Zuid Limburg 4 neemt koppositie over van Eindhoven 1

Na de gestuite zegenreeks in december vorig jaar heeft ZL 4 de draad weer opgepakt met een schitterende “vierpunter” tegen het op papier aanzienlijk sterkere Eindhoven. Een gemiddeld ratingverschil van 130 is niet niks, niettemin gaat Zuid Limburg 4 trots aan de leiding in klasse 3 G. Een beloning voor het op deze middag getoonde zelfverzekerde en aanvallende spel.

Tom opende de score door met zwart een van de sterkere spelers van Eindhoven op remise te houden met een strategische zetherhaling. Zijn opponent kon dit niet uit de weg gaan wegens dreigend verlies van de belangrijkste centrumpion. Zeer goed gezien Tom.

Barry, eveneens met zwart, bereikte na een complexe opening een zeer goed eindspel met dubbele torens en een licht stuk. Hij wist dit net niet te verzilveren, met remise door zetherhaling als resultaat.

Paul behield in een tamelijk tricky middenspel steeds ongeveer gelijk spel tot het moment dat zijn tegenstander tactisch blunderde. Tja, het is niet altijd mat achter de paaltje als er een tussenschaak is op e7 en ondermijning van de batterij op c8 (de oplettende lezer ziet de paardvork!). Uiteraard sloeg Paul meedogenloos toe.

Sander toverde een uiterst spectaculaire opening op het bord, “nieuwe shit”’ in zijn eigen woorden. Het dubbele pionoffer kwam ogenschijnlijk uit het niets maar bleek zeer kansrijk. Zo kansrijk dat de met wit spelende Eindhovenaar zich omstreeks zet 20 lelijk verslikte en Sander glad gewonnen stond. Helaas vond hij op dat moment niet de juiste combinatie en zoals wel vaker in dit soort stellingen kiepte de partij pardoes de andere kant op.

Inmiddels was ik in de malaise van Sander gaan delen met een afschuwelijk debacle. Ik had mij in de opening een klassieke Pirc laten opdringen met de paarden op f3 en c3 en lange rochade. Vol vertrouwen nam ik een centrale positie in met e5 en Pc6. Mijn tegenstander verbruikte zeer veel tijd om dit van alle kanten te belichten. Achteraf bezien goed besteed want hij besloot in het centrum af te wikkelen met de Konings-Indische desperado Pxe5; Pxe4. Uiteraard had ik dit gezien, maar wat ik niet had gezien was dat mijn koning, ondanks dameruil, in een zeer netelige positie terecht kwam. Ik probeerde uit alle macht een eindspel met een pion minder te vermijden via een schwindel, maar mijn tegenstander had alles gezien en profiteerde perfect. Reeds op zet 19 moest ik de handdoek in de ring gooien.

Ondanks de nederlagen van Sander en mij konden we het eindresultaat nog steeds met vertrouwen tegemoet zien, waarover zo dadelijk meer. Sander meende dat wij ons vooraf in de auto in slaap hadden laten sussen met de muziek van Astrud Gilberto, de Latin queen of Bossa Nova, waarvan Sander zeer onder de indruk was. En dat is dan weer mijn schuld, want ik had de muziek aangevraagd.


Leon was in de Panno-variant van het Konings-Indisch gedurende lange tijd verwikkeld in een evenwichtige strijd. Na een onachtzaamheid van zijn tegenstander kon Leon het sein geven voor een koningsaanval via een pionoffer. Dit ging als een mes door de boter, perfect gespeeld door Leon.

Bij stand 3-3 kwam alles aan op de partijen van Ties en Gino. Ties bracht direct na de opening een wat te optimistisch pionoffer en stond er objectief gezien niet goed voor. Na onnauwkeurige manoeuvres van de tegenstander kon Ties het initiatief overnemen en dan wordt hij op zijn best. Open koningsstellingen met dame en toren zijn altijd tricky en Ties wist als eerste te profiteren met een mat in twee.

Nu kwam het aan op de partij van Gino aan bord 1 tegen FIDE Meester Bas van de Plassche. In een Benoni wist Gino zijn tegenstander gedurende de gehele partij voor grote problemen te plaatsen. Gino had op zet 39 de winnende combinatie op de schoen (het altijd weer fraaie Lxf7 !!) maar hij stokte. Nu waren de kansen opeens voor zwart, maar die werden evenmin benut. Uiteindelijk kon Gino op zet 49 de remise forceren, het beslissende halfje voor de winst van ZL4.

In het grillrestaurant na afloop bleken er meerdere genomineerden voor de MOTM beker. Met meerderheid van stemmen ging de beker naar Gino. Het juryrapport vermeldt “dat het een bijzondere prestatie mag heten om een FIDE Meester gedurende de volledige 50 zetten het vuur aan de schenen te leggen en uiteindelijk, onder grote mentale druk, de matchwinst koelbloedig af te dwingen met een 100% remise.”Eindhoven 1RatingZuid Limburg 4RatingRonde 6
Plassche van de, B.J. (Bas)2340Mon de, G. (Gino)1942½ – ½
Torcal Miguel, O. (Oscar)2112Vrouenraets, T.J.M. (Tom)1820½ – ½
Sutmuller, J.M. (Jos)2096Stuemer, P. (Paul)20580 – 1
Vosselman, J.M. (Jan)2062Bachaus, S. (Sander)19801 – 0
Bucchianico Di, A. (Alessandro)2004Dumont, T.C.W. (Ties)18840 – 1
Tolhuizen, L. (Ludo)1984Seip, R. (Rien)18911 – 0
Put van de, J.W.P. (Jeroen)1994Vries de, L.J.A. (Leon)19430 – 1
Bosscher, J.K. (Hans)1922Braeken, B.H.J. (Barry)1952½ – ½
Gemiddelde Rating:2064Gemiddelde Rating:19343½-4½

meer artikels