Zuid Limburg 3 en BSV Bennekom tekenen de vrede zonder remises

We leven in een oorlogszuchtige tijd. Op het wereldtoneel is dat een dik helaas, maar op het schaakbord bekende kost. Tegen BSV Bennekom vertaalde zich dat in een bestand na heftige schermutselingen. Dit ziet in ieder geval op de partijen van Leon, Barry, Ties en mijzelf, terwijl ook Akul het spektakel wederom niet schuwde. Allemaal leuk voor de toeschouwers, maar ook een beproeving voor onze stalen zenuwen. Beginnen we met de partijen waar de atmosfeer wat “diplomatieker” was.

Jan liet zich in de Réti opening wat gemakkelijk opschepen met de isolani op d5. Ik mag dat zeggen, want Jan was zelf ook ontevreden en is op zoek naar een ander repertoire tegen d4. Hoe dan ook, d5 ging reeds in het middenspel verloren via een “kleine combinatie” die wit ook nog kwaliteitswinst opleverde en een aanvalsstelling. Terecht hield Jan het voor gezien.

Bob manoeuvreerde heel voorzichtig in een Koningsindiër tegen de g3-opstelling. Wellicht te voorzichtig, want wit bouwde ongehinderd aan een strategisch voordeel op de damevleugel. Nadat Bob een kans op tegenspel miste (niet gemakkelijk te zien) werd het witte voordeel onweerstaanbaar, uitmondend in een onstuitbare vrijpion.

Gino verdedigde zich no nonse tegen het Londen system (d5, c5, e6, Ld6). Zijn tegenstander wist er niets anders tegen te bereiken dan een creatief maar krom hersenspinsel door op f4 een dubbelpion te creëren in plaats van eenvoudig terug te slaan met het paard. In het ontstane dubbel-toren-dubbel-paard eindspel brak hem deze formatie lelijk op en stortte zijn stelling in elkaar met en passant zelfs verlies van een paard. Zo betaalde de goede voorbereiding en het geduldig manoeuvreren van Gino zich maximaal uit. Overigens ben ik van mening dat Londen een mislukte schaakuitvinding is.

We vervolgen met de “martial arts”.

Met veel plezier konden we de partij van de hakker tegen de bakker volgen. Reeds op zet 12 zette Leon een gemene val waar zwart volledig intuinde. Resultaat: pionverlies in slechte stelling. Enkele zetten later meende Leon te kunnen toeslaan met een kruisraket op g4 die echter werd beantwoord met een geniale luchtafweer. Nu moest Leon knokken voor zijn leven en hij is dan niet bang om vuile handen te maken. Een tweede val gezet, nog veel gemener dan de eerste en zwart bleek zich onvoldoende bewust van de nucleaire dreiging “achter de paaltjes”. 1-0!



Barry speelde – ik denk tot zijn vreugde – tegen het Frans. Wit offerde liefst twee pionnen, eigenlijk om veld e4 te veroveren en een supersnelle aanval op te zetten tegen de niet gerocheerde koning. Ook nu bleek deze aanval zeer kansrijk. Op enkele momenten liet zwart een betere verdediging passeren en Barry rondde virtuoos af met een mataanval op het midden van het bord.

IMG-20241124-WA0006

Ties speelde tegen een krijgshaftige Hollandse Leningrader in de voorhand en schoot al vroegtijdig met pionnen om het witte kamp te verwarren. Hij overspeelde daarbij zijn hand en kwam in een slecht eindspel terecht met twee lopers voor een toren aan witte zijde. Met een zeer inventieve combinatie wist hij het tij te keren. In plaats van genoegen te nemen met eeuwig schaak besloot wit vervolgens het toreneindspel in te gaan dat echter iets beter was voor Ties. Toen wit de stelling ook nog mishandelde wist Ties zowaar nog te winnen.

In mijn partij kwam ik in de opening terecht op een oorlogspad dat ik achteraf gezien beter had kunnen vermijden. Hoewel ik er een slechte ervaring mee had liet ik mij opnieuw in op een scherpe zijtak van de roemruchte Noteboom variant met de zwarte vrijpionnen op de a- en b-lijn.  Mijn tegenstander bleek goed voorbereid, ook op deze zijtak. Ik ging in de denktank om iets kansrijks te verzinnen en dat vond ik in de vorm van het aanbieden van een enigszins verrassend dame-offer in ruil voor toren, paard en twee gevaarlijke vrijpionnen (c- en d- lijn). Terecht liet mijn tegenstander mij dit niet spelen en koos hij voor de tegenaanval tegen mijn nog niet gerocheerde koning. Dit kostte hem weliswaar zijn beide vrijpionnen, maar dwong mij opnieuw in de denktank hoe deze aanval te pareren. Helaas was geen verdediging voorhanden. Alle tactische pointes bleken in het voordeel van zwart uit te vallen en mijn tegenstander wikkelde het perfect af. Wat mij betreft gaat deze variant nu definitief op de schroothoop, ook al hebben zelfs topgrootmeesters zich eraan bezondigd, zo zag ik in de database.

Akul tenslotte trok tegen een Franse verdediging al vroeg ten strijde met inzet van een paard. Kansen zijn er natuurlijk altijd, maar in dit geval kon zwart zich consolideren en met een stuk minder was het foute boel voor Akul.

Al met al een compromisloos gelijkspel waar we niet ontevreden mee mogen zijn tegen deze op papier iets sterkere tegenstander. Op naar de afsluiting van het jaar in Groesbeek!

De foto’s bij dit verslag zijn gemaakt door Eric Jan Morren.

Zuid Limburg 3RatingBSV Bennekom 1RatingRonde 4
Fober, J.H.G. (Jan)1922Bruil, R.A. (Rembrandt)23140 – 1
Vries de, L.J.A. (Leon)1965Bakker, M.H. (Martijn)20511 – 0
Merx, B.H.M. (Bob)1948Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette)21550 – 1
Braeken, B.H.J. (Barry)1959Markering, M.A. (Martin)19811 – 0
Mon de, G. (Gino)2086Beule de, E.C.A. (Ed)19191 – 0
Seip, R. (Rien)1913Pauw, M.R. (Martijn)19240 – 1
Dumont, T.C.W. (Ties)1931Glasbeek, S. (Steven)19381 – 0
Gupta, A. (Akul)1854Meijer, S.T. (Sjoerd)19150 – 1
Gemiddelde Rating:1947Gemiddelde Rating:20254-4

meer artikels