Na de welbestede rustdag in het centrum van Praag (zie foto boven dit artikel) speelden we in ronde 6 op zondag 23 februari zonder Ynze tegen het sterke Equipe FQE (voor de verklaring van de afwezigheid van Ynze en de betekenis van de afkorting van de naam van het Canadese team zie vorig artikel van de WSTCC2025) op tafel 11 (niet op de liveborden dus).
Marcel (bord 2 met zwart) kreeg al snel een gedrongen stelling vanuit de opening en kreeg eigenlijk de hele partij geen kans tegen een IM. Een witte combinatie werd hem uiteindelijk te machtig.
De voorbereiding van Bob (zwart op bord 4) was niet ver genoeg geweest, waardoor hij te riskant ging spelen i.p.v. de gewonnen pion terug te geven om de ontwikkeling te voltooien. Het resultaat was dat zijn koning in het midden bleef met de zware stukken van wit nog op het bord. Met het mooie h4-h5 werd het zwarte lot bezegeld.
Luc (wit op bord 1) speelde een prima partij tegen de Canadese GM van boven 2500. Hij kreeg zijn voorbereiding op het bord en stond steeds een tikkeltje beter. De zwartspeler zag in dat Luc geen krimp zou geven en accepteerde wits remiseaanbod (met verlies van de wedstrijd tot gevolg).
Blijft over de ongeslagen Bart (wit op bord 3). Door enkele onnauwkeurigheden na de opening kreeg zwart het initiatief op de damevleugel en werd Bart op de pijnbank gelegd. Verdedigen kan Bart als de beste, maar volgens de engine miste zwart toch enkele kansjes om groter voordeel te halen. Op het moment dat zwart dacht toe te slaan, had Bart een venijnige truc waardoor hij kon afwikkelen naar remise.
Een 1-3 nederlaag dus, hetgeen geen schande was tegen dit sterke team.
Op de maandag (24 februari) werden we (nog steeds zonder Ynze) gekoppeld aan SC Roter Turm Altstadt (uit het centrum van München, Duitsland). Op papier (ratings) beloofde het een spannende wedstrijd te worden, helaas weer niet te zien op de liveborden (tafel 15).
In tegenstelling tot de vorige ronde was Bart (bord 3 met zwart) nu wel als eerste klaar. Zijn tegenstander was de topscorer van het team (5 uit 6), om deze te neutraliseren is wel aan Bart over te laten. Op zet 20 betekende een zettenherhaling de remise, al de 6e uit 6 partijen voor Bart!
Na een wat onorthodoxe opening bracht Marcel (wit op bord 2) enkele kleine dreigingen in de stelling in het vroege middenspel. Zwart neutraliseerde deze dreigingen waarna Marcel de tijd rijp vond voor de dameruil. Daarbij bood zwart remise aan, hetgeen werd geaccepteerd.
Bob (wit op bord 4) kreeg in zijn derde witpartij dezelfde zwarte eerste zet tegen. Nu kwam hij, in tegenstelling tot de andere twee partijen, wel iets beter uit de opening met een geïsoleerde zwarte d-pion. Via veld d4 greep hij het initiatief en uiteindelijk stortte de zwarte stelling in via een mooie paardzet naar d7.
Aan Luc (zwart op bord 1) de taak om door minimaal remise te spelen de 2 matchpunten binnen te slepen. De voorbereide variant kreeg hij op het bord en er ontstond een complex middenspel met 2 lange rochades. De zet, waarmee Luc remise aanbod (hetgeen werd geaccepteerd), was volgens de engine achteraf een fout, maar de variant waarom was erg complex en had de witspeler niet gezien (deze dacht dat Luc iets beter stond, wat ook het geval was voor de laatste zwarte zet).
We komen na deze overwinning (2,5-1,5) weer op een positieve score en kunnen stiekem weer naar boven kijken (hopelijk in het vervolg nog één keer op de liveborden!).
UItslagen ronde 6
Uitslagen ronde 7
Stand na ronde 7
