Zuid-Limburg 2 krijgt afstraffing van Venlo 1 met 7,5-0,5

Het verdict was zwaar, te zwaar. Natuurlijk is Venlo een heel sterk team en de overwinning meer dan verdiend, maar in verschillende partijen hadden we goede stellingen gehad, voordat het finaal mis ging. Gelukkig hing er (voor beide teams overigens) niets meer van deze wedstijd af. Ondanks dat we in ronde 9 vrij zijn, weten we al zeker dat we op het einde van dit mooie seizoen (tenminste wat betreft Zuid-Limburg 2) vierde eindigen. Dit is duidelijk onze plaats, we verloren van de drie eerste teams en wonnen alles, behalve eentje (4-4), van de teams achter ons. Om de drie topteams aan te kunnen hebben we duidelijk al onze +2100 spelers tegelijk nodig maar dat lukt eigenlijk nooit, ook omdat het eerste team toch te veel invallers nodig had dit seizoen. Door de sterkte van Venlo en het missen van verschillende van onze +2100 spelers hadden we weinig hoop om goed te scoren, maar zo’n uitslag hadden we toch ook niet verwacht.

Luisa (wit op bord 1) kwam eigenlijk na de opening al snel minder te staan en Maarten Strijbos liet zijn sterkte zien door het snel en efficiënt af te maken.

Fabian (zwart op bord 2) kwam na een scherpe opening wat beter te staan en kon de druk zelfs verhogen op wits koningsstelling bij tegengestelde rochades. Maar plots ging het ergens volledig mis.

Luc (wit op bord 3) kwam redelijk goed uit de opening maar beide spelers gebruikten heel veel bedenktijd tot ze nog enkele minuten hadden voor meer dan 20 zetten. Beiden zagen niet meer goed hoe het verder moest zonder risico’s te nemen en na herhaling van zetten was het remise. Achteraf bleek dit het enige half puntje voor ons te zijn.

Stefan (zwart op bord 4) kwam na de opening wel heel erg passief te staan. Wit bleef goed de druk hoog houden maar door het stug verdedigen van zwart deed wit het in een vrijwel gewonnen stelling niet correct, waardoor het weer gelijk werd. Spijtig genoeg niet voor lang echter. De stelling was complex en wellicht toch makkelijker te spelen voor wit. Zwarts beste kans was een ver gevorderde vrijpion van wit volledig te omsingelen en te winnen, maar toen hij dit naliet, kwam wits loper van h4 via e1 naar c3 op de lange diagonaal die voor zwart dodelijk verzwakt was rond zijn koning. Het was meteen uit.

Ruud (wit op bord 7) kwam heel goed uit de opening met een sterke aanval op zwarts koningsstelling. Spijtig genoeg bleef wits koning zelf in het midden waardoor hij ook moest blijven oppassen. Al een tijdje stond wits dame op d2 en een loper op h6 die zwarts fianchetto-loper op g7 kon ruilen. Toen zwart Pb6-c4 dreigde met aanval op de dame op d2, had Ruud gewoon eerst met Lxg7 de loper moeten ruilen en dan h5 spelen, zodat de dame na aanval met Pc4 gewoon weg kon. Hij stond dan vrijwel gewonnen. Ruud speelde echter meteen h5 en na Pc4 (met aanval op dame op d2) moest Dg5 om Lh6 te blijven dekken waarna zwart weer de dame in de problemen bracht met …f7-f6. Het voordeel was weg maar het kon nog goed gaan (voor gelijkspel) maar hij deed het nu verkeerd en zwart kwam binnen met Dg3 schaak waarna het eigenlijk al niet meer te redden was.

Robbie (zwart op bord 8) was zo vriendelijk om in te vallen. Hij liet zich in de opening verschalken door zetvolgordes en kwam passief te staan. Er waren tegengestelde rochades maar wits aanval leek veel sneller. Door een tactische truc won wit een pion maar daardoor waren wel de dames geruild en stopte wits aanval. Echter wits stelling werd opnieuw supergoed toen hij verbonden vrijpionnen in het centrum kreeg die niet te stoppen waren. Dus stand: 5,5-0,5 met nog twee partijen bezig.

Marcel (zwart op bord 6) kwam wat minder uit de opening. Ik weet niet goed hoe het verder ging maar ik begreep dat hij daarna goed kwam te staan, zeker remise had, maar te hard op winst speelde. Ver in het eindspel ging het echter mis.

René (wit op bord 5) kwam ietsjes beter uit de opening, het kleine witvoordeeltje. Hij opende wellicht iets te snel de damevleugel en toen hij zwarts paard binnenliet moest hij plots een sterke zwarte vrijpion op de c-lijn toestaan. Door de druk verloor wit ook nog een pion. Zwart koos daarna niet de sterkste voortzettingen en wit kon de vrijpion goed blokkeren met een paard en zelfs een pion terugwinnen. Het was niet meer makkelijk voor zwart erdoor te geraken maar hij was wel degene die kon blijven proberen. En inderdaad, wit moest heel nauwkeurig blijven maar dit was moeilijk en het ging mis. Tenslotte, kon wit de vrijpion wel winnen maar ten koste van meerdere pionnen op de koningsvleugel. Zwart won. Eindstand 7,5-0,5.

Toch mooie vierde plaats! Dank aan alle spelers voor Zuid-Limburg 2 dit seizoen!

Venlo 1RatingZuid Limburg 2RatingRonde 8
Strijbos, M.S. (Maarten)2317Bashylina, L. (Luisa)21751 – 0
Nabuurs, J. (Joep)2252Miesen, F. (Fabian)21891 – 0
Smith, T. (Thijmen)2250Zimmermann, L. (Luc)2097½ – ½
Gool van, R. (Rudi)2133Spronkmans, S. (Stefan)20781 – 0
Busch, C. (Christian)2119Hassel van, C.A.M. (René)20611 – 0
Welzel, P. (Philipp)2215Winkels, M.P.M. (Marcel)19311 – 0
Hoogt van der, N. (Nico)1870Lemmers, R.M.T. (Ruud)20161 – 0
Schoeber, P. (Peter)1942Mocsnik, R. (Robbie)18571 – 0
Gemiddelde Rating:2137Gemiddelde Rating:20517½-½

meer artikels