verliezen. Een diepe tegentruuk zou dit echter voorkomen hebben en een goede stelling hebben opgeleverd. Gino zag het niet, sloeg de pion niet terug maar dit gaf wit twee verbonden oprukkende vrijpionnen en een winnende stelling. Uiteindelijk liep het zelfs snel mat.

René (bord 8 met wit) kreeg niet zijn gehoopte leuke spel met wit. Zwart nam veel ruimte op de damevleugel en daar stond niet genoeg initiatief op de koningsvleugel tegenover doordat zwart goed speelde. Toch kreeg René een gelijke stelling toen zwart na een paardruil in het centrum verkeerd terugsloeg. Zwart kreeg weliswaar een vrijpion maar sloot de stelling waardoor zijn hogere stukkenactiviteit niet meer tot zijn recht kwam. Sterker nog, wit stond tijdelijk zelfs ietsjes beter, hoewel zwart de stelling weer snel gelijktrok. Toen zwart met een paard binnenstormde kon René de vrijpion nemen. Dit leek door een aftrekaanval materiaalverlies op te leveren maar, net zoals bij Gino, was er mooie tegentruuk om hieraan te ontsnappen. Ook zoals bij Gino, werd dit echter gemist, de pion werd niet genomen en René kwam weer heel passief te staan. Toen in tijdnood een laatste kans op gelijkspel gemist werd was het helemaal over.


Wat later verloor ook Ynze (bord 6 met wit). Hij stond in de opening wel wat beter maar daarmee is het ook gezegd. Bij de overgang naar het middenspel ging het mis en ondanks dameruil kreeg zwart een sterke aanval die hij ook sterk voortzette. Pionwinst en activiteit leidde tot een eindspel met twee pionnen meer voor zwart en totaal gewonnen stelling. Overtuigend spel van Ynze’s tegenstander.

Daarmee stonden we dus op een achterstand die niet meer in te halen was: 0,5-4,5

Ruud (bord 7 met zwart) offerde in de opening een pion voor initiatief op de damevleugel. Wit kon zijn stukken niet optimaal coördineren, zwart wel, en dit leidde tot progressief voordeel voor Ruud tot zelfs gewonnen stelling. Maar het was niet makkelijk door te breken en Ruud stond nog steeds die pion achter. Het zwarte initiatief liep niet direct heel slecht af voor wit. Ruud won wel de pion terug en hield druk maar er waren intussen wel veel stukken geruild. Hij kreeg nog een kans op pionwinst maar dat was niet zo makkelijk te zien. Zoals het ging werd het snel gelijkspel en remise. Mooie partij van Ruud maar toch een gemist kansje op meer.

Stefan (bord 5 met zwart) kwam na de opening al snel slecht te staan, gedrongen en passief. Toch gebeurt dat wel meer bij Stefan en kan hij zich stug verdedigen. Dat probeerde hij nu ook maar wit speelde het rustig verder, en versterkte zijn stelling systematisch. Stefan probeerde te ontsnappen door een dubbel kwaliteitsoffer voor hopelijk onduidelijke complicaties. Echter dit was een illusie, wit speelde het eenvoudig uit.

Onze enige winst kwam van onze IM Oscar (bord 2 met wit). Hij kreeg een mooi voordeel met een van zijn geliefde openingen. Het was echter niet eenvoudig dit voordeel vast te houden, laat staan te vergroten. Toen echter de stelling stilaan wat vervlakte liet zwart plots een mooi offer op f7 toe, en Oscar miste deze kans niet. Zwart kon het offer niet aannemen en verloor zo een pion. In de volgende fase werden vrijwel alle stukken geruild tot er een toreneindspel ontstond met pluspion voor Oscar en actieve toren. Dit was een gewonnen stelling, maar dan zie je weer hoe moeilijk toreneindspelen zijn. Het was moeilijk om de precieze winst te vinden. Zoals het ging werden pionnen op de damevleugel geruild tot een vrije a-pion overbleef (en 3 tegen 3 pionnen op de koningsvleugel). De zwarte toren stond echter achter de vrijpion, de witte toren dekte de a7 pion van de zijkant. Niet zo makkelijk, en zwart kreeg later de mogelijkheid de witte koning op de koningsvleugel op te sluiten wat Oscar niet had moeten toelaten.  Het zou genoeg moeten zijn voor remise voor zwart maar nu liet hij zich verleiden om zijn eigen koning naar het centrum “te activeren” waar hij beter passief gebleven was. Door een mooie manoeuvre creëerde Oscar een tweede vrijpion die de afgesneden zwarte koning nu niet meer kon stoppen.  Mooie overwinning van Oscar!

Eindstand 2-6, een zwaar verdict.De foto’s bij dit verslag zijn van Cindy Harder.Zuid Limburg 2RatingBlerick 1RatingRonde 5
Mon de, G. (Gino)1955Dambacher, M. (Martijn)24990 – 1
Lemmers, F.A.M.O. (Oscar)2353Chocenka, D. (Dmitrijus)23241 – 0
Merx, B.H.M. (Bob)1886Becker, M. (Marcel)23020 – 1
Zimmermann, L. (Luc)2069Köhler, C. (Christian)2184½ – ½
Spronkmans, S. (Stefan)2083Heinert, E. (Eugen)21730 – 1
Mengerink, Y. (Ynze)2070Krause, T. (Thomas)21020 – 1
Lemmers, R.M.T. (Ruud)2028Gohla, U. (Ulf)2098½ – ½
Hassel van, C.A.M. (René)2060Harff, M. (Marcel)23180 – 1
Gemiddelde Rating:2063Gemiddelde Rating:22502-6

meer artikels