Zuid Limburg 1 afgedroogd in Apeldoorn


(Dit verslag werd op de terugweg gemaakt door Luc in overleg met teamleider Lennert Lenaerts)


Er stond een uitwedstrijd tegen het sterke Apeldoorn op het programma.

Het was moeilijk om een volledig team bij elkaar te krijgen maar gelukkig waren Marcel en Luc bereid mee te gaan.

Op bord 3 speelde Ivo met wit een snelle maar correcte remise tegen Merijn van Delft.

We kwamen even op voorsprong via een overwinning van Lennert met zwart op bord 4 tegen Sjef Rijnaarts. Na de opening had Lennert eerst ruimtevoordeel. Daarna werd het gecompliceerd en uiteindelijk besliste hij de partij met een mataanval. Mooie overwinning!

Marcel mocht aantreden met zwart op bord 2 tegen GM Max Warmerdam, voormalig Nederlands kampioen. Na de opening stond Marcel redelijk goed. Wit had een pion geofferd voor ruimteoverwicht maar dit was niet helemaal duidelijk. Het bleef moeilijk. Toen Marcel naliet tegenspel te creëren met f4, werd de partij in de tijdnoodfase beslist in het voordeel van Max.

Luc speelde op bord 7 met wit tegen de sterke IM Nico Zwirs. Luc kreeg een klein openingsvoordeel maar de partij draaide snel in zwarts voordeel na een onnauwkeurige zet van Luc. Zwart bleef de druk hooghouden en toen Luc ook nog eens de beste verdediging miste was de partij snel beslist.

Christian speelde op bord 1 met wit om uitzicht te houden op een mogelijke GM-norm tegen GM Roeland Pruijssers. Na de opening stond zwart lichtjes beter met ruimtevoordeel. Christian probeerde de stelling te compliceren met een interessant pionoffer. Zwart moest goed verdedigen om beter te blijven staan maar plots kon Christian een stuk offeren om een sterke koningsaanval te starten. Hij miste eerst de winst en daarna een remisevoortzetting waardoor hij in een verloren eindspel terechtkwam. Roeland maakte het vakkundig af.

Luca speelde op bord 5 met wit tegen Stefan Kuipers. Na een standaardopening had wit een klein plusje. Vervolgens slaagde Kuipers erin zwaktes uit te lokken in Luca’s stelling. Toen de stelling werd geopend kon hij van deze zwaktes profiteren en won hij overtuigend.

Jonas won op bord 8 met zwart tegen Arthur van de Oudeweetering. Ondanks een licht ruimteoverwicht van wit had zwart aanvankelijk niet echt veel problemen. Wit kon echter zijn stelling versterken en met een offer op de koningsvleugel een sterke aanval krijgen, maar hij miste die kans. In ongeveer gelijke stelling probeerde wit een afwikkeling maar blunderde op het einde van de variant een stuk. Partij over.

Alex speelde op bord 10 met zwart tegen Tim Lammens. Er werd snel afgewikkeld naar een eindspel met ongeveer gelijke kansen. Er werden wel enkele onnauwkeurigheden begaan langs beide kanten maar uiteindelijk werd het evenwicht nooit echt verstoord. Remise.

Veel van deze partijen eindigden ongeveer tegelijk. De stand was nu 5-3 voor Apeldoorn maar op dat moment stonden de overige twee Zuid-Limburg spelers ook al verloren.

Daniel speelde met zwart op bord 6 tegen GM Thomas Beerdsen. Wit kwam wel wat beter uit de opening en bouwde het voordeel wat uit tot hij een pion won. Daniel nam drastische maatregelen door zijn dame te offeren met ruil van alle damevleugelpionnen, in de hoop een vesting te kunnen houden op de koningsvleugel. Dit was echter ijdele hoop, er was geen houden aan.

Siem probeerde op bord 9 met wit tegen Tom Meurs op winst te spelen om dicht bij 2400 rating te geraken en zo zijn meestertitel te behalen. Zwart had geen echte openingsproblemen en kon afwikkelen naar een eindspel met actieve toren. Na een korte tegenkans van wit bleef zwart aan het roer en kon uiteindelijk met zijn dubbele centrumpion gevaarlijk oprukken. Toen ook de zwarte koning erbij kwam en matdreigingen kon creëren was het over.

Eindstand 7-3.  Geen schande en op naar de volgende belangrijke opdracht, thuis tegen Zukertort Amstelveen.

Apeldoorn 1RatingZuid Limburg 1RatingRonde 4
Pruijssers, R. (Roeland)2544Braun, C. (Christian)24221 – 0
Warmerdam, M. (Max)2629Winkels, M.P.M. (Marcel)19121 – 0
Delft van, M. (Merijn)2374Wantola, I.J.P. (Ivo)2353½ – ½
Rijnaarts, S. (Sjef)2283Lenaerts, L. (Lennert)23500 – 1
Kuipers, S.C. (Stefan)2476Suvorov, L. (Luca)23191 – 0
Beerdsen, T.A. (Thomas)2491Hausrath, D. (Daniel)24581 – 0
Zwirs, N.J.J. (Nico)2449Zimmermann, L. (Luc)20671 – 0
Oudeweetering van de, A. (Arthur)2254Gallasch, J. (Jonas)23070 – 1
Meurs, T.W.A. (Tom)2282Dael van, S. (Siem)23261 – 0
Lammens, T.J. (Tim)2238Suvorov, A. (Alex)2340½ – ½
Gemiddelde Rating:2402Gemiddelde Rating:22857-3Partijenmeer artikels