Teloorgang van schaakbolwerk

Op de foto staat Voerendaal 1 nadat tegen viervoudig kampioen van NL HSG de landstitel werd binnen gehaald. Blijft een bijzondere prestatie. Tegenwoordig speelt HSG in de derde klasse C en mocht aantreden tegen ZL4 waarbij de limburgers duidelijk favoriet waren. De 5-3 winst was wat mager, 6-2 heeft in het vat gezeten. Ronny, Bart en MarcelvH lieten een halfje liggen en Ed kreeg misschien wel een halfje te veel.
Het begin was wel overtuigend. Stefan(7,w) vloerde zijn tegenstander met 14 Pd6 (zie diagram). Daardoor was Stefan als laatste binnen als eerste weer op weg naar huis. Voor herhaling vatbaar. De tegenstander van Camiel(5,w) ontwikkelde met Le6, b6, loper terug naar c8 en Lb7. Dit tempoverlies werd hardhandig afgestraft met een koningsaanval beginnend met g4. Wel of niet slaan van dit aanbod maakte niks niks meer uit. Daarna werd het even stil.
Teamleider Ericjan meldde dat op de top één halfje genoeg zou moeten zijn voor de winst, hij rekende voor het gemak met een 4-0 op de staart. Ed(4,z) speelde tegen een jeugdtalent (11jaar en al een kleine 2000 elopunten), die net terug was van het EK in Turkije. Ed kon een pion meenemen op b2, deed dat niet en heeft daar nu nog spijt van. Wit wist de weg naar mogelijke winst niet te vinden en dus restte er een halfje. Was daarmee de buit binnen? NEE, want Bart(6,z) kon een gunstige stelling niet in winst omzetten omdat wit altijd kon vluchten in een niet te winnen ongelijke lopers eindspel. MarcelF(2,z) zorgde voor de Vorentscheidung door de 4-1 op het bord te zetten. Wit leek wat te hebben met zwaar geschut op de open d-lijn. Marcel verdedigde zijn stelling met Le6, die gestut werd door pion f7(logisch) maar ook door een toren op h6. Hoe inventief kun je zijn. De pluspionnen gaven uiteindelijk de doorslag. Bij deze 4-1 was de grote uitslag binnen handbereik. Ronny(8,z) had een prima partij afgeleverd en veroverde een kwaliteit én een pion, slechts een kwestie van tijd,…… toch?? In een moment van schaakblindheid liet hij een schaak met toren verlies toe. Geluk bij ongeluk, de tegenstander zat opgezadeld met de verkeerde randloper. Jozef(3,w) voegde daar nog een halfje bij. Soms leek wit er iets positiever voor te staan. Maar de ervaren van der Wijk (score 2 uit 2) wist van geen wijken. Het partijtje vrijworstelen eindigde dan ook in een terechte remise. MarcelvH(1,w) had zijn vertrouwde opstelling maar speelde daarin te vroeg b4. Zwart veroverde de a-lijn, kon wat zwaar materieel ruilen en er restte een T+P tegen T+P met zwart als bovenliggende partij. Of wit dit toch remise zou kunnen houden moet de analyse uitwijzen. Nu ging er een pion verloren en moest wit berusten in verlies. De 5-3 is mager maar dik verdiend en ZL4 staat inmiddels na een slechte start weer netjes derde. HSG moet zich nu echt zorgen gaan maken met betrekking tot handhaving. De vierde klasse lonkt, zeker bij de versterkte degradatie.

Stelling van Stefan Simenon na 14. Pd6

meer artikels