Voerendaal 2 trekt weer aan het korste eind, nu tegen DJZ 1

Dit seizoen wil het maar niet vlotten met Voerendaal 2. Zondag 10 maart speelden we de thuiswedstrijd tegen DJZ1 en ook dit keer moesten we in een 2½-3½ nederlaag berusten. Het was al een veeg teken dat Tom (bord 5) in het vroege middenspel ‘zo maar’ een kwaliteit verloor. De minimale dreigingen die Tom nog wist te creëren, werden vakkundig door Frits Werts opgevangen, hetgeen Tom noopte de strijd te staken.

Invaller Eric Jan Morren (bord 4) had een overweldigende stelling opgebouwd tegen Roy Kluten, maar lukte het net niet de DJZ-speler over de afgrond te duwen. Na zich kranig verdedigd te hebben, wist Roy een zwaar bevochten remise te behalen.

Inmiddels was het bij Fans Lipperts (bord 6) ook al fout gelopen. Een op het oog veel betere positie tegen Jean Spee werd volgens mij in een zet teniet gedaan, hetgeen resulteerde in zwaar stukverlies. Dat leverde al een ½-2½ achterstand op.

Gelukkig wisten Roger Hünen (bord 3) en invaller Bart van der Zwet (bord 1) de strijd weer spannend te maken. Roger stond, tegen Huub Senden, een pion voor met nog veel zware stukken op het bord, met ieder ook nog een loper maar van tegengestelde kleur. Roger wist zijn opgebouwde initiatief om te buigen in winst.

Bart kreeg een aanval met offers over zich heen, maar zoals zo vaak pakte Bart koelbloedig de aangeboden stukken en begon zich stug te verdedigen. Mick Godding wist niet meer uit de witte stelling te persen dan algehele afruil van vele stukken. Bart had al gezien dat de overgebleven stelling een gewonnen toreneindspel voor hem opleverde: 2½-2½.

Als laatste was Ruud Lemmers (bord 2) bezig tegen Paul Bokern. In het begin leek Ruud een voordeeltje te hebben (meer ruimte), maar wist de zwartspeler zich terug te vechten met de breekzet …f7-f5. Met voor beide spelers nog maar heel weinig bedenktijd op de klok, konden de zware stukken van Paul in de witte stelling binnendringen, hetgeen Ruud tot capitulatie dwong.

De foto bij dit artikel is van Rick Wagemakers.

Voerendaal 2RatingDe Juise-Z 1Rating4e ronde
Zwet van der, B.W. (Bart)1993Godding, M.E.S. (Mick)18901 – 0
Lemmers, R.M.T. (Ruud)2016Bokern, P. (Paul)18850 – 1
Hünen, R.W.G. (Roger)1950Senden, H.C.P.J. (Huub)18641 – 0
Morren, E.J. (Eric Jan)1891Kluten, R.G.J. (Roy)1843½ – ½
Vrouenraets, T.J.M. (Tom)1897Werts, F. (Frits)17600 – 1
Lipperts, F.A.S. (Frans)1798Spee, J. (Jean)17980 – 1
Gemiddelde Rating:1924Gemiddelde Rating:18402½-3½

meer artikels