Venlo 1 – Voerendaal 2: Soms zit het niet mee

De ene keer zit het mee, de andere keer niet. Tegen Venlo was het voor Voerendaal 2 dit keer dat laatste. Vorig seizoen wonnen we met 3.5-2.5, waarbij er een dubieuze winstpartij voor ons tussen zat. Dit keer hadden we op twee borden pech.
Zowel John Heuts als Frans Lipperts pakten een verdiend punt. Ik geloof dat de stelling van John (zwart tegen good old Bas van der Grinten) de hele tijd oké was. Hij won een pion en zodra de tijd van zijn tegenstander op begon te raken, kwam daar wat materiaal bij. Een degelijke overwinning tegen een sterke tegenstander!

Frans Lipperts (zwart tegen John de Laat) kwam nooit in de problemen. Frans vertelde dat zijn tegenstander de opening niet optimaal speelde. Het was even wachten, maar later won Frans een pion. John de Laat zocht naar tegenkansen, maar het was juist Frans die met actief spel zijn voordeel steeds verder uitbreidde. Het kwam niet meer goed met de stelling van John de Laat… Een hele nette overwinning op een tegenstander met een hogere rating!

Daarmee hebben we onze overwinningen helaas gehad. Zelf redde ik het niet tegen Ololi Alkhazashvili. Qua materiaal was het eindspel (loper en vier pionnen tegen paard en vier pionnen) gelijk. Het paard had echter een wereldplek op c5, terwijl mijn loper weinig kon doen. Misschien was het ergens remise te houden, maar ik heb het niet gezien.

Bob Vonken had heel lang een gelijke stelling tegen Nico van der Hoogt. In het eindspel viel ergens een pion van Bob. Wat daarna gebeurde, weet ik niet. Wel weet ik, dat het in een nederlaag eindigde.

Maarten-Jan Oosterman speelde op bord 2 met zwart tegen de London van Peter Schoeber. Het zag er de hele tijd eng uit, maar Maarten-Jan had het allemaal onder controle. In een stelling met een pion meer en een onveilige witte koning miste hij echter een eenvoudige combinatie. Diezelfde combinatie had hij eerder in de partij wel gezien, maar hij was het even vergeten. Hij verloor groot materiaal en gaf meteen op.

In het eerste deel van de partij Roger Hünen tegen Olaf Cliteur ging het volgens Roger wat op en neer. Daarna kreeg Roger druk en dat resulteerde in duidelijk voordeel. Cliteur wist met een blauw oog af te ruilen naar een eindspel met ieder dame, toren en een paar pionnen, waarbij Roger een pion meer had. Ondanks die pluspion leek het moeilijk of niet te winnen. Op de donderdag na de partij hoorde ik van Roger, dat hij in dat eindspel makkelijk een tweede pion had kunnen winnen. In de partij had hij dat helaas volledig overzien. Steeds meer stukken verdwenen van het bord en Roger probeerde een tijd te winnen met dame en drie pionnen tegen dame en twee pionnen. Cliteur wist zich steeds te redden met een serie schaakjes en na heel veel zetten moest Roger berusten in remise.Na deze derde ronde zitten we in onze winterstop. Een gewonnen, twee verloren. Transfers zullen er niet zijn. Misschien wel een pittig trainingskamp om ons spel naar een nog hoger peil te tillen. Elk extra elopuntje is meegenomen, want in deze klasse zitten er namelijk geen makkelijke wedstrijden tussen. Iedereen kan van iedereen winnen. Dat maakt het zo mooi om in deze klasse te spelen!

De foto’s bij dit verslag zijn van Rick Wagemakers.

Venlo 1RatingVoerendaal 2Rating3e ronde
Alkhazashvili, O. (Ololi)2175Lemmers, R.M.T. (Ruud)20281 – 0
Schoeber, P. (Peter)1917Oosterman, M.J. (Maarten-Jan)19531 – 0
Cliteur, O.P. (Olaf)1892Hünen, R.W.G. (Roger)1928½ – ½
Grinten van der, B. (Bas)1880Heuts, J.H.E. (John)18230 – 1
Hoogt van der, N. (Nico)1791Vonken, B.J.M. (Bob)16781 – 0
Laat de, J. (John)1703Lipperts, F.A.S. (Frans)16610 – 1
Gemiddelde Rating:1893Gemiddelde Rating:18453½-2½


meer artikels