ZL1 stunt met een punt

(door: Fabian Miesen)

Met een WK in Qatar een oorlog in Europa en een hoge energierekening is er niets meer vanzelfsprekend. Zelf een gelijkspel tegen het sterke LSG is mogelijk. Een narcistische voetbaltrainer zou het wijden aan zijn eigen kunnen. Maar in ons geval lag het aan het goede spel van onze spelers gepaard met beetje geluk.

Voordat het eerst fluitsignaal klonk was het duidelijk dat wij het moesten stellen zonder onze vaste spelers Daniël, Alex, Luca en Michael. Maar gelukkig hebben we goede vervangers die dit gemis kunne opvangen.

Na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter begon het tactische steekspel. Jonas en Laurin maakten allebei een redelijk snelle remise. Er gebeurde niet veel meer dan dat de verdedigers de bal rustig naar elkaar aan het spelen wachten op het einde van de partij. (1-1)

Het eerste doelpunt viel aan onze kant toen Ivo zijn partij won. Ivo speelde tegen Thomas Willemze. En Ivo blijkt een angstgegner te zijn voor Thomas. Dit bleek ook wel in deze partij. Thomas heeft net een boek geschreven over het eindspel maar hij ging voor een riskant offer. Het offer was niet verkeerd maar het vervolg wel. Al kan je ook zeggen dat Ivo goed speelde. Ironisch genoeg moest Thomas snel opgeven toen een eindspel op het bord kwam. (2-1)

Met een voorsprong op zak is het altijd een gevaar om te defensief te spelen. Roel stond echter de hele partij minder. En dan is het logisch om remise te maken. Tegen het einde had hij echter wel een kans om voor meer dan remise te spelen. Al was het ook erg lastig om 24…Pd4 te vinden. Zeker als je de hele partij minder staat (2,5-1,5)

Hierna scoorde onze sterspeler Christian (3,5 uit 4) ons tweede doelpunt. Hij stond de hele tijd minder maar zijn tegenstander wilde te graag winnen waardoor hij de belangrijke pion op f7 verloor en het verlies van de pion wonnen de witte vrijpionnen de partij (3,5-1,5)

Fatih stond in zijn partij de hele partij beter maar wist zijn voordeel niet om te zetten in winst. Nadat zijn voordeel weg was en zwart zelfs even de iets betere stelling had besloot Fatih om voor de remise te gaan. Ook al had hij nog even kunnen doorspelen in de eindstelling (4-2)

Ook ik had een lange tijd de betere stelling in mijn partij. Ik kon echter niet een manier vinden om progressie te maken. Nadat mijn tegenstander alles goed verdedigde was het duidelijk dat er geen winstkansen meer voor mij waren (4,5-2,5)

Met een mooie 4,5 -2,5 als ruststand gingen we toch wel met enige vrees naar onze kleedkamer. Lennert en Ruud stonden namelijk verloren en Patrick stond ook minder tegen Predrag Nikolic.

Ruud verloor als eerst in wat mij betreft een modelpartij van zijn tegenstander Mark van de Werf. Hij wist met zijn loperpaar langzaam zijn stelling te verbeteren en won een zeer overtuigende partij. Wat mij betreft kan hij in de boekjes! (4,5-3,5)

Ook Patrick verloor zijn partij. Hij stond lang onder druk en moest het hoofd buigen voor zijn sterke tegenstander. Als je de hele partij moet verdedigen tegen een hele sterke speler is het niet vreemd dat je verlies maar wel jammer voor ons natuurlijk. (4,5-4,5)

En omdat Lennert langzaam in de opening werd overspeeld en te weinig spel kon genereren gingen we er allemaal vanuit dat Lennert zou verliezen. Hij wist echter nog een truc in de stelling te vinden in een kansloze stelling. Op zet 61 gaf zijn tegenstander de winst weg waardoor Lennert een fraaie eeuwig schaak in de stelling kon brengen. Wat zeggen ze ook alweer over Belgen in de laatste minuut? (5-5)

Dit zorgde voor een 5-5 die ik niet aan zag komen. Maar zo zie je maar dat het erg bevrijdend kan werken als je van tevoren weinig verwacht en het geluk aan je kant is. De volgende wedstrijd is tegen Rotterdam. Dit is niet alleen de koploper van de Eredivisie maar ook koploper in het schaken. Kijken of we weer voor een stunt kunnen zorgen!Zuid Limburg 1RatingLSG IntelliMagic 1RatingUitslagen
Lenaerts, L. (Lennert)2381Haastert van, E.P.C. (Edwin)2444½ – ½
Braun, C. (Christian)2441Schoppen, C. (Casper)25091 – 0
Meegen van, R. (Ruud)2269Werf van der, M.J. (Mark)24140 – 1
Baltic, F. (Fatih)2291Pijpers, A. (Arthur)2453½ – ½
Wantola, I.J.P. (Ivo)2338Willemze, T. (Thomas)23641 – 0
Driessens, P. (Patrick)2251Nikolic, P. (Predrag)25410 – 1
Hamblok, R. (Roel)2224Bosman, M.J.T. (Michiel)2352½ – ½
Gallasch, J. (Jonas)2229Jong de, J.W. (Jan-Willem)2382½ – ½
Miesen, F. (Fabian)2172Jens, A.J. (Jelmer)2395½ – ½
Perkampus, L. (Laurin)2016Wiersma, E. (Eelke)2279½ – ½
Gemiddelde Rating:2261Gemiddelde Rating:24135-5Partijen

meer artikels