Voerendaal 3 – Kerkrade: we hoeven ons niet te schamen

Op zondag 12 november speelde Voerendaal 3 tegen het altijd lastige Kerkrade.  De meest spelers kennen elkaar al lang, dus het was plezierig om vooraf wat bij te praten.

Ilmar Woldring speelde een heftige partij, en won via een combinatie een kwaliteit. Maar daarna bleek het loperpaar van de tegenstander in combinatie met een pion op b3 toch veel sterker dan zijn torens. De tegenstander toonde dat mooi aan, en kreeg achteraf waardering daarvoor van Ilmar.

Robert Horbach had inmiddels het eindspel bereikt, waarin hij het met een loper moest opnemen tegen een paard. En daar was hijzelf niet helemaal gerust op, zo liet hij me weten, en daarom hebben we afgesproken dat hij remise zou accepteren.  Frans Lipperts stond na het middenspel heel degelijk.  Hij hoefde niets te vrezen, maar er was ook niet direct te zien wat zijn plan zou moeten zijn. Gezien de stand van het team speelde Frans door, maar kwam door zijn initiatieven uiteindelijk zelf in de problemen. De tegenstander maakte het grappig af met een torenoffer.

Richard Weijnans speelde rustig en wist op zijn manier gaandeweg kleine voordeeltjes te creëren. Dat leverde hem uiteindelijk de kwaliteit en de winst van de partij op!Berry Maas speelde met zwart op bord 1 tegen Walter Kunstek. Het werd al vroeg gecompliceerd door een onorthodoxe zet van Berry.  Hij verloor een pion, verhinderde de rochade van de tegenstander en wist een soort vesting te bouwen.  Zijn tegenstander had het initiatief en leek hem langzaam maar zeker te verstikken. Maar Berry hield stand, en steeds als ik dacht dat het afgelopen was vond Berry weer een nieuwe oplossing!  Zo wist Berry een lastig eindspel te bereiken. Het voordeel was nog steeds voor wit, maar uiteindelijk werd het pat!  Voorwaar een mooie prestatie van Berry!

Zelf moest ik het met wit opnemen tegen Glenn Freer, een degelijke speler. In een Franse opening rocheerde zwart lang, maar daarna kon ik op de andere vleugel het initiatief nemen.  Kwam in het voordeel, maar verspeelde dat gelijk weer door de dames te ruilen.  Naspelen met de engine leerde me dat ik mijn stelling heb overschat. Zwart wist een gewonnen eindspel te bereiken. Maar door een onachtzaamheid trapte hij in een valletje verloor hij zijn plus-pion en bood hij gedesillusioneerd remise aan.  Uit de analyse met de engine bleek dat hij ook daarna nog gewonnen stond.  Geluk gehad dus.

We verloren deze ontmoeting weliswaar met 2 ½, – 3 ½,  maar hoeven ons tegen deze tegenstander en met dit vertoonde spel daarvoor zeker niet te schamen.

Voerendaal 3RatingKerkradeRating2e ronde
Maas, B. (Berry)1654Kunstek, W.R.H. (Walter)1844½ – ½
Smeets, J.L.A.H. (Bert)1713Freer, G.W.J. (Glenn)1912½ – ½
Lipperts, F.A.S. (Frans)1661Engels, H.J. (Jo)16850 – 1
Woldring, I. (Ilmar)1598Muyrers, C.M.F. (Cyril)16540 – 1
Horbach, R.P.H. (Robert)1623Paffen, J. (Jo)1535½ – ½
Weijnans, R. (Richard)1466Febo, I. (Ivano)01 – 0
Gemiddelde Rating:1619 Gemiddelde Rating:17262½-3½

meer artikels