Voerendaal 2 speelt zich veilig

In de 6e ronde van een seizoen, waarin Voerendaal 2 steeds in het onderste deel van de ranglijst terug te vinden was, wist het team zich definitief veilig te spelen middels een 4-2-overwinning tegen onze vrienden van DJC 1.
Van de vaste kern van 8 spelers (er spelen steeds zestallen) waren Tom Vrouenraets, Maarten-Jan Oosterman en Frans Lipperts verhinderd, waardoor de schrijver van dit artikel mocht invallen. Onder de bevlogen leiding van arbiter Rick Wagemakers en assistente Claudia begonnen de 24 spelers (ook de schakers van Voerendaal 1 en De Juiste -Z- 1 speelden deze middag hun onderlinge competitiewedstrijd in de Davidzaal van De Borenburg) aan hun partijen, ondanks het mooie weer en Moederdag.
Omdat ik de volgorde van de uitslagen niet meer helemaal weet, zal ik de borden van achter naar voren aflopen.

Op bord 6 kreeg John Heuts met wit tegen Bart Koelman een aardig ruimtevoordeel in het centrum en op de damevleugel. Maar op het moment dat hij wilde toeslaan op de damevleugel, overzag hij een zwarte tegenactie tegen zijn verzwakte koningsstelling en kon opgeven.

De benjamins van beide teams, in de vorm van Bob Vonken met zwart tegen Luca Boatca, speelden tegen elkaar op het vijfde bord. Er werd lang gewacht met de rochades en beide spelers snoepten een pionnetje, maar toen beide koningen in veiligheid waren gebracht en het eerste torenpaar was geruild, werd er remise overeengekomen.

De andere Bob (de schrijver van dit artikel) speelde op bord 4 met wit tegen Marcel Graff. In een lastig in te schatten middenspel wilde Marcel zijn toren uit een loperpenning halen, maar het veld waar deze naar toe werd gezet (e8) bleek het meest ongelukkig veld te zijn en twee zetten later kon zwart opgeven.

Nog een bord hoger (3) bouwde Roger Hünen met zwart tegen Gerard Bischoff zijn stelling prima op en wist door de afruil van de witte lopers een mooie octopus (de ‘octopus‘ is een paard dat gekenmerkt wordt doordat het op een veld op de derde (of zesde) rij in het vijandelijke kamp is binnengedrongen, gedekt door een loper of een pion, blijkt in de praktijk de gevechtswaarde van een toren te hebben) te creëren. Roger won een pion, maar even later ging het mis en er bleef een paardeindspel met een pion minder voor zwart over. Dit eindspel was verloren, maar na de ruil van de paarden had Roger goed gerekend dat het resterende pionneneindspel remise was.

De sterkste speler van het team uit Stein, Fabian Miesen, zat op bord 2, voor Ingrid Voigt een mooie uitdaging, maar ze had wel haar favoriete witte kleur. Het leek erop dat zwart steeds een tikkeltje beter stond, maar wit bleef keurig in de partij. In het late middenspel produceerde de zwartspeler uit het niets een blunder, waarna Ingrid er als de “Hühner” bij was om met Pe7+ (mat of damewinst) het punt te incasseren.

Teamcaptain Ruud Lemmers gaf het goede voorbeeld door niet alleen op het hoogste bord (met zwart) te spelen, maar ook als laatste klaar te zijn met de partij. Na de middenspelschermutselingen ontstond er een eindspel met voor beide partijen een toren, paard en 4 pionnen, maar helaas voor tegenstander Roel Roberts waren de witte pionnen 3 eilandjes en de zwarte pionnen 1 groot eiland. Ruud won één van de witte pionnen, maar moest nog even opletten vanwege een dreigende witte pion op b7. Op tactisch fraaie wijze werden de witte dreigingen geneutraliseerd, waarna de witspeler nog een kwaliteit offerde om zijn stelling te kunnen houden. Met vaste hand leidde Ruud zijn stelling naar winst en het team naar de 4-2 overwinning.

In de 7e en laatste ronde op 9 juni (gemeenschappelijk in Helden) speelt Voerendaal 2 tegen Reuver 1, dat de punten nog hard nodig heeft in de strijd tegen degradatie.

Individuele uitslagen

Voerendaal 2RatingDJC Stein 1Rating6e ronde
Lemmers, R.M.T. (Ruud)2010Roberts, R. (Roel)18641 – 0
Voigt, I. (Ingrid)1927Miesen, F. (Fabian)21661 – 0
Hünen, R.W.G. (Roger)1950Bischoff, G. (Gerard)1857½ – ½
Merx, B.H.M. (Bob)1906Graff, M. (Marcel)19001 – 0
Vonken, B.J.M. (Bob)1821Boatca, A. (Luca)1797½ – ½
Heuts, J.H.E. (John)1907Koelman, B.F.C. (Bart)18490 – 1
Gemiddelde Rating:1920Gemiddelde Rating:19064-2


Foto’s (gemaakt door Rick Wagemakers)

meer artikels