Voerendaal 4 sluit af in opwaartse lijn

Zondag 9 juni speelden we met Voerendaal 4 tegen Posterholt 1 in de laatste ronde van de LISB in de 2e klasse. De gemiddelde rating van de tegenstander lag zo’n 150 punten hoger dan die van ons. We gingen dus met niet al te hoge verwachtingen de strijd aan. Het resultaat viel uiteindelijk niet tegen: 2 ½ – 3 ½ .

Tei was als eerste klaar. De tegenstander van Tei had geen ontzag voor zijn leeftijd. Na een uurtje spelen moest Tei helaas de partij opgeven.

Bert zat op bord 1 en begon met de schotse opening waarna het spel zijn inziens tamelijk gelijk op ging, maar hij wel een slechte loper had. Uit analyse achteraf bleek dat er zowel voor Bert als voor de tegenstander mogelijkheden waren om op duidelijk voordeel te komen. Die werden door beiden echter niet benut of gezien. Uiteindelijk wist zijn tegenstander Berts goede loper te ruilen en overmacht op de koningsvleugel te creëren, waarbij Bert de keuze had uit mat of dame verlies. De partij werd opgegeven en ze hebben samen een pilsje gedronken

John speelde een spannende partij, waarin hij duidelijke winstkansen had. De tegenstander bood echter hardnekkige tegenstand. John kon zijn aanval met wit onvoldoende doorzetten. Uiteindelijk kreeg John het zeer moeilijk. Hij kwam zelfs een toren en twee dames achter te staan tegen 1 dame aan zijn eigen kant. Hij had echter ook nog 6 pionnen waarbij één pion heel goed stond op veld e5. Een perfecte afscherming voor zijn dame, die zo buiten het bereik van de vijandige dames en toren kon blijven. John kon zo zonder probleem eeuwig schaak geven. Na 14 schaakzetten werd remise overeengekomen. John was blij met het resultaat, zijn tegenstander (300 rating punten hoger!) was zwaar teleurgesteld. Hij had al aan zijn teamgenoten een duimpje gegeven dat hij het karwei volbracht had. Helaas voor hem.De ervaringen van Frits en Sem waren als volgt. Met lood in de schoenen vertrokken John en ik richting Oirsbeek om jeugdlid Sem Kok op te halen die genegen was in te vallen om ons zestal te completeren. Met lood omdat John en ik de laatste keren externe competitie niet bijster hadden gepresteerd. Dankzij het mooie weer was het genieten van ons mooie Limburgse landschap. We speelden tegen Postertoren 1, die gemiddeld bijna 200 ratingpunten meer hadden dan Voerendaal 4. In mijn partij werden de Dames reeds na 6 zetten richting zon en terras gestuurd en dreigde mijn tegenstander 2 zetten later mat in 1! 6 Zorgvuldige verdedigingzetten later deden hem inzien dat hij eenzelfde loper 4 keer had gespeeld. Ik won een kwaliteit, toren tegen loper, verdubbelde mijn torens, dacht niet lang over zijn remise-aanbod en speelde een niet moeilijk eindspel ontspannen uit.

Sem speelde remise tegen zijn tegenstander: rating 1481 tegen 1714. We hebben daar niet zo heel veel van mee gekregen maar Sem kwam geen enkel moment in de problemen. Klasse Sem!

Henk speelde een degelijke partij (Alapin Sicilian Defence) tegen de sterkste speler van de tegenstander. Aanvankelijk stond hij iets beter maar na het afruilen van diverse pionnen en stukken bleef er een gelijkwaardige stelling over met aan beide kanten 4 randpionnen, gelijkwaardige lopers, een paard en een dame. Er werd derhalve tot remise besloten. Dat bleek achteraf ook terecht te zijn. De computer-analyse gaf als uitkomst 0.00. Weliswaar werd zo een half punt gescoord maar helaas de wedstrijd net aan verloren.

Voerendaal 4RatingPostertoren 1Rating7e ronde
Klunder, L. (Bert)1723Hendrikx, J. (Jan)17700 – 1
Gommer, H. (Henk)1668Oostra, S.J.J. (Sietse)1831½ – ½
Verheijen, G.C.G. (Frits)1735Haarsma, R.L.H. (Rob)17551 – 0
Gerrichhauzen, J.T.G. (John)1425Pol van, P.M. (Thieu)1759½ – ½
Kok, S. (Sem)1481Jongen, P. (Peter)1714½ – ½
Holka, T. (Thei)1506Otten, I.B.M. (Ivan)15520 – 1
Gemiddelde Rating:1590Gemiddelde Rating:17302½-3½

meer artikels