Zuid Limburg 3 boekt zwaarbevochten gelijkspel tegen De drie Torens

Zaterdag 16 december was het dan zover. De laatste thuiswedstrijd met alle teams bij Café Zalencentrum Keulen. Voor de aftrap had Luc nog een woord van dank en een leuk presentje voor eigenaar Tom die ons de afgelopen jaren zo goed heeft verzorgd.

Voor deze ronde waren er zeer veel afmeldingen bij de diverse teams waardoor alle reserves aan de bak moesten. Van ons team, Zuid Limburg 3, speelde Jozef mee in Zuid Limburg 1 en Ingrid, Jack en Robbie hadden zich afgemeld. Gelukkig kregen we versterking van Tom Vrouenraets waardoor we toch met een compleet achttal konden spelen.

Al snel bleek dat onze tegenstander uit Tilburg de spelers met de hoogste rating op de middenborden had laten plaatsnemen. Maar dat doen wij ook wel eens!

Als eerste moest onze Bart op bord 5 het onderspit delven tegen Wilbert Kocken.Deze kwam met wit wat beter uit de opening, maar de balans werd feitelijk pas verstoord door de slechte 16e zet van Bart. Met 16…a6 werd veld b6 ernstig verzwakt en dat leidde tot pionverlies op de 19e zet. En toen wit 10 zetten later een tweede pion ging winnen hield Bart het terecht voor gezien.

Tom speelde met zwart op bord 7 een verdienstelijke partij tegen Daniël van Boxtel. Aanvankelijk stond hij wat gedrukt na de opening maar na 15 cxd6 kon Tom het bevrijdende 15…b4 spelen. Zijn tegenstander raakte toen pas goed de weg kwijt met het doorslaan 16 dxe7 waarna een stuk verloren ging en bovendien hield zwart er een gevaarlijke pion op b2 aan over. De rest was dan ook niet moeilijk meer en 0-1 na 26 zetten.

Daarna kwam er een einde aan mijn tumultueuze partij op bord 8. Ik kreeg een mooie stelling tegen de Konings Indische opzet van mijn tegenstander Alex Olree. Tegengestelde rokades; dus wit valt aan op de koningsvleugel na ruil van de zwarte loper en de bekende pionnenstorm. Althans zo had ik het in gedachten. De uitvoering was echter minder. Met een te snel 17 Pg5 verblunderde ik een volle

toren. Toen maar naar de bar een speciaal biertje bestellen. Zou ik opgeven of nog even doorspelen?

Bij terugkomst bleek mijn tegenstander nog volop in de denktank te zitten en produceerde uiteindelijk de zet 19…a5 waarna volgens Frits Stockfish het hele voordeel van zwart is verdwenen. Dat bleek ook in het vervolg van de partij. De mataanval die ik kon creëren met dame, paard en toren was dusdanig sterk dat zwart alleen nog kon pareren met eeuwig schaak. Dus alsnog remise na 27 zetten!

Marcel Frenken had met Rick Zegveld op bord 3 de tegenstander met de hoogste rating van De Drie Torens. Deze speelde de opening met wit enigszins passief waardoor Marcel met de 11e zet… Dd5 volledig gelijk spel bereikte. Bij het volgende gemanoeuvreer deed Marcel enkele mindere zetten waardoor wit steeds beter kwam te staan. Materiaalverlies op de 26e zet was het gevolg en alhoewel Marcel met nog een kwaliteitsoffer de stelling trachtte te compliceren pareerde wit de dreiging deskundig en won geforceerd op de 37e zet. En toch is dat goed nieuws voor Marcel want in 2024 kan het alleen maar beter gaan dan de start van deze competitie!Vrij snel daarna konden bij Marcel Winkels op bord 4 ook de stukken in de doos. Het was een bekende opening waarvan de eerste 10 zetten al duizenden keren zijn gespeeld. Niets aan de hand dus totdat Marcel met 15 Pd5 zijn tegenstander Joost van Bighelaar de mogelijkheid gaf bij wit een tweede dubbelpion te creëren. Kort daarna volgde pionverlies en zwart kon zijn voordeel consolideren.Toch kreeg Marcel nog een kans na de slechte zet 29….Txe4 van zwart. Met 30 Pxf5 was de stelling weer volkomen gelijk geweest. Maar Marcel mistte dit en moest enkele zetten later opgeven.


