Nieuwsbrief “De Schaaksenatoren” (april 2024)

Tot nu toe hebben wij aan de 5 spellen en klokken die wij van de club waarvan de meeste van onze deelnemers lid zijn, SV Voerendaal, mogen gebruiken voldoende. Maar de opkomst is momenteel vrijwel elke maandagmiddag minstens 10 deelnemers, soms ook zijn wij al met z’n 11-en. Als Frans Héman weer in Voerendaal is (en dat is een regelmatige deelnemer) dan hebben wij een 6e tafel en een 6e schaakset nodig. Ik meld dit maar vast om aan te geven dat het heel goed gaat met de schaaksenatoren. En dat wij eerdaags een extra schaakset nodig hebben.

De laatste periode levert de volgende eindstand op:

Zoals je ziet, is het aantal gespeelde partijen per persoon ongelijk. Dat is helemaal geen ramp, Roger maakt per week de indeling op basis van diegenen, die aanwezig zijn. Bij een ongelijk aantal deelnemers krijgt de bankzitter een bye (levert één punt op).

Veel van de schaaksenatoren zijn oplossers van de Chess.com puzzels. Via mijn eigen deelname aan die puzzels krijg ik de actuele stand van mijn Chess.com vrienden in beeld. Die is momenteel als volgt:

Frans Lipperts en Gerard van Kan zijn wel Chess.com vrienden, maar hebben nog niet meegedaan aan de puzzels, voor zover ik heb kunnen nagaan. Ikzelf lijd aan een dagelijkse puzzelverslaving, waardoor ik telkens een reis maak tussen de 2200 en 2700.

Partijfragmenten

“Soms zijn twee lopers sterker dan twee torens” zei Hans Ypma op een maandagmiddag bij de schaaksenatoren. “Ik heb zoiets bij de hand gehad in de interne van Schaesberg”. Hans is lid en secretaris van SV Schaesberg en is tegelijkertijd vaste deelnemer van de schaaksenatoren. Nu heeft Hans wel vaker sterke verhalen, dus zeiden de schaaksenatoren: “Laat maar eens zien, Hans”. En dat deed hij. In onderstaande stand is zwart aan zet.  


NB: ik gooi ‘m straks even in de computer, kijken wat Chessbase zegt.

Het volgende partijfragment is uit de partij tussen Gert Deichmann en Bert Smeets, maandagmiddag j.l. gespeeld. Bert geeft hierbij het volgende commentaar:


Tot zover Bert. Dank voor je bijdrage!

Beste schaakvrienden, dit was dan weer de nieuwsbrief. Tot een volgende keer, over ongeveer 4 weken.

Groet, Fred Tammen

meer artikels