Zuid Limburg 2 met de hakken over de sloot tegen RSC ’t Pionneke 1 (Ronde 3 KNSB)

Afgelopen zaterdag 4 nov 2023 speelden alle vijf de Zuid Limburg teams thuis in Stein. Het was weer een superschaak-middag!

Omdat enkele van onze sterke spelers niet konden meedoen, waren wij een lichte underdog (gemiddeld 23 ratingpunten minder) tegen ’t Pionneke.

Op bord 4 had Luc met wit een voorbereid zijvariantje dat leidde tot een snel eindspel met klein maar duidelijk voordeel. Echter direct erna deed hij enkele minder nauwkeurige zetten met reeds veel tijdverbruik, en in een gelijke stelling bood zijn sterkere tegenstander al meteen remise aan op zet 14. Na enige aarzeling nam Luc het aan. Op bord 8 had Ruud zich verslikt in een bekende openingsvariant, hij deed het verkeerd en toen hij het zich realiseerde stond hij al verloren. Ruud streed nog zo goed en kwaad als het kon door, maar er was geen houden meer aan. 0,5-1,5.

Intussen stonden we ook op meerdere andere borden minder tot heel slecht (René, Stefan en vooral Matei) en de borden waar we nog redelijk stonden waren heel complex (Borna, Fabian, Rob). Zouden we dit wel overleven?  Het zag er niet naar uit. Stefan vroeg aan mij, als teamleider, of hij voluit moest gaan maar het was duidelijk niet aan hem om dit te doen, ondanks de algeheel benarde situatie.

Gelukkig kwam Fabian op bord 2 wel stilaan beter te staan. Hij voerde vanuit de opening vakkundig de druk op in een strategisch wel ingewikkelde stelling, Toen hij duidelijk de overhand had, blunderde zijn tegenstander ook nog eens de kwaliteit weg en gaf op. 1,5-1,5.

 Intussen stond Matei verloren, maar Borna leek stilaan beter te komen staan. Inderdaad had Borna op bord 1 met zwart niet veel openingsproblemen gehad en in het middenspel gingen beide spelers er voluit voor. Wit offerede een pion voor aanval, wat objectief gezien niet helemaal correct was maar wel gevaarlijk. Toen wit zijn aanval kon doorzetten, aarzelde hij en stond Borna even heel goed. Echter het bleef heel ingewikkeld en in de daaropvolgende complicaties moest Borna goed oppassen wat leidde tot massale ruil van stukken en remise. 2-2. Een lichtjes gemiste kans, vooral omdat de rest er nog steeds niet goed uitzag, op Rob na.

Op bord 5 had René het moeilijk met zwart. Hij kwam belabberd (tot dicht tegen verloren) uit de opening maar wist zich wat los te werken. Toen wit in het centrum probeerde te breken had hij zelfs een goede kans op tegenspel en een wat betere stelling, maar dit werd door beide spelers gemist (met de computer achteraf is het makkelijk!). Hij bleef onder druk maar wit vond geen klapper en na wat ruil van materiaal op de damevleugel leek het ergste voorbij. René moest nog wel blijven opletten maar hij kon de partij mooi naar een remise loodsen.  Een eerste opluchting!

Vrij gelijkaardig en ongeveer tegelijkertijd als bij René ging het op bord 3 met Stefan, ook met zwart. Hij kwam niet zo heel slecht uit de opening als René maar stond wel wat passief. Echter het witte ruimteoverwicht vergrootte en toen de fianchettoloper op g7 van Stefan voor een paard geruild werd, was de lange diagonaal (a1-h8) plots een groot zorgenkindje. Na ruil van alle torens stond wit nog steeds veel beter. Wit speelde het goed verder en kwam gewonnen te staan. Het probleem was echter dat zwarts stelling nog steeds stevig was en de winst vroeg om een doorbraak met offers, wat mogelijk was op verschillende momenten. Het was wel ingewikkeld en wit zag of durfde dat echter niet en ruilde uiteindelijk ook de dames, maar de resterende stelling was ook hier te weinig om nog echt iets van te maken: remise en een tweede opluchting!

Dus stand 3-3. Rob was intussen wel duidelijk beter tot gewonnen komen te staan maar Matei stond nog steeds knal verloren. Het leek 4-4 te gaan worden.

Rob met wit op bord 6 was uiteraard onze hoop op een punt, en hij stelde niet teleur. Na een vrij rustige opening had hij een klein voordeel maar bouwde dit systematisch uit tot iets substantieel met een mooi centrum. Kort daarna kon hij een paard naar het mooie veld d6 spelen en dat leverde hem al snel daarna een pion en een gewonnen stelling op. Maar je moet er dan natuurlijk nog door geraken. Dat deed hij op magistrale wijze door een stukoffer voor het verkrijgen van beide torens op de zevende rij met matdreigingen. Het was echter niet direct uit en met een stuk minder moet je toch mooie versterkende zetten blijven doen, maar dat deed hij ook. Uiteindelijk beslisten die torens! Een mooie overwinning en 4-3 voor ons.


Alleen Matei speelde nog maar zoals gezegd stond die verloren. Hij speelde op bord 7 met zwart en werd door het agressieve openingsspel van zijn tegenstander totaal overrompeld en stond al heel snel verloren. Toen wit naast een koningsaanval ook enkele pionnen won en ook nog op kwaliteitswinst afstevende leek de partij compleet voorbij. Maar toen opende Matei de trukendoos, kon de kwaliteit terugwinnen en de dames ruilen, wat in een loper + toreneindspel met 3 tegen 5 pionnen nog steeds een verloren stelling opleverde. Maar hij leefde nog. Na wat verdere ruil ontstond een toreneindspel met 2 tegen 2 pionnen, een verdere vooruitgang voor Matei. Maar wits koning en toren stonden zo actief (en zwarts koning zo passief) dat het nog steeds gewonnen was voor wit. Maar nu was voor het eerst nauwkeurigheid gevraagd van wit om alsnog te winnen en we kregen wat hoop. En plots kwam die onnauwkeurige zet en het werd een 2 tegen 1 toreneindspel (f en e tegen f pion) maar zwart had zich losgewerkt en de stelling was nu theoretisch remise. Natuurlijk bleef wit nog een tijdje proberen maar Matei liet zich niet meer verschalken. Remise, een totale opluchting nu, en een mooie maar uiterst spannende overwinning 4,5-3,5. Wel met de hakken over de sloot!

Zuid Limburg 2RatingRSC ’t Pionneke 1RatingRonde 3
Mohammadi Nia, B. (Borna)2126Meyers, M. (Mark)2217½ – ½
Miesen, F. (Fabian)2177Mechelen van, J. (Jan)21851 – 0
Spronkmans, S. (Stefan)2069Janssen, G. (Ger)2186½ – ½
Zimmermann, L. (Luc)2067Utama, I. (Ivan)2143½ – ½
Hassel van, C.A.M. (René)2063Royakkers, G. (Guido)2092½ – ½
Caessens, R.P.J. (Rob)2253Schuermans, R. (Robert)19871 – 0
Govoreanu, M. (Matei)1811Coenen, E.A.J. (Eduard)2053½ – ½
Lemmers, R.M.T. (Ruud)2059Cauter de, W.G. (Wolfgang)19410 – 1
Gemiddelde Rating:2078Gemiddelde Rating:21014½-3½

meer artikels