Voerendaal 4 –  Venlo 2:  een mooie verrassing

Zondag 12 november speelde Voerendaal 4 tegen Venlo 2. Een tegenstander waar kansen zouden moeten liggen en die kwamen er!

Het verloop van de match was spannend. André op bord 3 had binnen een uur zijn tegenstander al op de knieën gekregen. De kans die hij kreeg met een mataanval met paard en dame liet hij niet liggen: 1-0. Tei was echter zondag wat minder daadkrachtig. Zijn dame werd door de tegenstander onttrokken aan het spel  (i.e. geslagen) en ietsjes later werd de stand gelijk getrokken: 1-1.

Ondertussen was John bezig een kleine achterstand op te bouwen. Die achterstand kwam hij niet meer te boven en zo stonden we bijna een punt achter. Gelukkig had Henk ondertussen geremiseerd in een exact gelijk opgaande partij waarbij beide spelers weigerden een fout te maken of risico te nemen. Al met al dus 1,5 –  2,5 voor Venlo.

Frits had eigenlijk ook remise willen aanbieden, maar opeens gaf zijn tegenstander een toren weg. Het was toen voor Frits vervolgens een eitje om de stelling tot winst af te ronden:  stand 2,5-2,5.


De langstdurende partij was die van Bert. Het duurde tot 5 uur voordat de beslissing was gevallen. Eerst stond Bert een vette pion achter. Daarna wist hij de pion toch weer terug te winnen. Dat kwam met name omdat hij zijn dame in het middenspel wist te houden met vakkundig gemanoeuvreer. Langzaam werd naar een eindspel gewerkt met wat pionnen en paard aan de ene kant en een loper voor Bert. Het leek erop dat een pion van Bert zou kunnen doorlopen, toen toch weer niet en leek het weer remise. En plots nadat de koning van Berts tegenstander pontificaal centraal op het bord werd gezet kon Bert schaak geven met als opbrengst een vol paard wat daar schuin achter stond. Beduusd gaf de tegenstander op en won Bert de partij en daarmee ook V4: eindstand 3,5 – 2,5.  

Voerendaal 4RatingVenlo 2Rating2e ronde
Klunder, L. (Bert)1558Stikkelbroeck, J. (John)15571 – 0
Gommer, H. (Henk)1458Veld in ’t, G.A. (Gerard)1549½ – ½
Tillema, A. (Andre)1516Janssen, M. (Maurice)10871 – 0
Verheijen, G.C.G. (Frits)1584Gardingen van, K. (Koen)01 – 0
Gerrichhauzen, J.T.G. (John)1048Tinnemans, D. (Dion)00 – 1
Holka, T. (Thei)1208Lazar, A. (Aissa)00 – 1
Gemiddelde Rating:1395 Gemiddelde Rating:13983½-2½

meer artikels