En toen was het de beurt aan Ronnie op bord 6. Na wat tegenvallende resultaten aan het begin van dit seizoen lukte het nu wel met een overwinning. Zijn tegenstander Jaap Weel speelde met zwart de opening prima en kwam ook wat beter te staan, doordat Ronnie de bekende breekzet f5 in deze stelling naliet. Uit het tijdverbruik kon wel worden afgeleid dat Ronnie bekender met dit systeem is dan zijn tegenstander. En na 18 ….Lxd3 was het dan toch wit die beter kwam te staan. De zware stukken werden geruild. Ronny had het sterke loperpaar en na 34 e5 was het voordeel winnend.1-0 na 46 zetten.

En bij de tussenstand 2,5-3,5 in het voordeel van De Drie Torens moesten we het dus hebben van Marcel van Haren op bord 1 en Henk Temmink op bord 2.

Marcel had deze keer een lastig potje. Zijn tegenstander Hub Leemans speelde goed tegen het systeem dat Marcel wel bekend is. Zelfs een duidelijke plus voor wit. Dit had na 16….Tfd8 slecht voor Marcel kunnen aflopen als wit 17 c6 had gespeeld met winst van de kwaliteit. Na 17 Tb5 bleef de schade beperkt. Wit wist zijn stellingsvoordeel niet verder uit te bouwen en uiteindelijk resulteerde een eindspel met ongelijke lopers. Marcel had hier weliswaar een pion meer maar het was pot remise.

Dus de redding moest nu van Henk komen! Zijn tegenstander Ad Feelders bracht met zwart een stelling op het bord met kenmerken van de Tarrasch opening. Hij kreeg hiermee weliswaar het loperpaar maar door een zwarte isolanie op d5 en de open a-lijn voor wit stond Henk toch beter. Dit resulteerde op de 41e zet in pionwinst en er resteerde een eindspel met beiden een toren + dame. Huizenhoog gewonnen volgens Frits Stockfish maar voor ons stervelingen is dat niet zo evident. Zelfs klamme handjes in het dame eindspel waar de zwarte a-pion veld a2 had weten te bereiken. Henk had het echter goed gezien en wist net op tijd het mat-net dicht te trekken.

Daarmee werd de eindstand 4-4 bereikt. Een resultaat waar beide teams mee kunnen leven, lijkt me zo. En om Jozef te citeren: ZuidLimburg 3 heeft nu de helft van de mogelijke match punten behaald. Dat is prima en nu resteert alleen nog om de handhaving veilig te stellen in 2024. Helemaal mee eens!

Rest mij jullie allen fijne feestdagen toe te wensen en tot ziens in het volgende jaar.


De foto’s bij dit verslag zijn van Cindy Harder.

Zuid Limburg 3RatingDe Drie Torens 1RatingRonde 5
Haren van, M.A.R. (Marcel)2065Leemans, H.M.C.A. (Huub)1959½ – ½
Temmink, H.H. (Henk)2070Feelders, A.J. (Ad)19731 – 0
Frenken, M.J.P. (Marcel)2078Zegveld, R. (Rick)20390 – 1
Winkels, M.P.M. (Marcel)1902Bighelaar van den, J.H.A.M. (Joost)19390 – 1
Zwet van der, B.W. (Bart)2051Kocken, W.G.R.M. (Wilbert)20330 – 1
Willen, R.A.C. (Ronny)1789Weel, J.J.M. (Jaap)19311 – 0
Vrouenraets, T.J.M. (Tom)1833Boxtel van, D.A.F.J. (Danniel)18641 – 0
Pluijmen, T. (Theo)1780Olree, A. (Alex)1841½ – ½
Gemiddelde Rating:1946Gemiddelde Rating:19474-4

meer artikels