Zuid Limburg 4: Een droom die uiteenspat?

Hoe realistisch is het om te promoveren naar de tweede klasse als je gemiddelde rating beneden de 2000 blijft? De vraag stellen is hem beantwoorden. Vind ervan wat je wil, maar stiekem is het toch wel een leuke gedachte. Na de nederlaag van dit weekend tegen Maastricht zijn de kansen geslonken, al staan we nog steeds gedeeld bovenaan. Met de meeste bordpunten voor Eindhoven 1 lijkt deze ploeg er het beste voor te staan. Anderzijds leert de kanstheorie iets anders. Enfin, eerst op 23 maart maar eens winnen van medekoploper Dubbelschaak en zien hoe het er dan voor staat.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we er tegen Maastricht nauwelijks aan te pas kwamen. Weliswaar verliep de eerste helft van de wedstrijd nog prima met “zwartremises” bij Tom, Leon en Rien en een winst door Paul met wit, maar daarna was het over en sluiten.

Paul wist in een gesloten versie van de Grünfeld redelijk gunstig spel te krijgen, maar pas na een tactisch vergrijp van zijn tegenstander resulteerde dit in een glad gewonnen eindspel met twee pluspionnen dat zijn tegenstander zich niet meer liet bewijzen.

Bij Tom gebeurde iets opmerkelijks. Na een wat te optimistische opstoot in het centrum en dito complicaties besloot Tom te gaan keepen met een kwaliteitsoffer. Op zet 28 “revancheerde” wit zich volledig met een vreselijke misrekening. Tom was zo verrast, dat hij pardoes remise aanbod, hetgeen Hans Hoornstra met beide handen accepteerde. Echter, volgens Carlsen moet je medogenloos zijn en had Tom voor meer moeten gaan.

Leon speelde een ingewikkelde partij met veel verscholen tactiek. De kansen wisselden enkele malen tot voor Leon een iets gunstiger eindspel resteerde waarin tot remise werd besloten.

Mijn tegenstander probeerde munt te slaan uit een zeldzame zijtak van het Frans met 3.Ld3. Het lukte mij om actief spel aan witte zijde te neutraliseren en bij de tijdcontrole was het lopereindspel potremise.

Hiermee was ons kruit helaas verschoten. De tweede helft ging met liefst 4-0 naar Maastricht.


Ties kreeg een belangrijke strategische les in een klassieke Benoni. Als je direct de zwarte lopers laat ruilen en vervolgens je paarden, hou je een eindspel over van slechte loper tegen paard. Reeds Euwe toonde aan dat dit horror is voor de loperpartij en zo verliep het ook bij Ties.

Guus behandelde een Philidor-verdediging agressief en kreeg na lichte tactische schermutselingen een stelling met twee paarden tegen twee lopers en tegengestelde rochades. Garantie voor vuurwerk en dat was hier ook zeker het geval. Guus miste een beslissende aanval (niet gemakkelijk te zien) in een situatie die ook voor hem reeds kritiek was. Vervolgens bleek de tegenaanval van zwart niet te stuiten.

Barry kon het ambitieuze Siciliaanse paardoffer op d5 op het bord brengen, maar in het vervolg raakte hij in slecht vaarwater en de stelling werd dat door zijn tegenstander handig uitgetikt.

Gino bereikte tegen een Catalaanse opening goed stukkenspel en kon zijn positie met vertrouwen tegemoet zien. Zoals vaak gooide de tactiek roet in het eten. Met een kleine combinatie veroverde wit twee pionnen en een toren in ruil voor twee paarden. Met het loperpaar in bezit zag dit er nog niet eens zo slecht uit voor Gino, maar hij werd toch genoodzaakt de pionnen te sluiten door een loper terug te geven. Het resterende eindspel van toren tegen loper met beiderzijds twee pionnen op dezelfde vleugel werd door zijn tegenstander geduldig naar winst gevoerd.

De foto’s bij dit verslag zijn van Rick Wagemakers.

Zuid Limburg 4RatingMaastricht 1RatingRonde 7
Mon de, G. (Gino)2000Sidiropoulos, N. (Nikolaos)21610 – 1
Stuemer, P. (Paul)2072Laatum van, M.C. (Maarten)19831 – 0
Vrouenraets, T.J.M. (Tom)1897Hoornstra, H. (Hans)2078½ – ½
Dumont, T.C.W. (Ties)1942Veltman, J. (Jelmer)21610 – 1
Vries de, L.J.A. (Leon)2024Zilverberg, J. (Jasper)1995½ – ½
Akker van den, G.G.H. (Guus)1958Bodický, M. (Michal)22190 – 1
Seip, R. (Rien)1929Helmond, F.A. (Frans)1937½ – ½
Braeken, B.H.J. (Barry)1971Körber, A. (Aljoscha)19850 – 1
Gemiddelde Rating:1974Gemiddelde Rating:20652½-5½

meer artikels