Zuid Limburg 2 wint ruim van De Juiste -Z- 1

Door Ynze Mengerink:
De 7e ronde stond op het programma en deze wedstrijd moest gewoon gewonnen worden om de titelkansen niet te verminderen. Achteraf ging het ook eenvouding. De Juiste -Z- is een drietal spelers op de hogere borden kwijt geraakt en dan is het al snel lastig.
Als eerste was teamleider Luc Zimmerman. Hij kwam op bord 6 goed uit de opening, had een stevig initiatief op de damevleugel, maar een blunder van wit maakte direct een einde aan de partij 1-0. Direct daarna won ik (Ynze Mengerink) mijn partij op bord 8. Ik had in de opening een pion gepakt, maar dat had heel verkeerd kunnen aflopen. Gelukkig speelde mn tegenstander niet de sterkste voortzetting en dus kon ik met een pion meer op de winst gaan spelen. Mijn tegenstander dacht de pion te kunnen terugwinnen, maar dat had een averechts effect 2-0. Stefan Spronkmans volgde het goede voorbeeld wat hij zojuist links en rechts van hem had gezien. Vanuit een goede stelling won hij op bord 7 zijn partij toch nog vrij eenvoudig. Een aanval met beperkte stukken op de koningsvleugel zorgde voor 3-0. Marcel Winkels maakte het 4-0. In een goede stelling kwam hij met een fraai idee om zijn loper te “offeren”. Zijn tegenstander wilde het graag zien en dat gebeurde vervolgens ook.
Het was nog niet helemaal duidelijk. Matei leek lastig te staan, Paul had een pion geofferd en Henk leek ook wat minder te staan. Rob stond wel goed. Het was Henk die de matchpunten binnenbracht. Hij kwam er niet doorheen tegen René Snoek en in een wat mindere stelling remise aanbood. Dat werd geaccepteerd. 4.5 – 0.5. Vervolgens won Paul ook zijn partij. Het genoemde pionoffer had succes want Paul heerste over het bord. Toen zijn tegenstander met Lc8 zijn toren op a8 weer moest insluiten leek dat een vroegtijdig einde, maar toch wist hij de stelling bijeen te houden. In tijdnood ging het mis en won Paul. 5.5-0.5.
De partij van de dag kwam op naam van Matei. Hij kwam niet echt goed uit de opening en ik denk dat Tom beter had kunnen profiteren. Matei wist de strijd gaande te houden en toen zijn toren via de b-lijn binnenkwam leek het snel bergafwaarts te gaan met zijn tegenstander. Tom Wist echter tegenkansen te behouden en er kwam een interessant eindspel op het bord, dat Matei vakkundig tot winst te voeren. 6.5-0.5.


Het begint ook een beetje een gewoonte te worden dat Rob als laatste bezig is om een iets beter eindspel tot winst te voeren. Zo ook vandaag. Hij won al redelijk snel, via een fraai gespeeld middenspel, een pion en het verzilveren ervan leek niet lastig. Dat was het uiteindelijk ook niet, maar het duurde wel lang, alvorens we aan ons diner konden beginnen. Een 7.5 – 0.5 overwinning, misschien een beetje geflatteerd, maar zeker niet onverdiend.

De Juiste -Z- 1 1746 Zuid Limburg 2 2033 ½-7½
Snoeck, R.S.J. (René) 1913 Temmink, H.H. (Henk) 2078 ½ – ½
Godding, M.E.S. (Mick) 1883 Caessens, R.P.J. (Rob) 2239 0 – 1
Bokern, P. (Paul) 1821 Stuemer, P. (Paul) 2050 0 – 1
Koolen, T. (Tom) 1732 Govoreanu, M. (Matei) 1817 0 – 1
Spee, J. (Jean) 1710 Winkels, M.P.M. (Marcel)1969 0 – 1
Kluten, R.G.J. (Roy) 1780 Zimmermann, L. (Luc) 2007 0 – 1
Werts, F. (Frits) 1641 Spronkmans, S. (Stefan) 2040 0 – 1
Zheng, W.H. (Wen Hua) 1488 Mengerink, Y. (Ynze) 2064 0 – 1

We staan staan nog steeds stevig aan de leiding. Daarbij dient opgemerkt te worden dat we ook nog een inhaalwedstrijd tegoed hebben. Eerst wordt op 1 april as ronde 8 gespeeld, thuis tegen Garde. Dan de inhaalwedstrijd op 8 april tegen Maastricht en de laatste ronde tegen Dubbelschaak

meer artikels