Jeugd van start, maximum aantal leerlingen bereikt

Vanaf september is er weer gestart met de jeugdavond. Ze krijgen 3 kwartier les in 4 verschillende niveau-groepen met elk hun eigen leraar en ze spelen aan het eind van de les een partij in de laddercompetitie. De lesdonderdagen worden op z’n tijd afgewisseld met een donderdag met enkel onderlinge partijtjes. Op deze manier proberen we het schaakaanbod voor de jeugd zo gevarieerd mogelijk te houden. Inmiddels zijn er al weer 6 donderdagen geweest met deze opzet dit jaar. Na de herfstvakantie gaan we hier voorlopig mee door.

Opvallend is dit jaar het aantal leerlingen. Bijna wekelijks komen er vragen of iemand mag komen kijken omdat hij/zij schaken zo interessant vindt. Het zijn niet alleen jongens maar ondertussen hebben zich ook meerdere jonge meisjes zich aangemeld. Consequentie is nu dat we op 20 leerlingen totaal zitten (15 jongens en 5 meisjes). Dit aantal leerlingen houden we voorlopig ook aan als maximum aantal omdat anders de lesgroepen te groot worden. Bovendien passen er ook niet meer mensen in de zaal.

De leerlingen krijgen les in 4 verschillende groepen. De jongste jeugd ( 6 kinderen) is bezig met stap 1 en wordt begeleid door Jos Dumont en ondersteuning  van Robert Horbach. De volgende groep is bezig met stap 2 (6 kinderen) en wordt afwisselend begeleid door Bert Smeets en Camiel Peerlings. De daarop volgende groep is bezig met stap 3 (4 leerlingen) en wordt door Hans Dam begeleid. Tot slot hebben nog 4 leerlingen in de hoogste groep zitten (stap 4). Deze wordt begeleid door Guus van den Akker. Henk Temmink is algemene backup voor de noodgevallen. Tijdens de les worden de leraren namens de club getrakteerd op een drankje.



Om dat alles in goede banen te leiden is ondergetekende de algemeen coördinator van dit geheel. Inhoudelijk betekent o.a. jaarplanning maken, bezetting qua leraren van de groepen (tijdig) regelen, materiaal en tafels (helpen) klaarzetten, ouders opvangen, bijpraten of aanspreken, laddercompetitie regelen en andere bijkomende zaken oppakken zodat uiteindelijk de leraren ongestoord hun lessen kunnen blijven geven. Bijkomstigheid is ook dat we qua organisatie/begeleiding een strakke vinger aan de pols moeten houden. Concreet betekent dit dat we op een lesavond minimaal 4 leraren nodig hebben en het liefst meer zodat een leraar niet elke donderdag aanwezig hoeft te zijn of dat er wat meer individuele aandacht aan een leerling gegeven kan worden. Oproep bij deze is dan ook dat mocht je interesse hebben om een bijdrage te leveren aan onze jeugdopleiding, in wat voor vorm dan ook, je je mag aanmelden bij ondergetekende. We kunnen dan kijken wat je zou kunnen doen om onze jeugdavond optimaal te laten functioneren.

meer artikels