WLC 1 maatje te groot voor Zuid Limburg 3

In de derde ronde van de KNSB-competitie wachtte ons weer een sterk team, dit keer een uitwedstrijd tegen WLC 1 in Eindhoven. Door wat problemen bij andere teams schoof Rien Seip door naar Zuid Limburg 2, terwijl Bob Merx inviel bij Zuid Limburg 4, en Gino de Mon een toernooi in België speelde. In Eindhoven bleken we met meerdere teams te spelen, aangezien we bij binnenkomst al door veel spelers van Zuid Limburg 5 begroet werden.  


De wedstrijd begon bepaald niet gunstig voor ons. Op bord 2 had Tom Vrouenraets een korstsluiting: een te automatische ruilzet op de 10e zet werd beantwoord met een venijnig 11. Lxf7+.  Pionverlies was het minste euvel, maar omdat de zwarte koning niet meer kon rocheren, bleef van de zwarte stelling een ruïne over. Enkele zetten later gaf Tom er de brui aan.

Leon de Vries, met stip op bord 1, speelde een solide partijtje. Na 15 zetten bood Leon remise aan, hetgeen door zijn tegenstander geaccepteerd werd.

Onze youngster Akul Gupta (bord 6) was het seizoen prima begonnen met 2 overwinningen, en speelde met zwart tegen Chiel Koster, een 2100+ speler. De witspeler bouwde langzaam zijn voordeel uit. Akul kreeg op de 24e zet een onverwachte kans geboden om met een kleine combinatie de stelling weer in balans te brengen, maar beide spelers mistten deze optie tijdens de partij. Daarna heeft Akul het tij niet meer weten te keren en nam WLC al een 2½-½ voorsprong.


Ook Barry Braeken (bord 8) heeft zich deze dag geruime tijd moeten verdedigen. De opening en het vroege middenspel verliepen gunstig voor Barry, maar ook hier wist de WLC-speler in het verder verloop zijn stukken handiger neer te zetten, waardoor zijn voordeel langzaam kon groeien. Tijdens het eten achteraf kon Barry enthousiast vertellen dat zijn tegenstander volgens de engine een voordeel had van +25. In hevige tijdnood voor beide spelers wist Barry met zijn toren de witte koning belagen, en kwam deze partij met eeuwig schaak tot een vredig einde.

Paul Stümer (bord 3) speelde een positionele partij met druk op de damevleugel, maar zijn opponent Bas van Doren speelde sterk door gevaarlijk tegenspel op de koningsvleugel te initiëren. Rond de 25e zet was Paul al behoorlijk in tijdnood, en de engine geeft aan dat de WLC-speler al op de 30e zet een nagenoeg winnende voortzetting gemist heeft. Vanaf dat moment kwam Paul weer helemaal terug in de partij en werd de stelling razend ingewikkeld. Als Paul op de 38e zet nog een fantastische zet had gevonden, was de stelling in een gewonnen stelling voor hem geëindigd. Nogmaals, in tijdnoodfase moet dit allemaal maar snel gevonden worden. Nu kon zwart aan de witte matdreiging ontsnappen en moest Paul ter overgave de hand strekken (4-1 achterstand).


Op de overige drie borden werd nog fel strijd geleverd. Ties (bord 7) is dit seizoen nog niet op dreef zoals in andere seizoenen. Het lukte hem om met wit een klein plusje op te bouwen en zijn tegenstander diep aan het nadenken te brengen. Als ik het goed gezien heb, produceerde Ties op de beruchte 40e zet een mindere zet (blunder?), die meteen door zijn tegenstander uitgebuit werd. Hiermee werd de partij helemaal gekanteld en was het Ties die de stelling moest zien te keepen. Helaas was deze opgave te groot en teleurgesteld gaf Ties de partij op.

Ook Sander (bord 4) had een lange zit die dag, en moest een groot gedeelte van de partij de zwarte stelling bij elkaar zien te houden. Zijn tegenstander Thomas Kools stelde Sander continue voor nieuwe problemen, maar Sander toonde zich gelijkwaardig en calculeerde haarscherp. De stelling was zeer ongebruikelijk: wit had dame + 6 pionnen tegen zwart, dame loper + 1 pion. Op de 48e zet heeft de WLC-speler de laatste kans gemist om de partij naar zich toe te trekken, en wist Sander een eeuwig schaakpatroon in de stelling te weven. En hieraan wist wit niet te ontkomen en kwamen de spelers remise overeen.


De langste partij was voor Jan (bord 5). In een dichtgeschoven stelling kon Jan een groot gedeelte van zijn partij geen gebruik maken van zijn witte loper en toren op a1, omdat de loper op b1 ingemetseld was. Met zijn 58e zet gaf de zwartspeler in gewonnen stelling en geheel onnodig Jan de kans om de loper (en dus ook de toren) te mobiliseren. Na de 60e zet sloeg aan beide kanten de vermoeidheid toe en had Jan winnend voordeel bereikt, maar kon uiteindelijk op de 81e zet een zeer zwaar bevochte overwinning boeken.


Tijdens het uiteten werd Jan Fober tot Man of the Match uitgeroepen, volgens de jury ‘vanwege zijn enige winstpartij en de hoge amusementswaarde voor de omstanders tijdens de laatste fase van zijn partij’.


Een blik op de tabel met individuele uitslagen leert dat WLC gemiddeld ruim 150 elopunten meer aan het bord bracht dan ZL3 en dat deze 5½-2½ nederlaag te verteren is. Na 3 ronden wordt in de KNSB 3F de ranglijst met 5 matchpunten aangevoerd door Pionneke, WLC en Bennekom 1. Dit laatste team is over twee weken onze tegenstander.

WLC 1RatingZuid Limburg 3RatingRonde 3
Smits, S. (Sebastiaan)2163Vries de, L.J.A. (Leon)1965½ – ½
Bollen, G. (Guus)2147Vrouenraets, T.J.M. (Tom)19041 – 0
Doren van, B. (Bas)2148Stuemer, P. (Paul)20731 – 0
Kools, T. (Thomas)2122Bachaus, S. (Sander)1990½ – ½
Ruben, B.R. (Berend)2054Fober, J.H.G. (Jan)19220 – 1
Koster, C. (Chiel)2131Gupta, A. (Akul)18541 – 0
Simons, R.W.J. (Rudy)2025Dumont, T.C.W. (Ties)19311 – 0
Klomp, R.L.P. (Robert)2040Braeken, B.H.J. (Barry)1959½ – ½
Gemiddelde Rating:2104Gemiddelde Rating:19505½-2½

meer artikels